REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
82
Įspūdingiausios lietuviškos žiemos akimirkos (nuotr. TV3)

Didysis šaltukas, užklupęs Lietuvą, iki savaitgalio pasitrauks, tačiau kitą savaitę vėl smogs nauja banga – tai tv3.lt papasakojo Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius.

82

Didysis šaltukas, užklupęs Lietuvą, iki savaitgalio pasitrauks, tačiau kitą savaitę vėl smogs nauja banga – tai tv3.lt papasakojo Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šaltas oras palaipsniui traukiasi į šiaurę ir šiaurės rytus, iš pietvakarių ateis šiek tiek švelnesnis oras – pirmiausia su sniegu, po to, šeštadienį, galbūt ir su šlapdriba, o sekmadienį temperatūra pakils net ir virš nulio – bet efektas bus trumpalaikis“,– trečiadienį sakė G. Stankūnavičius.

REKLAMA

Ateina pūga

Pasak jo, pirmadienį ir antradienį Lietuvoje temperatūros bus žemesnės, gali siausti pūga, o tam ciklonui praėjus, nuo trečiadienio ar antradienio antros dienos pusės, vėl pradės šalti. Šalčiai, sako docentas, gali būti panašūs į dabartinius, kai kur gali būti iš šilčiau, siekti 20 laipsnių šalčio.

„Kitą savaitę tiesiai pro pietinę Baltiją atkeliauja gan gilus ciklonas, turėtų būti ir šlapdriba, ir pūgos, ir stiprus vėjas, o jam praėjus, vėl staigia turėtų atšalti– nusimato toks scenarijus, bet dar gali keistis. Šios savaitės orus irgi labai sunkiai prognozavo, nes labai staigiai viskas keitėsi“, – kalbėjo G. Stankūnavičius.

REKLAMA
REKLAMA

G. Stankūnavičius nurodė, kad staigus atšalimas, kaip Lietuvoje įvyko tarp Kalėdų ir Naujų metų, kai per parą temperatūra pasikeičia penkiolika laipsnių, yra normalus.

„Tas dalykas vadinasi tarppartiniai oro temperatūros svyravimai. Kai tas procesas yra vienalytis, kaip gruodžio mėnesį, tai tie atšalimai ir atšilimai svyruodavo maždaug penkiais laipsniais, o kai šalimais atsiranda labai šalta oro masė, tai užtenka, kad ji pasislinktų šimtą kilometrų į Vakarus ar į Rytus, per parą temperatūra gali pasikeisti iki 15 laipsnių ir dar didesne amplitude“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Docentas nurodė, kad visada yra tikimybė šią žiemą sulaukti dar šaltesnių orų:

„Pats šalčiausias laikotarpis yra vasario pirma dekada. Yra buvę metų, dar ir 2013-ais, kovo mėnesio viduryje, netgi trečioje dekadoje buvo vos ne žemiausia nakties temperatūra per visą žiemą“, – sakė jis.

Žiema tęsiasi

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji specialistė Alva Nagelytė papasakojo, kad ketvirtadienį orai dar nesikeis, diena išliks šalta, o šaltis pradės slūgti nuo penktadienio.

„Pietinėje Lietuvoje penktadienį temperatūra bus apie 12-13 laipsnių šalčio, tik šiaurės Lietuvoje ji gali kristi žemiau 20 laipsnių šalčio. Penktadienio dieną švelnėjimas jaučiasi, bus 5-10 laipsnių šalčio, tik šiaurės Lietuvoje šaltis dar nesitrauks, dienos metu sieks apie 11-12 laipsnių šalčio.

REKLAMA

Penktadienį dieną, vakarų ir pietvakarių Lietuvoje gerokai pasnigs, kitur vyraus nedidelis sniegas, šeštadienį taipogi tikimasi, kad daug kur pasnigs, tačiau daugiau to sniego bus Vakarų Lietuvoje“ ,– kalbėjo sinoptikė.

Pasak jos, šeštadienio dieną nakties temperatūra išliks panaši kaip penktadienio dieną, o ryte tas atšilimas pasijaus: temperatūra tesieks apie 5-7 laipsnius šalčio. Šeštadieno dieną, sako A. Nagelytė, temperatūra didesnėje šalies dalyje išliks silpnai neigiama, apie 2-4 laipsnius šalčio, prie jūros – iki 1 laipsnio šilumos.

REKLAMA

Kitos savaitės pradžioje šalčiai neturėtų grįžti, bet ir tokio atlydžio nebus:

„Pirmadienio nakties metu vyraus 3-8 , o dienos metu bus 2-3 laipsniai šalčio, pietvakariuose – iki vieno laipsnio šilumos. Antradienį tikimasi nemažai sniego, nakties metu – apie 4-5 laipsnius šalčio, o dieną išliks silpnas šaltukas. Tad žiema tęsiasi.

Kitos savaitės viduryje temperatūra dar kiek pažemės, bus apie 10 šalčio. Temperatūra smarkiai kristi neturėtų, tačiau ir atlydžių nesimato“, – sako A. Nagelytė.

Vasarį dar pašals

Likusį sausį, teigia sinoptikė, Lietuvoje turėtų vyrauti minkštesni, švelnesni orai:

„Ilgalaikės prognozės sako, kad sausio mėnesio viduryje, antroje mėnesio pusėje, Lietuvoje turėtų būti šilumos anomalija – tikimės švelnesnio laikotarpio su vienu-dviem laipsniais aukštesne temperatūra už daugiametį vidurkį. Tada į Lietuvą atkeliaus minkštesni orai – sausį tokio šalčio įsiveržimo, koks buvo dabar, nenusimato“, – sako A. Nagelytė.

Visgi ji pažymėjo, kad šalčio banga, nors ir neilgai trunkanti, į Lietuvą gali atslinkti vasario mėnesį.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų