REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Į stakles riečia siūlus. 1956 m. Tverai, Rietavo r., Lietuva. © Lietuvos dailės muziejus. Inv. nr. LDM LFn 2199. Autorius Stasys Vaitkus. (nuotr. Organizatorių)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija kartu su didžiausiu kultūrinės istorijos muziejumi Norvegijoje „Norsk Folkemuseum” prieš metus pradėjo įgyvendinti tarptautinį projektą „Gaminu ir augu: tradicijos tarp pluošto ir struktūros”, kurį jau šį pavasarį vainikuos gyva, atvira ir edukacinė paroda - „Siūlo kelias“.

9

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija kartu su didžiausiu kultūrinės istorijos muziejumi Norvegijoje „Norsk Folkemuseum” prieš metus pradėjo įgyvendinti tarptautinį projektą „Gaminu ir augu: tradicijos tarp pluošto ir struktūros”, kurį jau šį pavasarį vainikuos gyva, atvira ir edukacinė paroda - „Siūlo kelias“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai džiaugiamės pristatydami gyvosios parodos grafinį ženklą „Siūlo kelias“ lietuvių, anglų ir norvegų kalbomis. Manome, kad senosios pluošto apdirbimo tradicijos aktualios ir šiuolaikiniam žmogui, kuris neabejingas natūraliems audiniams. Po nuoseklaus bendradarbiavimo, kurio metu norvegų profesionalai su mumis pasidalino vilnos apdirbimo ypatybėmis, o mes – lino, pakviesime visus norinčius praeiti siūlo kelią drauge ir išvysti, kaip jis virsta nuostabiu audiniu“, - pasakoja Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos vykdomoji direktorė Agnė Žilinskaitė.

REKLAMA

 Iššūkis meistrui

Lietuvių ir norvegų projektui buvo sukurtas tarptautinis grafinis ženklas, naudojimo knyga, pagal logotipą kuriama reprezentatyvi suvenyrų linija, naujas komunikacijos priemonių dizainas ir vienodas rinkodaros priemonių stilius. Logotipo autorius Lukas Ruškys pasakoja, kad jam šis kūrybinis iššūkis buvo itin atsakinga užduotis: „Kurdamas grafinio ženklo koncepciją supratau, kad turiu žvelgti giliau, nupiešti verpimo ratelį tikrai neužteks. Norėjau, kad prekės ženkle būtų parodytas visas siūlo kelias ir man pavyko.“ Piešinyje pavaizduoti penki stilizuoti gamtos elementai, kurių dėka atsiranda siūlas: laikas, saulė, vėjas, vanduo ir dirva.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiamės, kad logotipo autoriui pavyko taip kūrybiškai užkoduoti siūlo kelią. Mes gyvename šiuolaikinėje Lietuvoje, kurioje žmonės supranta gamtą, mėgsta natūralumą ir aktyviai dėvi lino ar vilnos drabužius. Tikiuosi, kad tautiečiai norės sudalyvauti ir gyvojoje parodoje, kurioje su profesionalais galės „nupūsti“ dulkes nuo verpimo ratelio ir patys savo rankomis suvyti siūlą“, - pasakoja projekto koordinatorė A. Žilinskaitė.

Tikslus planas

Visus susidomėjusius informuojame, kad gyvosios parodos planuojama premjera 2017 sausio 18-25 d. „Nordfjord Folkemuseum“ ir tiksli premjeros data vasario 20-27 d. –didžiausiame kultūrinės istorijos muziejuje Norvegijoje, Osle „Norsk Folkemuseum”. Lietuvoje išbandyti audimo tradicijas visi norintieji galės 2017 kovo mėnesį. Paroda vyks trijose vietose: Krikštėnuose (Ukmergės r.), Mažeikių rajono dvare, Kaziuko mugėje. Mugė tradiciškai šurmuliuos Vilniuje, kovo 3-5 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastebėjome, kad amatai dažniausiai pristatomi regioninėse šventėse, todėl miestiečius retai pasiekia. Viskas vyksta lyg užburtame rate, senoji karta baigia išmirti su neįkainojama patirtimi, nes nežino, kur ir kaip dalintis sukaupta informacija. Mūsų tikslas yra patraukliai pristatyti siūlo kelią šiuolaikiniam žmogui, kuris neabejingas gamtai, natūralumui ir sveikam gyvenimo būdui. Norime, kad visi galėtų savo rankomis paliesti mūsų šalies istoriją“, - dėsto tarptautinio lietuvių ir norvegų projekto “Gaminu ir augu: tradicijos tarp pluošto ir struktūros” įgyvendintojos Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos prezidentė Indrė Rutkauskaitė.

REKLAMA

Dvejus metus trunkantis projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimo programą.

APIE PROJEKTĄ (Nr. EEE-LT07-KM-01-K-017)

Vertė: 132 467,73 Eur.

Tikslas: Rekonstruoti, keistis ir skleisti tradicines tekstilės amato žinias Lietuvoje ir Norvegijoje.

Veikla: Norvegijos avių vilnos ir Lietuvos lino produkcijos tyrimas per mokslo ir fizikinių procesų prizmes ir inovatyvaus produkto – mobilios, gyvos, atviros, edukacinės parodos – sukūrimas. Projekto metu bus siekiama ištirti abiejų šalių tradicines priemones ir archajiškus praktinius gamybos metodus šioje srityje. Taip muziejų artefaktų tyrimas ir praktinės amatininkų žinios bus sujungtos pasitelkus istorinės rekonstrukcijos metodikas.

REKLAMA

Laukiami rezultatai: Visas tiriamasis ir rekonstrukcinis procesas viešinamas tam skirtame tinklaraštyje 3 kalbomis (lietuvių, anglų, norvegų), inicijuojamos diskusijos interneto erdvėje, siekiant mokyti ar keistis idėjomis, žiniomis. Taip projekto produktas sukurs papildomą kokybišką alternatyvą menui, kultūrai bei žinioms perteikti ir kultūros turizmui plėtoti. Taip pat sukurs galimybę netradicinėje aplinkoje prisiliesti prie gyvosios istorijos, užtikrins domėjimąsi socialine, kultūrine, menine ir gamtine savo krašto aplinka.

 

Logotipas “Siūlo kelias“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų