REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Oskarui“ nominuotas režisierius Andrejus Zviagincevas antradienį aršiai užsipuolė Kremlių dėl vyriausybinės cenzūros, kuri, pasak jo, smaugia meną.

„Oskarui“ nominuotas režisierius Andrejus Zviagincevas antradienį aršiai užsipuolė Kremlių dėl vyriausybinės cenzūros, kuri, pasak jo, smaugia meną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai akivaizdu, kad cenzūra įžengė į mūsų šalies kultūrinį gyvenimą“, – rašo A.Zviagincevas dienraščio „Kommersant“ interneto svetainėje.

REKLAMA

A.Zviagincevas, kurio skaudi socialinė drama „Leviatanas“ (Leviafan) pernai buvo nominuota „Oskarui“, tvirtina, kad valstybė efektyviai cenzūruoja menus, ribodama jų finansavimą, paremdama tik jai tinkančius projektus.

Taip režisierius atsakė į prezidento Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo pareiškimą, kad cenzūra yra nepriimtina ir kad meno projektų užsakymas biudžeto lėšomis šiai kategorijai nėra priskiriamas.

„Mes tai vadiname cenzūra, o jie sako, kad tai – valstybės užsakymas“, – parašė A.Zviagincevas ir pridūrė, kad Rusijos kino ir kitų meno šakų išlikimas priklauso nuo valstybės finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

A.Zviagincevas tapo vienu geriausiai žinomų Rusijos režisierių užsienyje 2003 metais, kai Venecijos kino festivalyje už juostą „Sugrįžimas“ buvo apdovanotas „Aukso liūtu“.

Filmas „Leviatanas“ buvo sukurtas, finansuojant Rusijos kultūros ministerijai, nors ministras Vladimiras Medinskis po peržiūros pareiškė, kad juosta jam nepatiko. Pagal Rusijoje galiojančius įstatymus, kino teatruose rodomi filmai negali turėti necenzūrinių žodžių, todėl jie yra maskuojami pypsėjimais.

Rusijos konstitucija draudžia cenzūravimą, tačiau kultūros ministerija prisiminė sovietinę sistemą, kurioje filmų temą, pavyzdžiui Antrojo pasaulinio karo arba sporto, pasirinkdavo užsakovas. Taip ministerija finansuoja tuos projektus, kurie atitinka „nacionalinius interesus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės pareigūnai „duoda autoriui temą ir kontroliuoja jo „teisingą“ meninę išraišk

Valstybinės komisijos taip pat sprendžia, ar finansuoti specifinius projektus. Jos atmeta tuos projektus, kuriuose nagrinėjamos pavojingos arba politinės temos.

Pasak A.Zviaginceno, vyriausybė skirsto visuomenės pinigus, o ne savo asmenines lėšas, todėl „ne menininkas turi būti dėkingas valstybei, o valstybė – kuri yra skolinga menininkui“.

Pirmadienį žinomas Maskvos teatro režisierius Konstantinas Raikinas padarė daug diskusijų sukėlusį pareiškimą, esą jam „diktuoja“ abejingi už meną atsakingi pareigūnai. Režisierius taip pat perspėjo dėl „Stalino laikų“ sugrįžimo grėsmės.

REKLAMA

Neseniai Rusijoje konservatyvių pažiūrų aktyvistų grupės, prisidengdamos patriotiškais jausmais ir ortodoksų vertybėmis, ėmėsi grasinimų ir vandalizmo, siekdamos uždaryti kai kuriuos teatro vaidinimus ir parodas. Atrodo, kad jas palaiko ir pareigūnai.

A.Zviagincevas šiuos išpuolius pavadino „siaubingais“, leisdamas suprasti, kad pareigūnai toleruoja tuos radikalus, siekdami tų pačių tikslų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų