REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Apgamai (nuotr. Fotolia.com)

Suaugęs žmogus vidutiniškai turi nuo 10 iki 40 apgamų. Kartais šie atrodo lyg gražios, idealiai išsidėsčiusios puošmenos, o kartais jie tiesiog nemylimi, plaukuoti trūkumai. Apgamai neretai asocijuojasi su odos vėžiu, todėl dažnai traktuojami kaip tiesioginiai, nesaikingo buvimo saulėje, padariniai. Vis dėlto, nors manoma, kad ultravioletiniai spinduliai lemia apgamų susiformavimą, gimti su jais juk nėra neįprasta.

10

Suaugęs žmogus vidutiniškai turi nuo 10 iki 40 apgamų. Kartais šie atrodo lyg gražios, idealiai išsidėsčiusios puošmenos, o kartais jie tiesiog nemylimi, plaukuoti trūkumai. Apgamai neretai asocijuojasi su odos vėžiu, todėl dažnai traktuojami kaip tiesioginiai, nesaikingo buvimo saulėje, padariniai. Vis dėlto, nors manoma, kad ultravioletiniai spinduliai lemia apgamų susiformavimą, gimti su jais juk nėra neįprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra apgamai ir kodėl jie atsiranda?

Tai dėmelė ar mazgelis, sudarytas iš melanocitų kilmės ląstelių, gaminančių odos pigmentą. Šios dėmės gali būti labai skirtingos tiek savo dydžiu, tiek išvaizda: gumbuotos, lygios, švelnios, atsikišusios ar plaukuotos, bet paprastai turinčios švelnias briaunas ir ovalias formas. Kadangi apgamuose gaminasi melaninas, šie įprastai yra rudesnės spalvos nei likusi oda. Rečiau apgamai būna apsupti baltos spalvos žiedu, kuriame oda yra praradusi melaniną arba kitu atveju, apsupti tamsios melsvos spalvos apskritimu, kur melanocitai būna giliai odoje.

REKLAMA

Didžioji dalis apgamų atsiranda per pirmuosius trisdešimt gyvenimo metų. Jie labiau linkę susidaryti ant blyškios odos, tačiau polinkis jų turėti taip pat gali būti ir paveldimas. Visgi apgamai dažnai atsiranda ir išnyksta, priklausomai nuo hormoninių pokyčių organizme. Šie yra nuolat besikeičiantys, pavyzdžiui, nėštumo metu jie gali patamsėti, lytinio brendimo laikotarpiu jų gali padaugėti, o vyresniame amžiuje jie gana dažnai sumenksta. Šiaip ar taip, kad ir kaip jie besikeistų, skirtingai nei strazdanos, kurios yra linkusios mažėti ir blykšti, o gavus saulės paryškėti, apgamai mus lydi daugybę metų.

REKLAMA
REKLAMA

Ar verta susirūpinti, jei apgamai kinta?

Apgamams nėra neįprasta kisti lėtai ir palaipsniui. Deginimasis saulėje ir hormonų pokyčiai gali paversti juos tamsesniais, labiau iškilusiais, o vėliau vėl sulyginti ir pašviesinti. Visgi, kuomet apgamų išvaizda keičiasi sparčiai, vertėtų sunerimti ir apsilankyti pas gydytoją. Itin atkreipkite dėmesį į staigius apgamų formos pokyčius, atsirandančias putlias ir neaiškias formas, vis didėjančius ar lengvai kraujuojančius.

Kaip atpažinti grėsmę keliančius apgamus?

Dauguma apgamų turi tik dvi spalvas, o tuo tarpu vėžiniai apgamai (melanomos) gali turėti nelygią spalvų tekstūrą, t. y. nuo šviesiai ar tamsiai rudos bei juodos iki raudonos ar net rožinės spalvos. Įsidėmėkite, kad nedarnios briaunos, labai dideli apgamai, kraujavimas, niežėjimas, ištinimas, uždegimas ar lyg apnašų vaizdas yra aiškūs ženklai nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei tikrinatės apgamus kas keletą mėnesių, nesunkiai pastebėsite atsirandančius pakitimus, kuriuos vertėtų parodyti daktarui, tačiau nors ir aptinkate tokių pokyčių, panikuoti neskubėkite. Net kas dešimtas žmogus turi neįprastų apgamų, bet paprastai tik 1 iš 10000 žmonių turi melanomą. Kaip bebūtų, juk geriau padidintas atsargumas ir prevencija, nei uždelsta pražūtinga liga.

Kas yra melanoma?

Tai yra pati agresyviausia odos vėžio forma, kadangi ji itin lengvai gali plisti į kitus žmogaus organus. Anglijoje ir Velse 90 proc. žmonių išgyvena daugiau nei dešimt metų po šios ligos diagnozės. Visgi, nors statistika atrodo neblogai, tai labai priklauso nuo to, kokią stadiją yra pasiekęs vėžys, kada jis aptinkamas ir, ar jis turėjo laiko išplisti. Ne melonominis odos vėžys kur kas dažnesnis, tačiau retai kada išplintantis. Jis paprastai pasirodo kaip raudonas gumbas arba plokščias, žvynuotas lopas, kuris per keletą savaičių neišgyja.

REKLAMA

Gydytojas susirūpina dėl mano apgamų, kas toliau?

Tokiu atveju, pacientas per kelias savaites turėtų būti nukreiptas pas odos specialistą, kuris nuodugniai ištirs apgamą, patikrins odą ir kitus turimus apgamus. Jei daktaras įtars melanomą, tuoj pat atliks odos mėginio biopsiją, o tai reiškia, kad jis pašalins visą apgamą ir 2 mm. odos aplink jį. Vėliau medikas ištirs ar apgamas vėžinis. Ši nedidelė operacija yra atliekama naudojant vietinę nejautrą (anesteziją), o žaizda užsiūnama.

Kas sukelia melanomą?

Buvimas ultravioletiniuose saulės spinduliuose padidina melanomos riziką. Nesvarbu, ar tai saulė, ar soliariumai. Ultravioletinė spinduliuotė prasiskverbia giliai į mūsų odą, gali pažeisti jos DNR ir sukelti odos vėžį. Žmonės, turintys daug apgamų, strazdanų, blyškią odą, raudonus ar šviesius plaukus, šeimos narius, kurie sirgo odos vėžiu, turi daug didesnę riziką susirgti melanoma.

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo vėžinių apgamų?

Ne tik nudegimai saulėje padidina riziką susirgti vėžiu, tuo įmanoma susirgti net ir visiškai nesimėgaujant saulės voniomis. Vis dėlto, jei turite blyškią oda ar daug apgamų, vertėtų vengti deginimosi soliariumuose, kaitrios vidurdienio saulės ir pasirūpinti reikiamais kremais.

Neturiu odos vėžio, tačiau negaliu pakęsti savo apgamų

Jūs – ne vienintelis. Remiantis praėjusių metų kosmetikos chirurgų statistika, buvo užfiksuota 127 proc. daugiau pacientų, besikreipiančių dėl apgamų pašalinimo. Bet net jei jūs galite sau leisti susimokėti už privataus chirurgo operaciją, sprendimas turėtų būti priimamas apdairiai, kadangi randai, liekantys po operacijos, kartais dar labiau erzina nei patys apgamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų