REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Demokratų kandidatė Hillary Clinton įgijo labai ankstyvą persvarą 2016 metų JAV prezidento rinkimuose, kai Naujojo Hampšyro miestelyje Diksvil Noče keturiais balsais prieš du įveikė respublikoną Donaldą Trumpą.

Demokratų kandidatė Hillary Clinton įgijo labai ankstyvą persvarą 2016 metų JAV prezidento rinkimuose, kai Naujojo Hampšyro miestelyje Diksvil Noče keturiais balsais prieš du įveikė respublikoną Donaldą Trumpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsavimas šios valstijos miesteliuose Diksvil Noče, Harts Lokeišene ir Milsfilde prasidėjo antradienį tuojau po vidurnakčio vietos (7 val. Lietuvos) laiku ir baigėsi, kai balsus atidavė visi rinkėjai. Šių miestelių gyventojau turi galimybę pirmieji pareikšti savo valią per rinkimus, įdėmiai stebimus viso pasaulio.

REKLAMA

Diksvil Nočas, esantis maždaug už 30 km nuo Kanados sienos, didžiuojasi, kad nuo 1960 metų jame vyksta pirmasis balsavimas JAV rinkimuose, bet tai yra laikoma labiau įdomybe nei šaliai kelią parodančiu dalyku.

Clay Smithas buvo pirmasis iš septynių žmonių, atidavusių savo balsus, vos tik laikrodžiai pradėjo skaičiuoti pirmąsias rinkimų dienos minutes. Aštuntasis miestelio gyventojas balsavo iš anksto.

Kaip rodo rezultatai, paskelbti praėjus kelioms minutėms po balsavimo pabaigos, šiame miestelyje H.Clinton surinko pusę balsų; vienas balsas teko libertarinių pažiūrų kandidatui Gary Johnsonui, o 2012 metų respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney gavo vieną balsą kaip pasirenkamai įrašytas kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Naujojo Hampšyro įstatymus, bendruomenės, turinčios mažiau kaip 100 rinkėjų, gali gauti leidimą atidaryti balsavimo apylinkes vidurnaktį ir jas uždaryti, kai tik visi registruoti rinkėjai atiduoda savo balsus.

Keliose JAV Rytų pakrantės valstijose pagrindinis balsavimas prasidės 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

TKS įgulos narys atidavė balsą JAV prezidento rinkimuose

Galbūt šių metų JAV prezidento rinkimų kampanija daugeliui atrodo nežemiška, vienintelis šiuo metu už mūsų planetos ribų skriejantis amerikietis jau atidavė savo balsą, pirmadienį pranešė NASA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Shane'as Kimbrough tapo naujausiu JAV astronautu, pratęsusiu seną tradiciją balsuoti skriejant virš Žemės, Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Spalio 19 dieną Sh.Kimbrough išskrido į TKS Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“ ir pradėjo keturių mėnesių misiją orbitinėje stotyje kartu su dviem rusų kosmonautais.

JAV astronautai gali balsuoti iš kosmoso nuo 1997 metų – pagal Teksaso valstijos įstatymus. Dauguma astronautų gyvena Hjustone, kur įsikūręs NASA skrydžių valdymo kompleksas ir Johnsono kosminis centras.

Pirmasis amerikietis, atidavęs savo balsą iš kosmoso, buvo Davidas Wolfas. Jis balsavo būdamas tuometėje Rusijos kosminėje stotyje „Mir“.

REKLAMA

Per JAV prezidento rinkimus iš orbitos 2004 metais pirmasis balsavo astronautas Leroy Chiao.

„Dabartinis kosminės stoties gyventojas Shane'as Kimbrough yra naujausias astronautas, pasinaudojęs šia galimybe“, – sakoma NASA pranešime.

Kadangi kosmose skriejantys astronautai jau gali gauti elektroninius laiškus, elektroninis balsalapis, parengtas Galvestono apygardos klerko biuro, buvo išsiųstas į Sh.Kimbrough saugiąją paskyrą NASA Johnsono kosminiame centre.

Tuomet skrydžių valdymo centras šį laišką persiuntė į TKS, kad Sh.Kimbrough galėtų atlikti savo pasirinkimą, skriedamas maždaug 400 km aukštyje virš Žemės. Jo balsas buvo išsiųstas atgal į Teksasą saugiuoju elektroniniu paštu.

Nei NASA, nei pats Sh.Kimbrough nenurodė, kurį kandidatą jis pasirinko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų