REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos departamento vadovybė teigia, kad Telšių rajone rugpjūtį nužudyto policininko Liudo Šimkaus porininkė įvykio vietoje elgėsi tinkamai. Tą patį vakarą prokuratūra pranešė, kad policijos pareigūno nužudymu įtariamas Telšių rajono gyventojas A. N. Tokį sprendimą nulėmė įtariamajam skirtos stacionarinės teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizės išvados.

Policijos departamento vadovybė teigia, kad Telšių rajone rugpjūtį nužudyto policininko Liudo Šimkaus porininkė įvykio vietoje elgėsi tinkamai. Tą patį vakarą prokuratūra pranešė, kad policijos pareigūno nužudymu įtariamas Telšių rajono gyventojas A. N. Tokį sprendimą nulėmė įtariamajam skirtos stacionarinės teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizės išvados.

REKLAMA

Išvadų turinys

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje atliktose išvadose skelbiama, kad 25-erių metų vyras nusikalstamos veikos padarymo metu bei šiuo metu negali suprasti savo veiksmų esmės, negali jų valdyti ir yra nepakaltinamas.

„Dėl lėtinio psichikos sutrikimo šio asmens elgesys yra vertinamas kaip neprognozuojamas, socialiai pavojingas, todėl jam būtinas gydimas“, – rašoma prokuratūros pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į gautas išvadas, prokuroras pirmadienį kreipėsi į Telšių apylinkės teismą dėl įtariamojo perkėlimo į psichiatrijos ligoninę griežto stebėjimo sąlygomis iki tol, kol įvyks teismo posėdis dėl priverčiamųjų medicininio pobūdžio priemonių taikymo.

REKLAMA

Porininkės elgesys nelaimės metu

Vidaus reikalų ministerijai pirmadienį paskelbus išvadas, konstatuojančias, kad L.Šimkaus partnerė nesuteikė jam pirmosios pagalbos, policijos generalinio komisaro pareigas laikinai einantis Edvardas Šileris sako, jog nenustatyta, kad pareigūnė būtų nevykdžiusi savo funkcijų.

„Mes ilgą laiką nekomentavome būtent policininkės veiksmų, ką jinai darė įvykio vietoje. Žiniasklaidoje buvo pasirodę atvejų (versijų), kad jinai visiškai klykė, neadekvačiai reagavo į situaciją ir iš esmės neatlikinėjo savo veiksmų kaip policijos pareigūnė, tačiau tarnybiniame patikrinime ir ikiteisminiame tyrime matosi, kad policininkė tinkamai atliko pareigas - bandė naudoti kovinės savigynos veiksmus, pati išsisuko nuo peilio ir pati naudojo „tazerį“ tame tarpe“, - žurnalistams sakė E.Šileris.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, mirtino dūrio peiliu L.Šimkus sulaukė gindamas partnerę, į kurią iš pradžių taikėsi įtariamasis.

„Teismo medicinos ekspertai sako, kad mirties klausimas buvo sekundžių reikalas. Iš esmės žmogus po tokio sužalojimo dar judėjo, bandė sulaikyti (smurtautoją), iš esmės, kaip mes suprantame, sukniubimo metu jis ir mirė. Porininkė būtent pati skambino, pati informavo budėtoją ir pati su galimo žudiko motina kalbėjo su budėtoju. Taip, Greitosios medicinos pagalbos tarnybos išvadoje sakoma, kad jinai privalėjo skambinti į medicininę pagalbą ir medicininė pagalba būtų konsultavusi, kaip suteikti pagalbą įvykio vietoje, tačiau perklausius įrašą, kaip kalbėjo greitoji medicinos pagalba su mūsų VPK budėtoju, atsakymas buvo toks - tiesiog nedarykite nieko, laukite medikų automobilio“, - pasakojo laikinasis policijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo metu policininkė vis dar nedirba - jai suteiktos neapmokamos atostogos. Pareigūnė atostogų paprašė, nes jai dar per sunku ateiti į darbą, nors medikai ir konstatavo, kad ji galėtų dirbti.

„Buvo teikiama pagalba tiek psichologo, tiek reabilitacinė po viso įvykio (...), iš tiesų nėra gera savijauta, bet nelabai komentuočiau dėl privačių dalykų“, - sakė E.Šileris.

Tiriamas ir kitų pareigūnų elgesys

Jis taip pat sakė, kad tarnybinis patikrinimas Telšiuose bus atliekamas tik dėl apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūno, kuris netinkamai sureagavo į pirminį įtariamo žudiko motinos pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atlikus tarnybinį patikrinimą dėl L.Šimkaus nužudymo aplinkybių, vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas pavedė policijos vadovybei spręsti klausimą dėl Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino neeilinio tarnybinės veiklos vertinimo organizavimo.

Tačiau E.Šileris sako, kad R.Rudminui nuobaudos negresia.

„Tas, kas parašyta išvadose, bus atlikta. Ministras nurodė generaliniam komisarui įvertinti tarnybinę veiklą, ne (atlikti) tarnybinį patikrinimą (...). Dėstomojoje dalyje aiškiai nurodyta, kad drausminei atsakomybei kilti Telšių AVPK viršininkui šiuo momentu prielaidų nėra, tiktai nurodyta įvertinti veiklą apskritai dėl organizavimo“, - teigė jis.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos išvadose akcentuojama, kad komisariate nesutelkiamas reikiamas dėmesys pareigūnų mokymams. E.Šileris sako, kad į pareigūno mirtimi pasibaigusį iškvietimą vykę policininkai buvo išklausę daug mokymų.

„Mokymų niekuomet nebuvo ir nebus per daug ir kiekviena tragedija tą dalyką pabrėžia, tačiau reikėtų pažymėti, kad per keletą pastarųjų metų pareigūnė 18 kartų dalyvavo mokymuose, o pareigūnas berods 40 kartų nuo 2010 metų (...). Bus galbūt peržiūrėta pati mokymų koncepcija“, - teigė E.Šileris.

Rugpjūčio 12 dieną Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L.Šimkus buvo nužudytas tramdydamas smurtautoją. Įtariamasis atvykusį pareigūną puolė peiliu ir dūrė jam į kaklą, sužeidimai buvo mirtini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekant tarnybinį patikrinimą taip pat paaiškėjo, kad moteris dėl sūnaus smurto iš pradžių telefonu skambino Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnui ir suteikė jam pirminę informaciją apie smurtą artimoje aplinkoje. Tačiau šis pareigūnas moteriai pareiškė, kad pats negali atvykti, o apie moters pranešimą kolegoms nepranešė ir pasiūlė pačiai atvykti ir parašyti pareiškimą o esant tiesioginei grėsmei skambinti bendruoju pagalbos centro telefonu 112.

Tyrimo metu konstatuota, kad minėtas pareigūnas elgėsi netinkamai ir pažeidė Vidaus tarnybos statutą. Telšių apskrities policijos vadovui pavesta spręsti šio pareigūno atsakomybės klausimą.

Į įvykio vietą buvo nusiųstas vienintelis tuo metu laisvas policijos ekipažas, kuriame buvo L.Šimkus su porininke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų