REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Karinis perversmas Turkijoje: į sostinę įvesta kariuomenė (nuotr. SCANPIX)

Turkijos sostinę apgulė kariuomenė: girdisi šūviai, virš miesto pakilę sraigtasparniai. Abu Stambulo pagrindiniai tiltai yra „uždaryti“ kariuomenės pajėgų, praneša BBC. Yra sustabdytas judėjimas Bosforo ir Fatiho Sultano Mehmeto tiltais. Šalies premjeras paskelbė, kad dalis kariuomenės pabandė įvykdyti karinį perversmą. Tuo pat metu apie sėkmingą karinį perversmą paskelbė šalies Generalinis štabas. 

33

Turkijos sostinę apgulė kariuomenė: girdisi šūviai, virš miesto pakilę sraigtasparniai. Abu Stambulo pagrindiniai tiltai yra „uždaryti“ kariuomenės pajėgų, praneša BBC. Yra sustabdytas judėjimas Bosforo ir Fatiho Sultano Mehmeto tiltais. Šalies premjeras paskelbė, kad dalis kariuomenės pabandė įvykdyti karinį perversmą. Tuo pat metu apie sėkmingą karinį perversmą paskelbė šalies Generalinis štabas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot leidinio, yra pranešimų, kad kariniai sraigtasparniai skraido virš sostinės Ankaros, girdimi šūviai. Šalies generalinis štabas paskelbė, kad Turkijos prezidentas R. Erdoganas yra suimtas, tačiau ši informacija nėra patvirtina nepriklausomų šaltinių. Taip pat yra žinoma, kad šalyje bent dalinai yra išjungtas internetas, blokuojami strateginiai objektai. Žiniasklaidą pasiekia labai prieštaringi pranešimai dėl to, kas šiuo metu kontroliuoja valdžią. Abi pusės tikina, kad tolimesnių tarptautinių įsipareigojimų bus laikomasi.

REKLAMA

Įvykdytas karinis pučas

Turkijos premjeras Binali Yildirimas paskelbė, kad šalyje yra įvykdytas karinio perversmo bandymas. Jis pažymėjo, kad demokratijai niekas negresia. Anot vyriausybės vadovo, grupė kariuomenės atstovų pabandė nuversti valdžią. Tačiau šalies saugumo pajėgos gavo nurodymą imtis visų priemonių, kad to būtų išvengta, paaiškino ministras. „Tam tikri asmenys neteisėtai ėmėsi neteisėtų veiksmų už savo įgaliojimų ribų“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad tie, kurie bandė įvykdyti karinį perversmą, sumokės už tai pačią aukščiausią kainą. Anot „Al Jazeera“, premjeras pasakojo, kad karinį pučą organizuoja keli generolai.

Anot leidinio „Haberdar“, kariuomenės atstovai atėmė ginklus iš policininkų šalia prezidento rūmų Stambule. Liudininkai praneša, kad vaizdo įraše užfiksuota šūvių papliūpa iš sraigtasparnio yra virš šalies žvalgybos rūmų.

Turkijos kariuomenės išplatintas pranešimas

„Turkijos kariuomenė, siekiant atstatyti konstitucinę tvarką, užtikrinti žmogaus teisių ir laisvių paisymą, taip pat teisės viršenybę ir bendrą saugumą, kuriems buvo padaryta žala, visiškai perėmė šalies valdymo kontrolę. Visi tarptautiniai susitarimai galioja. Mes tikimės tęsti mūsų draugiškus santykius su visomis šalimis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausi faktai:

  • - į Stambulą ir Ankarą yra įvesta kariuomenė
  • - šalies premjeras skelbia, kad buvo vykdomas pučas, kurį organizavo keli generolai
  • - R. Erdoganas yra išvykęs, paragino žmones eiti į gatves. Prasidėjo masinės protesto akcijos
  • - Turkijoje išjungtos komunikacijos linijos. Skelbiama, kad neveikia internetas, mobilusis ryšys.
  • - strateginius objektus kontroliuoja kariuomenė
  • - šalyje paskelbta komendanto valanda.

Informacijos papildymai:

(papildyta 00:06) Skelbiama, kad R. Erdoganas išvežtas į Marmarį, "vėliau" kreipsis į tautą. Taip pat šalies kariuomenė paskelbė pranešimą per televiziją, kad yra paėmusi valdžią šalyje.

REKLAMA

„Valdžia šalyje paimta visiškai“, - teigiama kariuomenės pareiškime, kuris perskaitytas per NTV televiziją.

(papildyta 00:16) Turkai gatvėse švenčia R. Erdogano nuvertimą

(papildyta 00:19) JAV ir Rusija paskelbė, kad „tikisi konstitucinio, taikaus situacijos sprendimo“.

(papildyta 00:20) Skelbiama, kad R. Erdoganas išskrido iš šalies.

(papildyta 00:32) Dega žvalgybos pastatas.

(papildyta 00:34) R. Erdoganas kreipėsi į tautą. Jis siūlo visiems eiti į gatves ir skelbia, kad "netrukus bus atstatyta tvarka".

(papildyta 00:37) R. Erdogano šalininkai Stambule pasipylė į gatves. Prasidėjo protestai.

(papildyta 00:41) Skelbiama, kad Stambule yra aukų po kariuomenės sraigtasparnio šūvių į susirinkusiųjų žmonių minią

REKLAMA

 

(papildyta 00:55) Galingas sprogimas užfiksuotas Ankaroje

(papildyta 00:58) NBC praneša, kad Vokietija atsisakė priimti R. Erdogano prezidentinį lėktuvą.

(papildyta 01:14) Turkijos teisingumo ministras pareiškė, kad už karinio perversmo stovi įtakingo dvasininko, šiuo metu JAV gyvenančio, Fethullaho Guleno žmonės kariuomenėje.

(papildyta 01:18) JAV kariuomenės pajėgos yra pasirengusios apsaugoti savo karinę bazę Indžirlike. „Esant pavojui, mes imsimės atitinkamų priemonių užtikrinti saugumą. Šios priemonės bus pasirinktos atitinkamai pavojui“, – paskelbė JAV karinių oro pajėgų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 01:18) Prie Turkijos parlamento pastato šaudo tankai.

(papildyta 01:21) Nuotrauka, kurioje rodoma, kad demonstrantai užėmė vieną kariuomenės tanką. Tačiau pranešama apie šūvius tiek prie parlamento, tiek prie tarptautinio Atatiurko oro uosto.

(papildyta 01:42) Skelbiama, kad Stambule šalia Bosforo tilto buvo sužeisti trys R. Erdoganą palaikantys žmonės

(papildyta 01:53) Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti suimti keli pučo dalyviai

(papildyta 02:05) Vietos televizija NTV skelbia, kad naikintuvas numušė sraigtasparnį, kuris anksčiau apšaudė valstybinį pastatą.

REKLAMA

(papildyta 02:15) JAV prezidentas išsakė palaikymą „demokratiškai išrinktai valdžiai“.

(papildyta 02:47) Ankaroje užfiksuotas dar vienas galingas sprogimas. Pranešama apie detonuotą sprogmenį parlamento pastate.

(papildyta 03:06) Skelbiama ir apie antrą galingą sprogimą, o vėliau ir sprogimą netoli Bosforo tilto Stambule.

(papildyta 03:34) Skelbiama, kad R. Erdoganas nusileido Atatiurko oro uoste, tačiau taip pat pranešama apie tai, kad kariuomenė užėmė žiniasklaidos centrą Dogan, o parlamento pastatas ir toliau yra bombarduojamas.

REKLAMA

(papildyta 07:15)  Turkijos kariškių bandymas įvykdyti perversmą, regis, nepavyko, pareiškė aukštas pareigas einantis Turkijos pareigūnas. Jo teigimu, visi vyriausybės pareigūnai toliau eina savo pareigas. Tačiau neskelbti jo vardo prašęs pareigūnas įspėjo, kad kariuomenės vadas dar nėra pasirodęs viešumoje.

(papildyta 07:18)  Per „išpuolius“ Ankaroje žuvo ne mažiau kaip 42 žmonės, pranešė televizijos kanalas NTV, remdamasis Turkijos sostinės prokuratūra. Pasak NTV, septyniolika žuvusiųjų yra policininkai ir kiti civiliai. Anksčiau šis televizijos kanalas skelbė apie šešis žuvusiuosius Stambule. Kol kas nepatvirtintais duomenimis, bandyme nuversti valdžią dalyvavo 500 Turkijos ginkluotųjų pajėgų kariškių.

Vaizdo įrašai iš Turkijos:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų