REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Turgus Fotodiena.lt/Fotodiena.lt

Po „kalafiorų skandalo“ dalis lietuvių nusprendė boikotuoti prekybos tinklus ir keliauti į turgavietes. Anot jų, turgavietėse galima rasti pigesnių prekių, tačiau susiduriama su kita problema – pardavėjai neduoda čekių.

7

Po „kalafiorų skandalo“ dalis lietuvių nusprendė boikotuoti prekybos tinklus ir keliauti į turgavietes. Anot jų, turgavietėse galima rasti pigesnių prekių, tačiau susiduriama su kita problema – pardavėjai neduoda čekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausiais Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) duomenimis, šešėlyje vis dar yra daugiau kaip ketvirtadalis šalies ekonomikos, o tai reiškia, kad nelegalioje rinkoje sukuriama 26 proc. visos pridėtinės vertės.

REKLAMA

„Lietuvoje suku kovoti su šešėliu todėl, kad žmonės nevertina to ypatingai kritiškai. Mes darėme apklausą, kurioje klausėme, kaip jie pateisina tas veiklas? Tai tarkime, jeigu žmogus perka turguje ir jis žino, kad neišmuš čekio, tai tokį šešėlį pateisina 36 proc. gyventojų. Tai reiškia trečdalis žmonių pateisina tokią veiklą“, - dėsto LLRI viceprezidentas Vytautas Žukauskas.

Pasak jo, kontrabandinių cigarečių pirkimą pateisintų penktadalis (21 proc.), o net 42 proc. šalies gyventojų pirko iš nelegalių pardavėjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie 70 proc. gyventojų teigia, kad šešėlio priežastis yra dideli mokesčiai. Šešėlis – tarsi protestas prieš valdžią. Kol bus sunku įpirkti legalias prekes, tol žmonės pirks nelegaliai. Didžiąją dalį akcizinių prekių kainos sudaro mokesčiai: perkant alkoholį valstybei atitenka 60 proc. sumokamos kainos, pilant kurą daugiau kaip pusė, perkant cigaretes – net 80 proc. Akcizinių prekių įperkamumas dėl aukšto apmokestinimo ir santykinai mažų lietuvių pajamų yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Žmonės perka nelegalias prekes, nes kitaip jų dažnai tiesiog neįperka”, – sako V. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistika  

VMI: čekius turi duoti visi

Anot valstybinės mokesčių inspekcijos, prekiautojas naudojantis kasos aparatą visais atvejais privalo pirkėjui išduoti kasos aparato kvitą.

„Siekiant užtikrinti asmenų, prekiaujančių prekyvietėse, pardavimo pajamų apskaitymą, naudojant kasos aparatus, VMI vykdo tikslinius tikrinimus. Siekiant nustatyti minėtų asmenų prekybos apimtis, atliekami ir priešpriešiniai tikrinimai tiekimo, gamybos ir perdirbimo įmonėse, tokiu būdu vykdant „dvipusę“ kontrolę“ – tikina Operatyvios kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius.

REKLAMA

VMI taip pat turi teisę atlikti kontrolinį pirkimą, kurio metu siekia įsitikinti ar prekybininkas apskaito visas gautas pajamas.

„Tikrinant prekyvietes 2015 metais atlikta 511 operatyvių patikrinimų, kuriuose buvo nustatyta 225 administraciniai teisės pažeidimai dažniausiai nustatomi pažeidimai susiję su pajamų neapskaitymu“, - sako R. Puncevičius

Turgus Fotodiena.lt/Fotodiena.lt

Paties Kalvarijų turgaus administracija tikina, kad stengiasi prižiūrėti, kad visi turėtų kasos aparatus ir jais naudotųsi.

„Ar prekybininkai, prekiaujantys mūsų turguje, turi kasos aparatus prižiūri ir tikrina atsakingos valstybinės institucijos. Su pastarosiomis mes glaudžiai bendradarbiaujame ir apie įtariamus pažeidimus visuomet informuojame pareigūnus. Kiekvieno prekybininko asmeninė atsakomybė – sąžiningai vykdyti veiklą. Jei Lietuvos Respublikos įstatymai reikalauja, kad tam tikrai prekybininko vykdomai veiklai reikalingas kasos aparatas, jis pats yra atsakingas už jo įsigijimą ir teisingą naudojimą“, - UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų