REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip vaikams reikėtų pasakoti apie jų lytiškumą, vyriškumą, moteriškumą ir seksualumą? Ar vertėtų akcentuoti laisvę ir lytinių santykių malonumą ar atsakomybę ir vertybes? Visuomenė susiskaldė, kadangi darbo grupė šalia Švietimo ir mokslo ministerijos netrukus baigs Rengimo šeimai lytiškumo ugdymo programą, kuria bus nustatoma, kaip lytiškumo ir seksualumo vaikai bus mokomi mokykloje. Kai kurie parlamentarai piktinasi, kad programa yra konservatyvi ir grįsta religija, tuo tarpu kiti specialistai gina šeimos vertybes.

Kaip vaikams reikėtų pasakoti apie jų lytiškumą, vyriškumą, moteriškumą ir seksualumą? Ar vertėtų akcentuoti laisvę ir lytinių santykių malonumą ar atsakomybę ir vertybes? Visuomenė susiskaldė, kadangi darbo grupė šalia Švietimo ir mokslo ministerijos netrukus baigs Rengimo šeimai lytiškumo ugdymo programą, kuria bus nustatoma, kaip lytiškumo ir seksualumo vaikai bus mokomi mokykloje. Kai kurie parlamentarai piktinasi, kad programa yra konservatyvi ir grįsta religija, tuo tarpu kiti specialistai gina šeimos vertybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vytauto Didžiojo universiteto Santuokos ir šeimos studijų centro vyriausioji mokslo darbuotoja prof. dr. Birutė Obelienienė sako, kad programoje būtina įdiegti vertybinį ugdymą, jog žmogaus gyvybė yra neįkainojama vertybė, tad ir lytiniai santykiai, pabrėžia ji, yra labai svarbūs ir vertingi.

REKLAMA

„Žmogaus pasirinkto verslo modelis priklauso nuo turimų vertybių – tai yra, žmogus elgsis pagal tai, kokias vertybes ir įsitikinimus jis turi. Vaikams ir paaugliams pirmiausia turi būti diegiamos vertybinės nuostatos apie žmogaus lytiškumą, kuris yra susijęs su žmogaus gyvybės kaip neįkainojamos vertybės atėjimu.

Lytiškumas – tai visą asmenį apimanti realybė, bet ne tik seksualumas – tai yra integrali dalis, bet ne visas lytiškumas, kaip mums norima pastatyti. Moteriškumas ir vyriškumas atsiskleidžia abipusiuose pagarbiuose santykiuose, o ne kaip seksualumas, su kuriuo kažką būtina daryti. Studentai, kurie skaito spaudą, sako: „toks įvaizdis, kad mes tik pakrūmiais ir duodamės“, – sakė B. Obelienienė.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakomybė ir įsipareigojimas

Ji nurodo, kad neigiama nuostata, vyraujanti lytiniame švietime dėl seksualumo, yra netinkama vaikams išsiugdyti vertybines orientacijas, leidžiančias tapti doru žmogumi ir leidžiančias atsirasti brandžiai dorovinei pasaulėžiūrai.

„Įrodyta, kad geriausias dalykas paaugliams yra lytinių santykių nevartojimas – atidėjimas iki brandos, kada žmogus pajėgus prisiimti atsakomybę ir įsipareigojimus. Neurobiologijos mokslas aiškiai yra pasakęs, kad vaikai ir paaugliai negali prisiimti atsakomybės ir įsipareigojimo, nes jie neturi tos brandos“, – kalba B. Obelienienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

lytiškumasInfographic

Ji nurodo, kad paaugliai turi gauti teisingą informaciją, nes dabar, pašnekovės teigimu, biologijos ir lytinio švietimo siūlomuose vadovėliuose lytiniai organai pristatomi kaip autonominė struktūra, atjungta nuo smegenų.

„Lytiniai santykiai yra tokie svarbūs, kad piktnaudžiavimas jais tapo pagrindine priemone griauti šeimą. Dabar yra painiojamos dvi prevencijos. Pirminė prevencija – rizikos vengimas. Lytinis švietimas – rizikingos elgsenos pasekmių mažinimas. Jei nėra aiškių nuostatų, žinios nebepadės. Jei iki tol žmogus buvo pasileidėlis, po to bus labai gerai informuotas pasileidėlis“, – kalba ji.

REKLAMA

Prezervatyvai ir ligos

Profesorė nurodo, kad klaidinga manyti, jog, padidinus prezervatyvų naudojimą, sumažėtų lytiškai plintančių ligų.

„Tyrimais įrodyta, jog yra priešingai: suvartojamų prezervatyvų kiekis tiesiogiai proporcingas lytiškai plintančių infekcijų skaičiui. Šito fenomeno priežastis – rizikos kompensavimo mechanizmas. Tai yra žmogus, kuris nekeičia elgsenos, nes jam sakoma: turėsi saugesnį seksą, jei naudosi prezervatyvus. Žmogus savo elgsenos nekeičia, o kompensuoja savo rizikingą elgesį tam tikromis priemonėmis. Tad moksliškai jau patvirtinta: kiek didėja prezervatyvų sunaudojimas, tiek didėja lytiškai plintančių ligų“ , – kalbėjo B. Obelienienė.

REKLAMA

Prelegentė nurodė, kad reikia atskirti, kas yra lytinis švietimas ir lytinis ugdymas. Lytinis ugdymas, pasak jos, – tai vertybinis ugdymas lytiškumo tema, o visuotinio lytinio švietimo ašis yra lytinis malonumas.

„41-ame Europos regioniniame tinkle Stokholme patvirtinta, kad iki 2020 metų visoje Europoje bus įdiegtas visuotinis lytinis švietimas. Viena iš pagrindinių siūlomo lytinio švietimo dalių yra lytinis malonumas. Mokytojams siūloma atidėti gąsdinimą apie lytiškai plintančias ligas ir kalbėti apie lytinį malonumą. (...) Ši programa teigia, kad nė viena seksualinė praktika nėra nei geresnė, nei blogesnė už kitas, mokoma stimuliuoti vaikus ir tvirtinama, kad nėra teisingo amžiaus užsiimti seksu ir kad kiekvienas turi nuspręsti, kad jau yra pasirengęs turėti lytinius santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad visuotinis lytinis švietimas yra ne kas kita kaip vaikų sudominimas seksu, vartotojiškas užkabinimas ant sekso kabliuko – kada žmogus emociškai nestabilus, seksą vartoja nusiraminimui nuo streso. Vaikai, kurie mokomi masturbuotis, įtraukiami į seksualinę priklausomybę“, – sako ji.

Kenksminga kontracepcija

Septynių vaikų mama, gydytoja pediatrė, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos atstovė Jolita Pukelienė sako, kad lytinio švietimo (ne ugdymo – red.) programa ją neramina, nes, pirmiausia, ja siūloma skirti hormonines kontraceptines tabletes vaikams.

REKLAMA

„Hormoninės kontracepcijos skyrimas vaikams yra nepatvirtintas jokias moksliniais tyrimais. Vaikas nėra suaugusio tiksli kopija, tai, jeigu kontraceptikas yra saugus suaugusiams žmogui, visiškai neaišku, kaip tai paveiks jauną organizmą, nes hormone kontracepcija veikia į bręstančią hormoninę sistemą, o hormoniniai kontraceptikai paremti besivystančios sistemos blokavimu. Mes nežinome, ar ateityje nuo to prasidės masinės nevaisingumo problemos ar onkologiniai susirgimai, mes tikrai nežinome, tad tokių nesaugių preparatų savo vaikams tikrai negalime siūlyti“, – nurodė ji.

REKLAMA

J. Pukelienė taip pat pažymėjo, kad lytinio švietimo programa diegiama neigiama nuostata nėštumo, kuris gretinamas su lytiniu keliu plintančiomis ligomis. Be to, atkreipia dėmesį J. Pukelienė, šioje programoje įvairių organų sistemos – tarsi lytinė ir psichinė sistema būtų du skirtingi dalykai.

Visuomeninių organizacijų susipriešinimas

Neseniai per 30 visuomeninių organizacijų kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrę Audronę Pitrėnienę dėl visuomenę papiktinusio rengiamos lytinio ugdymo programos juodraščio, kuriame siūlomos, kaip teigia Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė, „itin konservatyvios ir mažai ką bendro su moksleivių poreikiais ir realybe turinčios nuostatos“. Pasak parlamentarės, Švietimo ir mokslo ministerijos rengiama programa yra grįsta religinėmis dogmomis, joje „pudruojama“ tiesa apie žmogaus lytiškumą, o mokslas ir juo grįsta informacija pateikiama kaip žalinga mokiniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvos visuomenės instituto direktorė Kristina Zamarytė-Sakavičienė tuo tarpu nurodė, kad daugiau kaip 50 nevyriausybinių organizacijų pasirašė kreipimąsi švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei, kuriame išreiškė susirūpinimą, kad įvairiais pasisakymais ir pareiškimais yra daromas spaudimas Švietimo ir mokslo ministerijai, tiek visuomenei, siekiant propaguoti lytinį švietimą, kaip labiausiai jaunimui tinkančią lytiškai plintančių ligų ir paauglių nėštumų prevenciją. Tuo tarpu pasirašiusios nevyriausybinės organizacijos ragina lytinius santykius sieti su šeimos sukūrimu.

REKLAMA

Seimo narė Rima Baškienė pabrėžė, kad rengiamos naujosios lytiškumo programos esminė paskirtis – išugdyti įgūdžius, kurie formuotų vertybines nuostatas, pagarbius tarpusavio santykius, meilę, šeimą, pagarbą žmogaus gyvybei, toleranciją, bei, pagal mokinių amžių, suteikti žinių apie lytiškumo aspektus.

2016 m. kovo 25 d. švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės įsakymu buvo sudaryta darbo grupė Sveikatos ugdymo bendrosios programos, integruojant Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programą, projektui aptarti, tobulinti ir pateikti tvirtinti. Darbo grupės sudėties ir svarstomo projekto nuostatų ministerija visuomenei neskelbia.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 7 proc. Lietuvos penkiolikmečių mergaičių ir 22 proc. berniukų nuolatos turi lytinių santykių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų