REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Masinės vestuvės (nuotr. SCANPIX)

Vestuvės 2017: pradėjote ruoštis, o gal jau pavėlavote?

Sužinokite, kuri data pati populiariausia

Kas galėtų nesutikti, kad vestuvės – viena gražiausių ir laukiamiausių švenčių gyvenime. Vis dėlto, jų planavime laikas itin svarbus. Norintys, kad jų šventė būtų išskirtinė ir atitiktų visas svajones, vestuvių planuotojų teigimu, tuo užsiimti turi beveik prieš metus ar pusantrų.

15

Kas galėtų nesutikti, kad vestuvės – viena gražiausių ir laukiamiausių švenčių gyvenime. Vis dėlto, jų planavime laikas itin svarbus. Norintys, kad jų šventė būtų išskirtinė ir atitiktų visas svajones, vestuvių planuotojų teigimu, tuo užsiimti turi beveik prieš metus ar pusantrų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt domėjosi, ar dar nevėluoja poros ruoštis kitais metais planuojamoms švęsti vestuvėms, ką turėtų daryti pirmiausiai ir kokios populiariausios datos jau rezervuotos.

Vestuvių planuotojai – nauda ar prabanga?

Lietuva neatsilieka nuo pokyčių visose srityse, ne išimtis ir vestuvės. Jeigu prieš keletą metų vestuvių planuotojai atrodė reikalinga užsienyje gyvenantiems lietuviams ar esant vienam iš jaunųjų užsieniečiui, tai dabar vis dažniau tuo naudojasi ir skirtinguose miestuose gyvenantys tautiečiai.

„Špoko Šventė“ įūrėja, trejus metus profesionaliu vestuvių planavimu užsiimanti vilnietė Sandra Zinkevičienė pasakojo, kad svarbiausia jauniesiems žinoti savo biudžetą ir kuo tikslingiau laikytis vestuvių idėjos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai pasitaiko atvejų, kai žmonės neįvertina savo biudžeto galimybių arba nepaskirsto tinkamai prioritetų. Todėl pirmiausia patariu atkreipti dėmesį į pagrindinius elementus: vietą, datą, fotografą ir vedėjus. Tendencijos vienareikšmiškai keičiasi ir Lietuvoje, nors dar yra manančių, kad fotografuoti gali paprašytas draugas, o vietos bažnyčioje visada bus. Deja, norite išskirtinės ir gražios šventės – rezervuokite laiką kuo greičiau. Dauguma vestuvių planuotojų kitiems metams planus dėliojasi ir registracijas priima rudenį, kuomet baigiasi vestuvių įkarštis“, – sakė S. Zinkevičienė.

REKLAMA

Vestuvių bumas yra gegužės – rugsėjo mėnesiais, todėl ir kainos skiriasi kardinaliai, lyginant su kitu laikotarpiu. Tai aktualu žinoti planuojantis biudžetą. Vestuvių koordinatorės teigimu, vidutinė vestuvėms skiriama suma šiuo metu vyrauja 10-15 tūkst. eurų. Vestuvių planuotojų kainos svyruoja tarp 400 eurų pas mažiau patirties turinčias specialistes ir nuo 1000 tūkst. eurų pas profesionalus.

„Sumos išsigąsti nereikėtų, nes vos pradėję patys planuoti, žmonės supranta, kad turės kur kas daugiau klausimų, pasitikslinimų, ne visur gaus išsamią informaciją, neturės su kuo palyginti, o sugaiš daug laiko“, – pabrėžė Sandra.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia, kad galima vestuves suplanuoti ir per pusmetį, jeigu aiški vizija ir konkretūs norai. Nors tokiu atveju reikės daugiau prisitaikymo prie laisvų vietų.

Turite vestuvių datą – pusė darbo jau atlikta

Iš vienos pusės tai atrodo įtakos šeimos laimei neturintis dalykas. Tačiau astrologai siūlo įvairių patarimų, renkantis šventės dieną. O magiškas skaičių derinys atrodo patraukliai nemažai daliai porų. Pavyzdžiui 2007 07 07 ar 2008 08 08 datos buvo itin populiarios.

Kokias dienas rinktis ateinančiais metais, astrologai siūlo spręsti atsižvelgus į mėnulio fazes, įtaką. Pasirodo, kad kiti metai turės mažai palankių dienų.

Sunku patikėti, bet remiantis prognozėmis, 2017 metais nepalanku santuoką kurti vasario, kovo, balandžio, gegužės ir netgi rugpjūčio mėnesiais. Visgi, prognozės reikalauja asmeninių interpretacijų, o jų rezultatus bus galima pamatyti kur kas vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes taip pat jau pastebėjome kitų metų populiariausias datas. Be abejo, tam įtakos turi vis dažniau taikomas metodas – kelių metų orų analizė. Tai lemia datos pasirinkimą, bet kiek mažiau nei patiems žmonėms svarbi, reikšminga data. Kol kas mes daugiausiai darbo turėsime 2017 06 17 ir 2017 07 08. Kai kurių datų pasirinkimą nes sunku paaiškinti, bet būna tiesiog nemažai sutapimų. Nors vienareikšmiškai, liepa ir rugpjūtis yra populiariausi mėnesiai visais metais, pastarųjų metų orai vis labiau liepos pozicijas perduoda birželiui“, – atskleidė vestuvių planuotoja.

Derėtų nepamiršti, kad data svarbi ir renkantis bažnyčią.

„Jeigu norisi gražios, asmeniškai šiltos ir išskirtinės šventės, vertėtų rinktis ne pačias populiariausias santuokos sakramentą suteikiančias vietas. Kadangi reikės laikytis griežto grafiko, laiko apribojimo ir pasijusti tik vienais iš daugelio, ko mažiausiai norisi vestuvių dieną“, – sakė S. Zinkevičienė.

REKLAMA

Viena populiariausių bažnyčių sostinėje yra Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia. Kalbinta atstovė teigė, kad rezervacija kitais metais vyksiančioms šventėms prasidės jau šį lapkritį.

2017 metais viena data bus išskirtinė

Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė atskleidė, kuriai datai Lietuvoje jaunavedžiai ruošiasi labiausiai. Įdomu, kokiais prietarais tiki ją pasirinkusieji ir kokia sėkmė jų laukia.

„Šiemet labai anksti sulaukėme pirmųjų prašymų, vienas anksčiausiai gautų – sausio 2-ąją. O prašymų skaičius rodo akivaizdžią datą lyderę – tai bus kitų metų liepos 7-oji. Šiai dienai jau turime 27 prašymus, norinčių tuoktis būtent tą dieną. Dvi poros pareiškė norą būti sutuoktos jų pasirinktose vietose.

REKLAMA

Be abejo, visi vasaros savaitgaliai pilni vestuvių. Žinoma, ankstus prašymo pateikimas lemia ir patogesnę valandą. Per dieną esame pajėgūs sutuokti apie 60 porų“, – teigė I. Jurgutienė.

Žinoma, tiek bažnyčios, tiek metrikacijos skyriai nebūna pajėgūs sutalpinti visų norinčių populiariausiomis dienomis. Todėl verta pagalvoti, ko norisi labiau, išskirtinio dėmesio savo šventei ar gražios datos. Juolab, remiantis pastarųjų metų Statistikos departamento duomenimis, santuokų skaičius auga: 2012 m. susituokė 20 660 poros, 2013 m. – 20 469, 2014 m. – 22 142, o 2015 m. – 21 987.

Vadinasi, laikas suskubti, norintiems magiškos datos savo šventei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų