REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
54
Čigonų tabore akciją „NARKOTIKAMS – NE!“ (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vyriausybės pasitarime pirmadienį virusi diskusija dėl Vilniaus romų taboro problemų baigėsi sutarimu, kad šį narkomanus traukiantį židinį reikia skaidyti, nors policija ir perspėja, kad pareigūnų darbas dėl to gali pasunkėti.

54

Vyriausybės pasitarime pirmadienį virusi diskusija dėl Vilniaus romų taboro problemų baigėsi sutarimu, kad šį narkomanus traukiantį židinį reikia skaidyti, nors policija ir perspėja, kad pareigūnų darbas dėl to gali pasunkėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybėje sutarta, kad bus parengtas naujas tarpinstitucinis planas, kurį įgyvendinant palaipsniui taboro neliktų, tačiau konkrečių terminų valdžia vengia.

REKLAMA

Kalba apie šešis dešimtmečius

„Jeigu tai bus nuoseklus ir kryptingas darbas, tai manau, kad (taboro panaikinimas) neturėtų užtrukti dar 6 dešimtmečius (...). Aš norėčiau, kad tai įvyktų kaip galima greičiau“, - žurnalistams po pasitarimo sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

„Aš manau, kad tas priemonių planas vis dėlto nebus labai greitai įgyvendintas, bet aš manau, žingsnis po žingsnio turėtų būti įgyvendintas“, - savo ruožtu sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tabore šiuo metu gyvena apie 400 žmonių ir, pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, per pastaruosius kelerius metus jų jau yra sumažėję.

„Policija pradėjo daug aktyviau kreipti dėmesį į čigonų taborą 2011 metais ir nuo to laiko matome 27 proc. sumažėjusį taboro gyventojų skaičių“, - žurnalistams sakė E.Šileris, kuris pasitarime pristatė neviešą informaciją apie nusikaltimus tabore ir policijos operacijas.

Trigubai daugiau taboro klientų

Kaip jis pasakojo žurnalistams, tabore nuolat lankosi keli tūkstančiai narkomanų, kuriuos policija baudžia, tačiau svarbu užtikrinti, kad jie gautų gydymą ir negrįžtų į taborą pirkti narkotikų. Jo teigimu, 2015-aisiais, lyginant su 2014-aisiais, policija nubaudė tris kartus daugiau taboro klientų - surašyta apie 3,5 tūkst. protokolų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien buvo akcentuota, kad pasiūla ir paklausa yra tarpusavyje labai susijusios. Tai reiškia, kad policija, teisėsauga reaguoja į pasekmes, tada, kada kažkas jau prekiauja narkotikais arba atveža narkotikų, tačiau būtent yra tie asmenys, ligoniai, kuriems yra būtina įsigyti narkotinų ir jie stengiasi tai daryti. Todėl ypatingas akcentas turėtų būti skirtas šitų žmonių gydymui, kad jie apskritai nevartotų narkotikų arba vartojimas būtų mažesnis“, - pabrėžė pareigūnas.

Patys taboro gyventojai, jo teigimu, dažniausiai baudžiami už vagystes, plėšimus, sukčiavimą - iš viso teisti daugiau kaip pusė taboro gyventojų.

REKLAMA

„Labai didelis klausimas, kur daugiau bėdos būtų - ar toje vienoje vietoje, kur visi eina, kur žinome, ar tai išskaidžius po rajoną“, - apie ketinimus išskaityti taborą kalbėjo E.Šileris.

Visgi jis pabrėžė, jog strateginius sprendimus daro politikai.

„Čia yra politinis sprendimas. Policija iš savo pusės pateikiame taip, kaip mes matome, tai, kokia yra objektyvi situacija visiškai neslepiant ir nieko nevyniojant į vatą, o būtent tai yra tiek Vyriausybės, tiek Vilniaus savivaldybės sprendimas, kaip tą dalyką spręsti“, - kalbėjo E.Šileris.

REKLAMA

Prisidės prie statinių griovimo

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, siekiant veiksmingai spręsti Vilniaus romų taboro problemą reikėtų prioritetą skirti tabore gyvenantiems vaikams bei tabore besilankantiems narkotikus vartojantiems asmenims.

S.Skvernelis, be kita ko, sakė, kad prie taboro naikinimo prisidėtų nelegalių jame esančių statinių griovimas.

„Jeigu mes kalbame apie statinius, kurie nelegaliai pastatyti, ir yra teismų sprendimai, pagal kuriuos tie statiniai turi būti nugriauti, tai turi būti sprendimai vykdomi“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų