REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Mama, neklok lovos. Aš dar grįšiu. (nuotr. TV3)

Panevėžio apygardos prokuratūra apskundė išteisinamąjį teismo nuosprendį dainos „Šėtone, prašau“ kūrėjams.

18

Panevėžio apygardos prokuratūra apskundė išteisinamąjį teismo nuosprendį dainos „Šėtone, prašau“ kūrėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl neapykantos prieš vaikus kurstymo tris jaunuolius rugsėjo 6 dieną išteisino Anykščių rajono apylinkės teismas.

REKLAMA

Prokuratūros atstovė spaudai Rasa Stundžienė BNS sakė, kad prokurorė Jelena Sabaliauskienė surašė skundą dėl, jos vertinimu, nepagrįsto išteisinimo ir teismo išvadų neatitikimo faktinėms aplinkybėms.

Prokurorės manymu, teismas netinkamai vertino vaikų ir paauglių psichiatrų išvadas ir Žurnalistų etikos inspektoriaus išvadą, kuriomis konstatuota, jog šiuo kūriniu vaikams daroma didelė žala, skatinamas smurtas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį paduotu skundu prašoma panaikinti pirmosios teismo instancijos teismo nuosprendį ir skirti bausmes, kokių buvo prašoma.

Vaidotui Grincevičiui-Whydotui prokurorė siūlo skirti 684 eurų baudą, o Mantui Grincevičiui ir Giedriui Sasnauskui – po 570 eurų baudas.

Anykščių rajono apylinkės teismas paskelbė, kad nors daina ir vaizdo klipas yra neigiamo turinio, vien tik neigiamų teiginių vartojimas sukurtoje dainoje ir vaizdo klipe, nesant konkrečių tiesioginių pareiškimų, skatinančių neapykantą, kurstančių niekinti, diskriminuoti ir skatinančių vartoti fizinį smurtą prieš vaikus, negali būti pripažįstama nusikalstama veika: ši daina ir vaizdo klipas nėra tokio pavojingo turinio, kurį galima būtų vertinti, kaip kurstantį neapykantą, niekinimą ar diskriminaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbė Nacionalinė teismų administracija, teismas pripažino, kad kaltinamieji savo kūrybą, saviraiškos laisvę išpildė netinkamai, tačiau jų kūriniai negalėjo realiai sukurstyti portalo „Youtube“ (kuriame buvo įkelta daina ir jos vaizdo klipas) vartotojų smurtauti prieš vaikus ar fiziškai su jais susidoroti.

Kaltinamieji šioje byloje išteisinti ir dėl to, kad jų veiksmai nebuvo atliekami tyčia: kurdami dainą jie neturėjo jokio tikslo sukurti žmones prieš vaikus skatinančios smurtauti dainos – byloje nėra įrodymų, kurie patvirtintų kaltinamuosius veikus tyčia.

REKLAMA

„Išklausėme visų liudytojų parodymų ir nė vienas jų nepatvirtino, kad kūrėjai būtų galėję turėti kokių nors tyčinių ketinimų paskatinti smurtą“, –sakė teisėja Zita Gavėnienė

Kūrinio „Šėtone, prašau“ istorija prasidėjo 2014-ųjų rudenį, kai interneto vartotojas, aptikęs vaizdo klipą kreipėsi į policijos pareigūnus.

Bylai atkeliavus į teismą, G.Sasnauskas teismo buvo įpareigotas naktimis būti namie, broliams Grincevičiams teismo įsakymu buvo skirtos piniginės baudos, tačiau troškūniečiai paprašė bylą nagrinėti iš esmės.

Pagal kaltinimus Grincevičiams ir G.Sasnauskui grėsė iki trejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Iki teismo nuosprendžio įsiteisėjimo jaunuoliams paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų