REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės sprendimas nepritarti siūlymui alkoholį parduoti žmonės nuo 20 metų bei prekiauti juo tik specializuotose parduotuvėse stabdo pastangas mažinti alkoholizmą Lietuvoje, teigia Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Vyriausybės sprendimas nepritarti siūlymui alkoholį parduoti žmonės nuo 20 metų bei prekiauti juo tik specializuotose parduotuvėse stabdo pastangas mažinti alkoholizmą Lietuvoje, teigia Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybės sprendimas nepritarti mūsų frakcijos parengtiems įstatymų projektams, kurie sugriežtintų apribojimus prekybai alkoholiu, mažintų alkoholio prieinamumą, siekiant kovoti su šia epidemija Lietuvoje – tai akibrokštas ne tik mums, bet ir visuomeninėms organizacijoms, specialistams, kovojantiems su šia problema, ir galų gale – visiems, kurie patys kenčia arba kankina aplinkinius nuo alkoholizmo sukeliamų pasekmių sveikatai, psichozių ar panašių reiškinių“, – pranešime spaudai sakė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas A.Kubilius.

REKLAMA

Pasak jo, Vyriausybė priimdama sprendimą daugiausia rėmėsi Ūkio ministerijos išvada įstatymo projektams, o Sveikatos apsaugos ministerijos nuomonės prieš priimant sprendimus nepaklausta.

Anot A.Kubiliaus, Vyriausybės išvadai akivaizdžiai prieštarauja ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento analizė, kurioje teigiama, kad alkoholinių gėrimų prekybos laiko griežtinimas yra viena iš efektyviausių alkoholinių gėrimų prieinamumo mažinimo priemonių. Departamento duomenimis, kuo vyresnis alkoholio įsigijimo amžius numatytas įstatymuose, tuo vėliau jaunuoliai pradeda vartoti alkoholinius gėrimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas savo išvadoje pritaria visiems Seimo TS-LKD frakcijos pasiūlymams, nors Vyriausybei, besiremiančiai Ūkio ministerijos argumentais, ne paslaptis, nulemtais alkoholio gamybos ir prekybos įmonių, svarbesni ir labiau įtikinami atrodo pastarieji“, – tvirtino A.Kubilius.

Jis apgailestavo, kad Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė per ketverius metus nėra nieko nuveikusi alkoholizmo prevencijos ir alkoholio vartojimo mažinimo srityje, o geras iniciatyvas, kylančias iš opozicijos, stabdo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po tokių Vyriausybės argumentų galima daryti vienareikšmes išvadas, kad pataikaujama alkoholio gamintojams ir prekybininkams, o prasigėrusia tauta, kaip sovietmečiu, manipuliuoti lengviau“, – pažymėjo A.Kubilius.

Vyriausybės išvados prašė Seimas, kuriame svarstomos alkoholio prieinamumą ribojančios įstatymo pataisos - siūloma neparduoti alkoholio jaunesniems nei 20 metų asmenims, įpareigoti pardavėjus reikalauti pateikti asmens dokumentą, uždrausti bet kokią alkoholio reklamą, gabenti ir laikyti jį viešose vietose atidengtose pakuotėse, išskyrus prekybos vietas.

Be to, siūloma alkoholį pardavinėti tik specialiose parduotuvėse, kurios būtų visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekyba, ir turėtų atskirą įėjimą. Parduotuvėse ir maitinimo įstaigose siūloma leisti prekiauti nuo 10 val. iki 20 val. Dabar alkoholio galima įsigyti nuo 8 val. iki 22 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų