REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus romų tabore antradienį pradedami griauti nelegalūs statiniai, dalį jų griauna patys romai.

Vilniaus romų tabore antradienį pradedami griauti nelegalūs statiniai, dalį jų griauna patys romai.

REKLAMA

 Antradienio rytą aukštutiniame tabore planuota griauti vieną iš statinių, kuriuos nugriauti dar pernai įpareigojo teismas, tačiau statybų inspekcijos atstovai, teismo sprendimą vykdantis antstolis, policija įsitikino, kad statinį griauti ėmėsi patys savininkai.

Kaip BNS informavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos inspektorius Artūras Budrys, atsakingas už Naujininkų seniūniją, griovimo darbai vykdomi, savininkas įsipareigojo statinį visiškai pašalinti savo lėšomis iki penktadienio.

Savivaldybės bendrovės „Grinda“ paslaugų prireikė griaunant tik seniai sudegusio namo liekanas - jos išvežtos.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį taip pat aukštutiniame tabore numatyta griauti dar vieną namą, dėl kurio priimtas teismo sprendimas. A.Budrio teigimu, šis statinys taip pat yra griaunamas romų pastangomis.

REKLAMA

„Su policija nusprendėme stebėti. Jei procesas judės toliau, viskas bus gerai. Jei darbai nebus vykdomi, imsimės savo ruožtu priemonių, kurios numatytos įstatyme“, - sakė jis.

Antstolis Valdas Čeglikas sako su griaunamo pastato savininku sutaręs leisti pastatą nugriauti savo lėšomis, o patikrinti, ar susitarimas įgyvendintas, žada pirmadienį. Įvertinęs padėtį dėl antrojo namo, jis sako, kad tabore bus lankomasi ir trečiadienį.

„Greičiausiai irgi atidėsime terminą iki pirmadienio. Jei rasime taip, kaip šiandien, kad tik iš dalies pastatas išardytas, bet darbai nevyksta, pirmą valandą mes rytoj greičiausiai imsimės su statybininkais griovimo darbų“, - BNS sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Romų bendruomenės atstovai priekaištauja, jog kol kas tik viena šeima, išsikėlusi iš griaunamo pastato, yra gavusi savivaldybės socialinį būstą. Savivaldybės atstovai teigia, kad be namų gyventojai nebus palikti. Dalis romų, kaip nurodo savivaldybės įmonė „Vilniaus būstas“, nėra pateikę visų reikiamų dokumentų, nors patys taboro gyventojai sako tai padarę.

Institucijų sprendimą griauti nelegaliai pastatytus romų namus kritikuoja ir nevyriausybininkai. Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė sako, kad neturėdami užtikrintos gyvenamosios vietos romai negali integruotis, susirasti darbo, neužtikrinama jų garbė ir orumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybė yra patvirtinusi trejų metų romų integracijos programą, pagal kurią ketinama skirti iki 0,7 mln. eurų taboro gyventojų iškeldinimui, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkos tvarkymui, saugumui, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti. Rengiant planą dalyvavę nevyriausybininkai kritikuoja jį dėl per didelio dėmesio nusikalstamumui ir per mažos reikšmės švietimui bei kitoms problemoms, tačiau vertina jį kaip „žingsnį į priekį“.

Nelegalius statinius bandyta šalinti ir anksčiau: 2012-aisiais nugriauti trys gyvenamieji, 2004-aisiais - penki gyvenamieji ir vienas negyvenamas pastatas, tačiau nuo to laiko tabore atsirado naujų namų, kuriems nebuvo išduoti statybų leidimai.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų - vaikai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų