REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dujų kainos buitiniams vartotojams nuo liepos 1 dienos mažės 8-15 proc., ketvirtadienį paskelbė Kainų komisija.

Dujų kainos buitiniams vartotojams nuo liepos 1 dienos mažės 8-15 proc., ketvirtadienį paskelbė Kainų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kainas sumažinti galėjome, nes sėkmingai susiderėjome ir geromis kainomis įsigijome suskystintųjų gamtinių dujų iš „Statoil“, kas leido sumažinti prognozuojamą bendrą vidutinę šių metų importo kainą 15 proc. Taip pat dėl gerokai sparčiau nei prognozuota kritusių kainų tarptautinėse rinkose, pernai vidutinė įsigyjamų dujų kaina buvo mažesnė, ir tai turės teigiamos įtakos antrojo pusmečio kainoms, – pranešime teigė „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

REKLAMA

Anot jo, stabilios dujų kainos turėtų išsilaikyti dar metus - iki 2017-ųjų vidurio, perkeliant „Gazprom“ permoką už dujas į kitus metus.

„Manome, kad stabilias kainas, išsipildžius dabartinėms prognozėms dėl situacijos tarptautinėse dujų tiekimo rinkose ir efektyviai panaudodami išsiderėtą kompensaciją iš „Gazprom“, galėsime išlaikyti bent jau iki kitų metų vidurio“, - teigė M.Mikalajūnas.

„Lietuvos dujų tiekimo“ atstovas Paulius Jakutavičius BNS informavo, kad iš 11,7 mln. eurų „Gazprom“ permokos buitiniams vartotojams pirmąjį šių metų pusmetį bus panaudota apie 3,5 mln. eurų, antrąjį pusmetį - dar 0,7 mln. eurų, o į 2017 metus bus perkelta apie 3,7 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Dujų kaina klientams, jas vartojantiems maistui ruošti (iki 500 kubų dujų per metus), nuo liepos mažėja 5 centais – nuo 0,66 iki 0,61 euro (8 proc.), būstą šildantiems (nuo 501 iki 20 tūkst. kubų) klientams - 6 centais – nuo 0,42 iki 0,36 euro (14 proc.), o daugiau nei 20 tūkst. kubų naudojantiems – 6 centais nuo 0,41 iki 0,35 euro (15 proc.).

„Gazprom“ 2014-ųjų gegužės pradžioje apie 20 proc. sumažino kainą tuometinėms „Lietuvos dujoms“ (dabar - LDT) už dujas, tiektas nuo 2013-ųjų pradžios iki 2015-ųjų pabaigos. Tokiu būdu susidariusi 81,4 mln. eurų permoka nebuitiniams Lietuvos vartotojams ir 11,8 mln. eurų - buitiniams vartotojams grąžinama iki šių metų pabaigos ar pirmojo kitų metų pusmečio pabaigos, sumažinant dujų kainą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų