REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Teroro grėsmė JAV: policijos pajėgos ieško įtartinų paketų visoje šalyje (nuotr. SCANPIX)

JAV policija Naujajame Džersyje aptiko iki penkių įtartinų paketų, vienas kurių sprogo, pranešta pirmadienį, pareigūnams toliau tiriant tris išpuolius, per vieną parą įvykdytus Jungtinėse Valstijose.

12

JAV policija Naujajame Džersyje aptiko iki penkių įtartinų paketų, vienas kurių sprogo, pranešta pirmadienį, pareigūnams toliau tiriant tris išpuolius, per vieną parą įvykdytus Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai sako, jog nėra jokių įrodymų, kad tai buvo koordinuotos atakos. Tačiau faktas, kad jos įvyko per trumpesnį nei 24 valandų laikotarpį, dar sustiprino būgštavimus dėl saugumo, tapusio opia tema per Amerikos visuomenę itin skaldančią prezidento rinkimų kampaniją, kurioje dalyvauja Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas.

REKLAMA

Per naujausią incidentą įtartini užtaisai buvo aptikti kuprinėje, kuri buvo rasta šiukšlių dėžėje Elizabeto mieste. Kai Federalinio tyrimų biuro pareigūnai, naudodami per atstumą valdomą robotą, mėgino neutralizuoti vieną iš užtaisų, driokstelėjo sprogimas.

Kai pareigūnai, naudodami valdomą robotą, apžiūrėjo paketą, buvo nukirptas laidas ir užtaisas sprogo, CNN sakė Elizabeto miesto meras Christianas Bollwage'as.

REKLAMA
REKLAMA

Tą kuprinę sekmadienį apie 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku rado du vyrai šiukšliadėžėje netoli Elizabeto traukinių stoties. Vyrai pamatė iš paketo kyšančius laidus ir vamzdį, todėl iškvietė policiją, sakė Ch.Bollwage'as.

Policijai jau anksčiau pradėjo tyrimus dėl sprogdinimo Manhatane, peiliu ginkluoto vyro išpuolio Minesotos valstijoje ir vamzdinės bombos sprogimo Naujajame Džersyje.

Niujorke buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis, o į miesto oro uostus, traukinių ir metropoliteno stotis budėti papildomai pasiųsti beveik tūkstantis valstijos policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama atvyko į Niujorką prieš antradienį prasidedančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją.

Bomba Niujorke – 29 sužeistieji

Šeštadienio vakarą 29 žmonės buvo sužeisti per sprogimą Niujorko prabangiame Čelsio rajone. Driokstelėjęs sprogimas apgadino pastatus ir išdaužė langus, o sprogmens skeveldros nuskriejo kitapus gatvės.

Vos už keturių kvartalų nuo sprogimo vietos policija rado kitą bombą ir ją saugiai neutralizavo. Bomba buvo perduota ištirti FTB ekspertams Virdžinijoje.

Abi bombos buvo pripildytos šrapnelio. Užtaisams pagaminti buvo panaudoti greitpuodžiai, mobilieji telefonai, kalėdines girliandos ir sprogmenys, sekmadienį vėlai vakare pranešė dienraštis „The New York Times“, cituodamas teisėsaugos pareigūnus.

REKLAMA

Laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais teisėsaugoje, taip pat nurodė, kad federaliniai pareigūnai sulaukė ir apklausia penkis asmenis, galimai susijusius su sprogdinimu Niujorke.

FTB Niujorko skyrius socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pareigūnai „sustabdė patikrai juos dominusį automobilį“, bet „niekam nebuvo pareikšti jokie kaltinimai“.

Naujajame Džersyje šeštadienį vamzdinė bomba sprogo šiukšliadėžėje, buvusioje šalia gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas. Per šį incidentą žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas.

REKLAMA

Sekmadienį Naujojo Džersio viešojo susisiekimo tarnyba sustabdė traukinių eismą tarp Niuarko „Liberty“ oro uosto ir Elizabeto, pasirodžius pranešimams apie aptiktą įtartiną paketą.

Tuo tarpu JAV vidurio vakaruose, kaip pranešama, 22 metų somaliečių kilmės amerikietis per išpuolį Minesotos valstijos Sent Klaudo mieste sužeidė devynis žmones. Prekybos centre peiliu švaistęsis vyras buvo nušautas policijos pareigūno, kuris tuo metu buvo ne tarnyboje.

Oficialiai skelbiama, kad visų trijų atakų motyvai kol kas nežinomi, tačiau pareigūnai greitai pareiškė, kad jie buvo teroristinio pobūdžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vertinant šių incidentų skaičių, galite vadinti juos kaip norite – vis dėlto tai yra terorizmas“, – CNN sakė Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, D.Trumpo rinkimų komandos narys.

Jokių ryšių su IS

„Bombos sprogimas Niujorke aiškiai yra terorizmo aktas, bet jis nesusijęs su tarptautiniu terorizmu“, – sekmadienį sakė Niujorko valstijos gubernatorius demokratas Andrew Cuomo, aplankęs incidento vietą Čelsyje.

„Kitaip tariant, neradome jokių ryšių su ISIS ar panašiais“, – pridūrė A.Cuomo, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS). Visgi jis pažymėjo, kad ryšių su tarptautiniu terorizmu dar gali būti nustatyta.

REKLAMA

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl sprogdinimų Manhatane ir Naujajame Džersyje, bet su džihadistais siejama naujienų agentūra „Amaq“ sekmadienį pranešė, kad Minesotos „atakos vykdytojas... buvo „Islamo valstybės“ karys“

H.Clinton irgi pasmerkė „akivaizdžias teroro atakas“.

Tuo tarpu D.Trumpas savo „Twitter“ žinutėje pareiškė „geriausius linkėjimus ir užuojautas visoms šeimoms ir nukentėjusiems per šį šiurpų sprogdinimą“.

„Užuominos apie Alachą“

Praėjus 15 metų po Rugsėjo 11-osios atakų pareigūnai pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos tapo labiau apsaugotos nuo išpuolių, planuojamų užsienyje, bet išlieka pažeidžiamos „vienišų vilkų“ atakų, vykdomų asmenų, dažnai įkvėptų IS arba teroristų tinklo „al Qaeda“ propagandos.

REKLAMA

Minesotoje FTB agentas Rickas Thorntonas patvirtino, kad federaliniai agentai tiria peiliu ginkluoto užpuoliko ataką kaip „potencialų terorizmo aktą“. Tuo tarpu vietos žiniasklaida nurodė, kad įtariamas užpuolikas yra 22 metų somaliečių kilmės amerikietis.

Sent Klaudo policija patvirtino, kad užpuolikas, kurio tapatybė oficialiai nebuvo įvardyta, prieš puldamas kai kurias savo aukas paklausdavo, ar tie žmonės yra musulmonai, taip pat „kažką kalbėjo apie Alachą“.

„Daugeliu atveju praeina dvi, trys ar keturios dienos, kol sužinome, kad yra ryšys su terorizmu arba jo nėra“, – duodamas interviu televizijai CBS perspėjo Niujorkui atstovaujantis Kongreso narys Peteris Kingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų