REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Istorija apie per pamoką masturbuotis mokinantį mokytoją, kaimyną Achmedą, kuris lieps susisprogdinti prie Seimo, siūlymas iš Lietuvos išvežti pederastus – tokiais pareiškimais socialinėje erdvėje rinkėjų dėmesį bando atkreipti kandidatas į Seimą, tautininkas Marius Kundrotas.

Istorija apie per pamoką masturbuotis mokinantį mokytoją, kaimyną Achmedą, kuris lieps susisprogdinti prie Seimo, siūlymas iš Lietuvos išvežti pederastus – tokiais pareiškimais socialinėje erdvėje rinkėjų dėmesį bando atkreipti kandidatas į Seimą, tautininkas Marius Kundrotas.

REKLAMA

,,Atsibudo kartą Lietuvis, žiūri – anūkas grįžęs iš mokyklos verkia. Ašaros teka per kaštoninius skruostus, juodi garbanoti plaukai suvelti.

- Kas nutiko, Matumba? - klausia Lietuvis. - Mokytojas per pamoką liepė masturbuotis. Iš pradžių patiko, paskiau nusivedė į tualetą. Skaudėjo...”, – socialiniame tinkle ,,Facebook” istoriją pradeda J. Kundrotas.

,,Nuliūdo Lietuvis, bet ką daryti? Europos Sąjunga liepia toleruoti. Nei pasiskųsi kam, nei į snukį duosi. Dar gerai, jei tik baudą skirs, tik iš ko ją mokėsi? Po priimto Darbo kodekso algos vos kruopoms užtenka. O jei dar iš darbo išmes - už homofobiją?

REKLAMA
REKLAMA

- Neliūdėk, vaikeli. - guodžia anūką Lietuvis. Pervesime į kitą mokyklą, ten kaimynas Achmedas mokytoju dirba. Lieps apsipjaustyti, užtai skaudės tik vieną kartą. Užtai šaudyti išmokys. Jei kas puls, apsiginsi. O jei lieps susisprogdinti prie Seimo - bent mirsi gražiai, kartu su tais, kurie užkūrė tą pragarą”, – tęsia Tautininkų sąjungos atstovas.

REKLAMA

Šie ir kiti M. Kundroto įrašai ,,Facebook” vartotojų buvo sutikti skirtingai: vieni gyrė kandidatą į Seimą už drąsa, o kiti jį išvadino homofobu ir pasiūlė kreiptis pas psichiatrus.

Ragina kovoti visomis įmanomomis priemonėmis

Portalo tv3.lt kalbintas M. Kundrotas pažymėjo, kad kalbėdamas apie juodaodžius, kitų rasių atstovus, homoseksualus, tiesiog panaudojo tam tikras literatūrines formas.

,,Dėl to anūko Matumbos tai yra distopinis rašinys apie galimas perspektyvas, jeigu toliau tęsis šiuolaikinės tendencijos Lietuvoje ir Europoje, o dėl kito rašinio tai ten yra humoras”, – teigė tautininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis stebėjosi, kad kritiškas požiūris į tautų ir rasių maišymąsi gali būti traktuojamas kaip neapykantos kurstymas.

,,Aš gerbiu visas tautas ir visas rases, tiesiog noriu, kad išliktų pasaulyje įvairovė. Kas yra šiuolaikinis tautininkas? Žmogus, kuris džiaugiasi pasaulio įvairove ir stengiasi ją išsaugoti”, – aiškino M. Kundrotas.

,,Dėl tų homoseksualų. Tai ką vadinsime neapykantos kurstymu? Jeigu žmogus privačiai veda tam tikrą gyvenimo būdą, tai čia yra jo privatus reikalas. Aš neprivalau pritarti tokiam gyvenimo būdui, kurį aš laikau nesveiku ir amoraliu.

Bet tai yra žmogaus reikalas ir aš dėl to to žmogaus tikrai nesiūlysiu mušti, spjaudyti jam į veidą ar kitaip įžeidinėti, bet, jeigu prasideda propagavimas, kaip su tom Estrelos rezoliucijom, kuriuomis norima į mokyklas perkelti mokymą, kad homoseksualumas yra normalu, norima perkleti pamokas apie masturbacijas ir kitus dalykus, tai aš manau, kad su tokiais dalykais reikia kovoti visomis įmanomimis priemonėmis”, – komentavo kandidatas į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koalicijos lyderis nesmerkia

M. Kundrotas Seimo rinkimuose dalyvauja Stanislovo Buškevičiaus ir Tautininkų koalicijos ,,Prieš korupciją ir skurdą” (partija ,,Jaunoji Lietuva” ir Tautininkų sąjunga) sąraše.

Šio koalicijos sąrašo vedlys, partijos ,,Jaunoji Lietuva” pirmininkas S. Buškevičius portalui tv3.lt teigė nieko blogo nematantis jo bendražygio pareiškimuose ,,Facebook”. Politiko manymu, M. Kundrotas tiesiog sarkastiškai apibūdino Lietuvą galima užklupsiančias bėdas.

,,Sarkastiška forma buvo pasakyti skauduliai, kurie laukia Lietuvos. Tai yra tam tikra lyriška forma. Ten visiškai neperlenkta lazda.

Ten aiškiai pasakyta, kad dėl dabar priimto Darbo kodekso atsiranda potencialios prielaidos, kad dar daugiau žmonių atvažiuos iš Lietuvos, atvažiuos pigesnės darbo jėgos ir mes galime prarasti indetitetą, laukia niūri perspektyva mūsų dėl įvairių priežasčių, nepritarimas abejotinoms idėjoms švietimo srityje, kurios ateina iš kitur. Viskas normaliai, viskas tvarkoje”, – apie M. Kundroto pareiškimus kalbėjo S. Buškevičius.

REKLAMA

,,Niekada niekas nesako, kad jis kovoja prieš kitas tautas. Tikras tautinių pažiūrų žmogus kovoja už save, kad pats išliktų, bet nepasisako, kad kitas yra blogesnis”, – pažymėjo politikas.

S. Buškevičius teigė M. Kundroto įrašuose nematantis nei homofobiškumo, nei tautinės ar rasistinės nesantaikos kurstymo.

,,Viskas čia gerai, gerai pasirinkta forma, sakyčiau, literatūrinė, alegorinė, metaforinė forma”, – aiškino pašnekovas.

Svarsto kreiptis į teisėsaugą

Liberalų sąjūdžio atstovė parlamentarė Dalia Kuodytė, išvydusi tautininko M. Kundroto mintis, teigė, kad tai yra pavyzdys kalbos, kuria kurstomi neapykantos nusikaltimai.

REKLAMA

,,Yra toks terminas, kuris Lietuvoje yra mažai žinomas ir mažai suvokiamas – ,,hate speech”, reiškiantis neapykantos kalbą. Tai yra kalba, kurstanti neapykantos nusikaltimus. Aš manyčiau, kad šituos pasisakymus reikėtų būtent taip ir vertinti.

Manau, kad šitas kandidatas yra nuoseklus, nes girdėjome ne vieną jo homofobišką, neapykanta persmelką pasisakymą ir anksčiau. Aš manau, kad čia yra tiesiog tautininkų pozicija ir labai tikiuosi, kad rinkėjai atsirinks, kas yra kas. O kalbant apie (nuomonės reiškimo – tv3.lt) ribas, tai tos ribos pas mus yra labai išplaukusios ir neretai galima tai, ko normalioje demokratijoje vargu, ar galėtume išgirsti”, – stebėjosi portalo tv3.lt kalbinta politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Kuodytė teigė, kad dažniausiai kreipimaisi į teisėsaugos institucijas dėl neapykantą kurstančių pasisakymų nieko neduoda, tačiau liberalė tikino, jog M. Kundroto pareiškimus įvertinti teisėsaugai reikėtų.

,,Dabar galvoju apie tai (dėl kreipimosi į teisėsaugą – tv3.lt). Tai yra žmogus, tiesa, mylintis kačiukus, bet pilnas neapykantos. Reikia pasitarti su teisininkais”, – užsiminė liberalė.

VRK: rinkėjai nuspręs

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad VRK stengiasi nesikišti ir neriboti kandidatų į Seimą viešų pareiškimų. Tiesa, Z. Vaigauskas neslėpė, kad M. Kundroto įrašais ,,Facebook” tikrai nesusižavėjo.

REKLAMA

,,Pagal visus teisės aktus, visą kitą sprendžia rinkėjai. Jeigu rinkėjai nori, tai išsirenka ir kitiems nepriimtiniausius žmones. Man tai toks aiškinimas yra pats blogiausias variantas. Ką aš galiu pasakyti?”, – portalui tv3.lt komentavo Z. Vaigauskas.

VRK vadovas, prisiminęs anksčiau vykusius Seimo rinkimus, teigė, kad prokurorai buvo susidomėję kandidatų pareiškimais, kuriuose įžvelgė antisemitinės, rasistinės propagandos aspektų.

Ar VRK gali reaguoti į M. Kundroto pareiškimus? Z. Vaigauskas tikina, jei bus skundas, neatmestina, kad komisija kreipsis į teisėsaugą.

,,Yra atliekama kandidatų stebėsena, bet mes labiau finansus stebime. Aišku, politinė reklama turi atitikti moralės principus, bet šiuo atveju, kad būtume super moralistai, tai nei laiko yra, nei pajėgų yra.

Aišku, jeigu gauname skundą, kuriame yra išsakyti motyvai dėl ko reikėtų kreiptis į teisėsaugą, tai mes palaikome tokius kreipimusis”, – tikino Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų