REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunimas susiduria su daugeliu situacijų, kuriose jaučiasi papuolę į aklavietę, tačiau dažnai jiems trūksta visai nedaug – padrąsinimo, kompetentingo patarimo ar bendraminčio, kuris išklausytų.

Jaunimas susiduria su daugeliu situacijų, kuriose jaučiasi papuolę į aklavietę, tačiau dažnai jiems trūksta visai nedaug – padrąsinimo, kompetentingo patarimo ar bendraminčio, kuris išklausytų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiai problemai išspręsti užtenka vienos dienos ir gyvenimas gali apsiversti aukštyn kojomis – pradėti keistis į gerą. Tuo patikės kiekvienas, apsilankęs Jaunimo garantijų organizuojamame renginių ture „Sužinok, kad gali“, kuris keliaus per visą Lietuvą, pakvies net į 60 renginių ir padės nedirbančiam bei nesimokančiam jaunimui iki 29 metų rasti atsakymus į juos slegiančius klausimus.

REKLAMA

Visas renginių datas galite rasti: http://www.jaunimogarantijos.lt/lt/renginiu-turas. Šiuo metu jau įvyko keturi renginiai, o apie juos sutiko papasakoti užsiėmimų kuratoriai.

Mažiau kalbų – daugiau darbų

Viena įdomiausiai skambančių renginio dalių yra susitikimas su karjeros ir asmeninio tobulėjimo konsultantu Mindaugu Vidugiriu, kuris veda patyriminį dinaminį užsiėmimą. Jis pastebi, kad jaunimui dažnai pačiam sunku suprasti save ir konkrečiai įvardinti juos slegiančią problemą. Todėl sausa paskaita ar teoriškai išdėstytos kitų patirtys šioje situacijoje nepadėtų – atsakymą reikia rasti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA

„Galima daug kalbėti apie tai, koks medus yra saldus, tačiau paragauti nepabandęs nesupras ir nepatikės. Taip ir su tikslų išsikėlimu – galima klausytis daug istorijų, kaip kitam pavyko atrasti teisingą savo gyvenimo kelią, tačiau nepabandžius garsiai įvardinti savojo tikslo ar problemos, vargu ar kitų sėkmės istorijos padės. Pastebėjau, kad daugeliui koją pakiša baimė bendrauti, todėl dažnai toks žmogus susidūręs su problemomis jaučiasi vienišas ir nesuprastas. Tik pasidalinus mintimis paaiškėja, kad yra žmonių, kurie jaučiasi taip pat, atsiranda bendraminčių, o ir pačiam garsiai įvardinus viskas pasidaro aiškiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame renginyje mokymasis būtent vyks bendraujant, stengiantis aiškiai išreikšti save bei išklausant ir suprantant kitą. Bendraudami žmonės padaro stulbinamų atradimų – jaunuoliai ateina galvodami, kad jiems trūksta vieno, o išeina supratę, kad po tuo slėpėsi visai kas kita. Pavyzdžiui, kartais jie galvoja, kad būtinai turi studijuoti, bet nežino ką ir kodėl, o pasirodo, kad jie tiesiog nori gerų santykių su tėvais. Pasitaiko, kad čia randami tikri bendraminčiai – žmogus ateina galvoje turėdamas svajonių veiklą, tačiau neturi su kuo ja užsiimti, o čia randa visiškai taip pat mąstantį žmogų ir išeina turėdamas potencialų darbo partnerį“, – pasakoja Mindaugas Vidugiris.

REKLAMA

Žinios įgyjamos pramogaujant

„Ar esi interneto guru?“ – šis protmūšis yra antroji renginio dalis, kurią organizuoja asociacija „Langas į ateitį“. Ši asociacija daro viską, kad Lietuvos žmonės sugebėtų saugiai naudotis elektroninėmis paslaugomis ir vis dažniau naudotų internetą kasdien. „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė teigia, kad mintis prisidėti prie Jaunimo garantijų turo kilo pastebėjus didelį jaunimo užimtumo trūkumą ir IT sektoriaus specialistų stygių Lietuvoje. Pasak pašnekovės, kartais tereikia suteikti informacijos apie esančias galimybes – parodyti perspektyvius dalykus, o tuo susidomėję jauni žmonės gali sėkmingai persikvalifikuoti.

REKLAMA

„Ši protų kova yra būdas linksmai praleisti laiką, pabendrauti ir tuo pačiu išmokti naudingų dalykų. Net jei neplanuojama dirbti šioje srityje, žinių apie informacines technologijas prireiks visiems, nes ateityje 90 proc. ar net daugiau darboviečių jų reikalaus. Nors daugelis jaunimo yra aktyvūs naudotojai, tačiau dažnai jie elgiasi neatsakingai ir neatsargiai nesaugodami nei savo, nei įmonės, kurioje dirba duomenų ar informacijos.

Keisčiausia, kad mums atrodę paprasčiausi klausimai dažnai suglumindavo jaunuolius. Vienas pavyzdžių – kaip išsiųsti elektroninį laišką dideliam skaičiui adresatų taip, kad jie nematytų vienas kito adresų. Daugelis atsakymo nežinojo, nors tai yra pradmenys apie informacines technologijas, kurie tikrai pritaikomi darbe. Todėl jaunimas prieš protmūšį savo žinias vertina geriau nei po jo. Mes džiaugiamės, kad laikas nepraeina veltui, o šis žaidimas suteikia naujų žinių. Tu pačiu palaviname ir komandinio darbo įgūdžius, nes visai nepažįstami žmonės į komandas susiskirsto per kelias minutes, tad iškart pasimato, kas turi potencialo lydieriauti“, – pasakoja asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio renginio metu taip pat akcentuojama, kad žinių apie informacines technologijas galima įgyti „Langas į ateitį“ internetiniame puslapyje: http://www.epilietis.eu/. Ten aiškiai pateikiama informacija apie elektronines paslaugas bei mokytis galima nemokamai bet kuriuo patogiu laiku internetiniuose kursuose.

Pažintis su galimais darbdaviais

Iki pietų vyksta motyvacijos kėlimo, savęs pažinimo ir žinių įgijimo užsiėmimai, o popiet jaunuoliai keliauja į susitikimą su verslo atstovais, kur gali įvertinti ne tik darbo sąlygas, bet ir iš pirmų lūpų išgirsti, kokio išsilavinimo, charakterio savybių toje darbovietėje reikia. Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovas Lukas Geryba pasakoja, kad didelės įmonės pasirenkamos neatsitiktinai – jaunuoliams norima parodyti, kad kiekvienoje tokioje darbovietėje yra daugybė skyrių, skirtingų pareigybių, todėl kiekvienas gali atrasti, kuo jam patiktų užsiimti.

REKLAMA

„Susitikimų metu stengiamės ne suorganizuoti ekskursiją po tą įmonę, bet kuo labiau įsigilinti į ten vykdomos veiklos specifiką, darbo sąlygas ir labiausiai koncentruojamės į drąsų bendravimą su darbdaviu. Pastebėjau, kad jaunuoliai jau būna motyvuoti pritaikyti ryte įgytas žinias – jie jaučiasi drąsiau ir patys aktyviai domisi bei noriai bendrauja su įmonių atstovais. Labai džiaugiamės, kai jaunuoliai pamato, kiek vienoje įmonėje yra daug galimybių, nes kai kurie iš pradžių niekada neįsivaizduoja savęs ten dirbant, tačiau susipažinę iš arčiau, netgi svarsto nusiųsti ten savo CV.

REKLAMA

Apsilankius UAB „Marijampolės pieno konservai“, jaunuoliai apžiūrėjo ne tik gamybinį sektorių, bet ir sužinojo apie darbą su tyrimais ir produktų kokybės užtikrinimu. Susidomėję teiravosi, kokio išsilavinimo šioms pareigoms reikia ir pamatė visiškai kitokią įmonės pusę. Taip pat nors darbas muziejuje daugeliui iš pradžių neatrodė viliojantis, bet nuvykus į Trakų istorijos muziejų ir sužinojus, kad tai bene daugiausiai darbo vietų sukurianti įstaiga mieste, ne vienas susidomėjo darbo vieta ten. Galiausiai naudą mato ir patys mus priimantys darbdaviai, kuriems tai galimybė į savo veiklą pritraukti jaunų žmonių bei parodyti, kad ir mažesniuose miestuose yra darbo perspektyvų“, – teigia Lukas Geryba.

Renginiai organizuojami įgyvendinant Europos Komisijos projektą „Naujasis bendravimo ir bendradarbiavimo modelis geresniam informavimui apie Jaunimo garantijas“ viena iš projekto partnerių – Lietuvos darbo birža. Atvykti į turo renginius gali ir neįsiregistravę darbo biržoje jaunuoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų