REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldo Trumpo griežta pozicija dėl imigracijos po dviejų sprogdinimų Niujorke antradienį vėl pakurstė karštus prezidento rinkimų kampanijos debatus, o jo sūnus sulaukė griežtos kritikos, palyginęs sirų pabėgėlius su nuodingais saldainiukais.

Donaldo Trumpo griežta pozicija dėl imigracijos po dviejų sprogdinimų Niujorke antradienį vėl pakurstė karštus prezidento rinkimų kampanijos debatus, o jo sūnus sulaukė griežtos kritikos, palyginęs sirų pabėgėlius su nuodingais saldainiukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bekompromisė Respublikonų partijos kandidato pozicija dėl dokumentų neturinčių migrantų, kuriuos jis vadina pavojingu Trojos arkliu, patenkančiu į šalį su tikslu daryti žalą, neabejotinai prisidėjo prie jo svaigaus politinio iškilimo.

REKLAMA

Dauguma respublikonų palankiai žiūri į griežtą D.Trumpo retoriką, o viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma partijos narių pritaria pernai gruodį jo išsakytam raginimui uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas.

Vėliau D.Trumpas stengėsi susilaikyti nuo žodinių išpuolių prieš musulmonus, tačiau aktyviai pasisakė už tai, kad policija vykdytų įtariamųjų profiliavimą, ir žadėjo, jog tapęs prezidentu uždraustų įvažiuoti į Jungtines Valstijas imigrantams ir keliautojams iš tam tikrų pavojingomis laikomų šalių, pavyzdžiui, Sirijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kandidatas nekart įspėjo apie sirų pabėgėlių keliamą pavojų, kaip pavyzdį pateikdamas „Islamo valstybės“ kovotojus, kurie atvyko į Europą apsimetę eiliniais pabėgėliais. Jis taip pat tvirtino, kad JAV imigracijos pareigūnai nepakankamai kruopščiai tikrina atvykėlius.

„Norime būti tikri, kad įsileidžiame į savo šalį tik tuos žmones, kurie ją myli“, – sakė jis antradienį, kalbėdamas Hai Ponto universitete Šiaurės Karolinoje.

„Visiškai akivaizdu, kad mūsų dabartinė imigracijos sistema nė nemėgina išsiaiškinti į mūsų šalį atvykstančių žmonių pažiūrų. Visiškai nežinome, kas jie tokie ir ką galvoja“, – sakė D.Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas pasmerkė „atvirų sienų“ politiką, kurią, pasak jo, eidama valstybės sekretorės pareigas aktyviai palaikė jo varžovė prezidento rinkimuose, demokratų kandidatė Hillary Clinton. Respublikonas taip pat kaltino ją dėl „Islamo valstybės“ iškilimo.

„Visos šios negandos, susijusios su ISIS, nutiko per Hillary Clinton kadenciją, dėl jos, jos klaidingo suvokimo ir klaidingų sprendimų“, – sakė D.Trumpas pavartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

„Visi jos išpuoliai prieš mane skirti nukreipti dėmesį nuo jos indėlio užleidžiant ant mūsų šį siaubingą blogį“, – aiškino jis.

REKLAMA

Imigracija nėra viena aktualiausių problemų rinkėjams – televizijos „CBS News“ ir dienraščio „The New York Times“ apklausa parodė, kad šis klausimas rinkėjams pagal svarbą yra ketvirtas.

Tai reiškia, jog neaišku, ar 70 metų D.Trumpui gali pasisekti pasitelkus griežtą retoriką imigracijos klausimu palenkti į savo pusę vis dar neapsisprendusius rinkėjus.

Tačiau antrą vietą rinkėjams aktualiausių temų sąraše užima nacionalinis saugumas bei kova su terorizmu, ir likus mažiau nei 50 dienų iki lapkričio 8-osios rinkimų D.Trumpas stengiasi ištrinti ribą tarp šių dviejų klausimų.

REKLAMA

Sirai ir „Skittles“

Tuo tarpu jo sūnus Donaldas Trumpas Jr. (Donaldas Trampas jaunesnysis), kartais pavaduojantis tėvą rinkimų kampanijos renginiuose, sukėlė audrą, kai socialiniame tinkle „Twitter“ sirų pabėgėlius palygino su į dubenį sudėtais įvairių spalvų „Skittles“ saldainiukais, tarp kurių esą yra ir nuodingų, tačiau niekuo nuo kitų nesiskiriančių dražė.

„Šis vaizdas pasako viską“, – parašė jis prie nuotraukos su dubeniu populiarių saldainių.

Virš nuotraukos buvo parašyta: „Jei turėčiau dubenį „Skittles“ ir pasakyčiau jums, kad tik trys jus nužudys, ar imtumėte jų saują? Tai yra mūsų sirų pabėgėlių problema“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas Jr. tvirtino, kad per daug pavojinga priimti migrantus, nes kai kurie jų vėliau gali surengti išpuolius.

Vyras, kaltinamas savaitgalį surengęs sprogdinimus Manhatane ir Naujajame Džersyje, šalia gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas bėgimas, yra afganistaniečių kilmės natūralizuotas amerikietis.

Savo rinkimų kampanijos mitinguose D.Trumpas ne kartą citavo septintojo dešimtmečio dainą „The Snake“ apie moterį, pagelbėjusią sužeistai gyvatei, kuri vėliau jai įkirto. Jis taip pat nekart pasitelkė Trojos arklio vaizdinį, siekdama įspėti apie nematomus pavojus.

REKLAMA

„Negalime leisti šiam blogiui tęstis. Negalime to daryti“, – sakė jis pirmadienį.

„Taip pat negalime leisti neapykantos kupinai radikalaus islamo ideologijai, jos skatinamai moterų, gėjų, vaikų ir netikinčiųjų priespaudai tarpti mūsų šalyje ar čia plisti“, – sakė D.Trumpas.

„Skittles“ gamintoja „Wrigley“ antradienį sukritikavo D.Trumpo Jr. „Twitter“ komentarą.

„Skittles“ yra saldainiai. Pabėgėliai yra žmonės. Nemanome, jog tai tinkama analogija“, – rašoma kompanijos išplatintame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų