REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus gyventojų pajamų deklaracijoms kilo nesusipratimų ir dėl užsienio kreditų įstaigose esančių sąskaitų bei elektroninių sąskaitų deklaravimo. Neretai tokiomis sąskaitomis naudojasi lietuviai, užsidirbantys iš internetinių pokerio turnyrų bei lažybų puslapių. tv3.lt domisi, kaip tokias pajamas uždirbantys lietuviai jas deklaruoja ir, ar nebando išsisukti nuo mokesčių.

Prasidėjus gyventojų pajamų deklaracijoms kilo nesusipratimų ir dėl užsienio kreditų įstaigose esančių sąskaitų bei elektroninių sąskaitų deklaravimo. Neretai tokiomis sąskaitomis naudojasi lietuviai, užsidirbantys iš internetinių pokerio turnyrų bei lažybų puslapių. tv3.lt domisi, kaip tokias pajamas uždirbantys lietuviai jas deklaruoja ir, ar nebando išsisukti nuo mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pokerio žaidėjas Andrius Bielskis sako, kad komentuoti ar Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) deklaruojamos visos su pokeriu susijusios pajamos – labai sudėtinga, nes tai kol kas išlieka „pilka zona".

REKLAMA

„Neaišku nei koks rinkos dydis, nei kiek apskritai lietuviai tam išleidžia pinigų. Manau, kad didžioji dalis laisvalaikio žaidėjų, kurių apyvartos nedidelės, pajamų greičiausiai nedeklaruoja, bet kaip veikla tuo užsiimantys žmonės tikrai apie tai galvoja. Didžioji dalis žaidėjų yra iki 30 metų amžiaus, todėl kuria šeimas, perka ir nekilnojamąjį turtą, ir automobilius. Tuos pirkinius ir pajamas reikia pagrįsti“, – mano A. Bielskis.

REKLAMA
REKLAMA

VMI komunikacijos skyriaus vadovas Darius Buta pabrėžia, kad svarbiausia – mokesčių mokėtojų sąžiningumas. Tie, kurie vengė anksčiau mokėti mokesčius, vengs ir dabar.

„Bet kokiu atveju, gavus praėjusiais metais jas reikia deklaruoti iki gegužės 2 dienos ir sumokėti mokesčius. Elektroninių sąskaitų deklaravimo nukėlimo terminas tam neturi padaryti įtakos. Jei kai kurie jų iki šiol nedeklaruodavo, tai ir toliau bandys sukčiauti ir nedeklaruoti. Yra dalis sąžiningų ir Lietuvoje žinomų žaidėjų. Yra ir kategorija žmonių, kuriuos esame nustatę ir, kurie vengia mokėti mokesčius“, – komentuoja D. Buta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektroninių sąskaitų deklaravimo termino nukėlimas – dėl sąžiningų žmonių

Elektroninių sąskaitų deklaravimą nukėlus iki šių metų pabaigos pasigirdo vertinimų, kad per šį laiką mokesčių vengę gyventojai jas susitvarkys ir taip nuslėps mokesčius. D. Buta teigia girdėjęs šiuos pasvarstymus, tačiau pabrėžia, kad mokesčių inspekcija turi būdų, kaip patikrinti įtarimus dėl vieno ar kito žmogaus. „Mokesčių inspekcija gali kreiptis į tą patį „Paypal“, ką yra dariusi ne kartą, gauti visas išklotines ir apmokestinti tuos žmones, kurie vykdo verslą ar žaidžia pokerį ir nemoka mokesčių, laiko nelegalius pinigus. Mes tą nuolatos darėme“, – teigia VMI atstovas.

REKLAMA

Ekonomistas Gitanas Nausėda įžvelgia, kad dažniausiai „Paypal“ sąskaita būna susieta su lietuviškomis sąskaitomis. Dėl to įvyksta bereikalingas dubliavimas.

„Esu įsitikinęs, kad 90 ar 80 proc. yra susieta su lietuviškomis sąskaitomis. Elektroninėje bankininkystėje galima matyti, koks mokėjimas padarytas arba kokios pajamos atėjo. Jeigu pastebimi didesni srautai pinigų, konstatuojame, kad surenkame nedaug biudžeto pajamų palyginti su tuo, ką galėtume surinkti, matyt tada, tokių sąskaitų deklaravimas būtų pateisinamas. Tačiau tai turi būti verslas, o ne kažkokie atsitiktiniai smulkūs sandoriai, kurie nelabai turi verslo požymių. Turėtų būti pasiektas racionalus kompromisas ar riba, kuri nepaverstų mokesčių inspekcijos pajuokos objektu“, – elektroninių sąskaitų deklaravimą vertina ekonomistas.

REKLAMA

Anot jo, svarbiausia nustatyti, ar per tas sąskaitas tikrai vykdomas koks verslas ir slepiamos didžiulės sumos pinigų, nes dėl 5 ar 20 eurų laimėjimų VMI kainuotų daugiau kaštų sužiūrėti tokio srauto kontrolę.

VMI atstovas įsitikinęs, kad elektroninių sąskaitų deklaravimas turi būti aiškus sąžiningiems žmonėms, dėl kurių ir nukeltas terminas, kol bus sutvarkytos taisyklės. Yra žmonių, kurie atsidarė elektroninę sąskaitą vienam pirkiniui ir po to ją užmiršo. Taip pat yra automatiškai virtualią sąskaitą gaunančių gyventojų, prisiregistravusių vienoje ar kitoje elektroninėje platformoje, tačiau niekada tų sąskaitų nenaudojusių. Šis termino atidėjimas suteiks galimybė mokesčių mokėtojams susitvarkyti savo užsienio bankuose esančias sąskaitas, peržiūrėti, ar teisingai pateikti duomenis ir teisingai užpildyti deklaracijas iki nurodytos datos. Dabartinė ekspertų komanda atsižvelgs į pastebėjimus, kad dalis „PayPal“ sąskaitų susieta su lietuviškais bankais. Svarstoma, kad gal tokių sąskaitų deklaruoti nereiks. Tačiau yra ir daugiau elektroninių piniginių, kuriose yra galimybių sukčiauti, dėl to būtina apibrėžti, kaip deklaruoti tas sąskaitas. Kol kas baudų už šių sąskaitų nedeklaravimą žmonės negauna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kurie nėra sąžiningi mokesčių mokėtojai, vengia mokėti ir naudojasi elektroninėmis sąskaitomis vien tam, kad galėtų nuslėpti mokėtinus mokesčius, jų šis termino nukėlimas neturėtų paveikti. Nuo balandžio pirmos turėjo įsigalioti baudos, kurios šiek tiek būtų sudrausminusios, bet administracinių nusižengimų kodekso galiojimas nukeltas iki rudens, jokių baudų už sąskaitų nepateikimą nėra numatyta. Vietoj baudos gresia pokalbis su mokesčių inspekcija“, – sako D. Buta.

Elektroninės sąskaitos – mėgstamos pokerio žaidėjų

Pokerio žaidėjas A. Bielskis pasakoja, kad VMI yra išaiškinusi, kad pajamos gautos už prizines vietas pokerio turnyruose, jau yra pajamos ir jos privalo būti deklaruotos, nepriklausomai nuo to, ar jos buvo išgrynintos ar ne, buvo pervestos į lietuviškų bankų ar elektroninių bankų sąskaitas. Pastarąsias pokerio žaidėjai itin mėgsta naudoti.

REKLAMA

„Jas naudoja dėl patogumo, greitesnio apyvartumo su pokerio kambariais, kortelių pripažinimo visame pasaulyje ir daugeliu atveju jų paslaugos pigesnės nei lietuviškų bankų paslaugos. Tikrai nemanau, kad vertėtų išskirti „pokeristus“, naudojančius elektroninių bankų paslaugas kaip vengiančius mokėti mokesčius, nes tai visiškai du atskiri dalykai“, – sako A. Bielskis.

VMI yra nustačiusi šimtus tūkstančių nesumokėtų mokesčių, kai buvo naudojamasi „PayPal“ sąskaitomis jų nedeklaravus. Žmogus kviečiamas į pokalbį, jeigu kyla kažkokių įtarimų dėl jo veiklos, atliekant kasdienius pirkimus – sankcijos negresia.

REKLAMA

Vykdydama projektą „Elektroninė prekyba“ bei jo tęstines priemones, VMI ypatingą dėmesį skiria asmenims, kurie veiklą vykdo elektroninėje erdvėje, o pajamų srautus nukreipia į transakcijų tarpininkų sąskaitas (Elektroninių pinigų ar mokėjimų įstaigų).

Vykdydama šį projektą VMI nustatė apie 700 tūkst. eurų neapskaitytų pajamų bei papildomai nustatyta mokėtina mokesčių suma – apie 110 tūkst. eurų.

Nepriklausomai nuo to, ar pajamos gaunamos yra iš Lietuvoje nelegaliai veikiančių operatorių, pavyzdžiui „PokerStars“, deklaravimas žaidėjams vis tiek yra būtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei VMI nuspręstų patikrinti visų, pokerio pajamas deklaravusių žmonių, pajamų legalumą, tai bijau, kad čia milžiniškas darbas, kuris vargu ar galėtų apsimokėti ar apskritai duoti kažkokį rezultatą. Kaip pavyzdį galiu pasakyti, kad pats šiuo metu gyvenu ne Lietuvoje, žaidžiu ir gaunu pajamas iš Lietuvoje neregistruotų pokerio kambarių, šitas pajamas ruošiuosi deklaruoti ir už jas sumokėti mokesčius. Mano veikla legali, nes operatoriai nelegalūs tik Lietuvos teritorijoje. Ir didelė pokerio visuomenės dalis gyvena keliaudami po pokerio turnyrus ar šiaip šaltus periodus leisdami šiltuose kraštuose, nes pokerio žaidėjo profesija nepririša prie vienos vietos. Todėl man labai sunku įsivaizduoti, kokia institucija užsiimtų tirti, ar gautos pajamos yra iš legalių operatorių, ypatingai, kai vartotojams nenumatyta jokia atsakomybė. Be to, vartotojui sunku sekti ir žinoti, kuris operatorius Lietuvoje legalus, o kuris ne. Man, žiūrint iš vartotojo perspektyvos, atrodo, kad viskas turėtų būti taip – jei kambarys veikia, vadinasi jis legalus“, – informuoja A. Bielskis.

REKLAMA

Nuolatinė VMI stebėsena

VMI informuoja, kad nuolat vykdo stebėseną elektroninėje erdvėje, kurioje analizuoja įvairias elektronines pajamų uždirbimo sistemas, tokias kaip: partnerinis marketingas, internetiniai aukcionai (ebay.com; allegro.pl), pokerio svetaines ir pan. Turimų programinių priemonių pagalba VMI renka duomenis iš elektroninės erdvės, kurie lyginami su VMI duomenų bazėse kaupiama informacija, taip identifikuojant asmenis vengiančius vykdyti mokestines prievoles.

„Vykdydami patikrinimus, pastebime tendenciją, kad nedeklaruotos pajamos dažniausiai nepatenka į Lietuvoje registruotų bankų sąskaitas, o yra nukreipiamos į elektroninių pinigų įstaigas ar mokėjimo įstaigų sąskaitas, kurios dažniausiai nėra susietos su Lietuvoje registruotų bankų sąskaitomis. Mokesčių inspekcija turi įrankius: stebi pokerio turnyrų prizines lenteles, yra surinkusi pakankamai daug informacijos apie Lietuvos pagrindinius pokerio žaidėjus ir juos nuolat stebi. Kiekvienais metais būna tokie kontroliniai skambučiai, informacijos tikslinimas. Jie tą dalyką žino, jiems nusiųsta aiški žinia, kad turi deklaruoti pajamas“, – komentuoja D. Buta.

REKLAMA

Jis pasakoja, kad pasitaiko tokių žaidėjų, kurie stengiasi gudrauti ir visaip išvengti mokestinių prievolių. Pavyzdžiui, VMI pateikia informaciją, jog laimėjus pralošė kazino.

„Vėliau įvairiuose forumuose, kurie yra stebimi VMI specialistų, jie džiūgauja, kad neva pavyko mokesčių inspektorius įtikinti, kad nieko neuždirbo. Norim pasiųsti aiškų signalą, kad taip pat žinome, kas yra interneto forumai, interneto pokerio turnyrai ir tikimės, kad tie žmonės, kurie uždirba nemažus pinigus, atkreips dėmesį ir susimokės mokesčius be mokesčių inspekcijos vizitų, skambučių ar kitų kontrolės veiksnių“, – informuoja D. Buta.

REKLAMA
REKLAMA

A. Bielskis mano, kad juokinga manyti, jog tik pokerio žaidėjai gali nuslėpti pajamas sakydami, kad jas pralošė kazino.

„Nepriklausomai nuo to, ar gyventojas pokerio žaidėjas ar ne, taip pajamas gali slėpti bet kuris šalies pilietis. Mūsų veikla nesiskiria nuo kitų veiklų, mes taip pat kruopščiai sekame visas su pokeriu susijusias išlaidas ir esant VMI patikrinimui jas turime pateikti. Per paskutinius keletą metų buvo tikrai labai teigiamų poslinkių pokerio visuomenėje šiuo klausimu, deja, bet naujasis azartinių lošimų įstatymas vėl gali sugražinti viską atgal“, – suabejoja pokerio žaidėjas A. Bielskis.

VMI neatskleidžia mechanizmų, kaip pasinaudojant e. sąskaitomis galima išgryninti pinigus, atsiskaityti jais įvairiuose parduotuvėse, kad jų negalėtų pamatyti Lietuvos institucijos. VMI tuo pačiu pažymi, jog tuos mechanizmus inspekcija žino ir taiko specialias procedūras tokioms operacijoms identifikuoti.

Kaip deklaruojamos pajamos iš laimėjimų?

Pokerio žaidėjas pasakoja šiuo klausimu nemažai konsultavęsis su teisininkais. Išskiriami du būdai, kaip deklaruoti pajamas iš pokerio.

Jei pokeris nėra pagrindinė veikla, o tik laisvalaikio praleidimo būdas, mokama 15% azartinių pajamų mokestis (metų pabaigoje suskaičiavus pajamas, atėmus išlaidas ir nuo skirtumo sumokamas 15%).

REKLAMA

Kitas būdas – individualios veiklos pažymėjimas. Jei pokeris yra pragyvenimo šaltinis, registruojama sportininko individuali veikla (VMI prieš keletą metų buvo pateikusi išaiškinimą, kad tokia veikla atitinka sportininko veiklą) ir mokami 5% nuo pajamų. Taip pat prisideda PSD ir Sodros įmokos.

2010–2014 m. rizikingiausi pokerio žaidėjai pateikė ar/ir patikslino deklaracijas bei deklaravo daugiau nei 560 tūkst. eurų pajamų gautų iš azartinių lošimų bei papildomai deklaravo beveik 60 tūkst. eurų mokėtinų mokesčių.

Pajamų deklaracijas gyventojai turi pateikti iki 2016 m. gegužės 2 d. 

Užsienio kredito įstaigose esančių sąskaitų bei elektroninių sąskaitų deklaravimo terminas atidedamas iki 2016 m. gruodžio 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų