REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Valstybės gynimo taryba (VGT) nutarė inicijuoti derybas dėl vokiečių gamybos pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai penktadienį po VGT posėdžio pranešė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas.

REKLAMA

„Apsvarsčiusi krašto apsaugos ministro pateiktą medžiagą dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo bei joje pateiktą prioritetinį tinkamiausių potencialių gamintojų sąrašą, taip pat įvertinusi kariuomenės vado oficialų karinį patarimą dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo, Valstybės gynimo taryba vienbalsiai nutarė pavesti krašto apsaugos ministrui ir kariuomenės vadui inicijuoti derybas su Vokietijos ARTEC konsorciumu dėl pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo per tarptautinę įsigijimo organizaciją OCCAR“, – žurnalistams sakė V. Sarapinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat Valstybės gynimo taryba nurodė krašto apsaugos ministrui ir kariuomenės vadui derybų proceso metu vadovautis principais, kurie, visų pirma, atitiktų aukščiausius karių saugumo reikalavimus, užtikrintų greičiausią technikos pristatymą, maksimalią jos priežiūrą ir remontą Lietuvoje, visišką skaidrumą bei išlaikytų optimalų kokybės ir kainos santykį“, – pridūrė prezidentės atstovas.

Sprendimu patenkintas

Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Žukas žurnalistams teigė besidžiaugiantis VGT sprendimu, mat jo dėka sparčiai pajudės iki šiol didžiausio kariuomenės modernizavimo projekto įgyvendinimas. Pasak kariuomenės vado, iki sprendimo, kokias pėstininkų kovos mašinas (PKM) reikėtų rinktis, buvo einama ilgai, svarstyti 12 variantų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien svarbiausia yra tai, kad išgryninus vertinimo kriterijus ir atlikus rinkos analizę, buvo prieita vieningos nuomonės pasirinkti pėstininkų kovos mašinas „Boxer“ su distancinės ginkluotės bokšteliui MK 2“, – tikino J. Žukas.

„Vertindamas gautus pasiūlymus, rėmiausi trim pagrindiniais kriterijais – karių apsauga, ugnies galia ir gamybos bei teikimo terminais. Ir šiandien pasirinktas pėstininkų kovos mašinų modelis juos atitinka geriausiai“, – akcentavo kariuomenės vadas.

Anot jo, planuojama įsigyti 88 PKM „Boxer“, skirtas manevriniams vienetams, tai yra dviem pėstininkų kuopoms, dviem pėstininkų batalionams ir keturioms vadovavimo ir valdymo grupėms, kurios bus naudojamos kaip mobilios batalionų vadavietės. „Boxer“ bus skirti Didžiojo kunigaikščio Algirdo ir Didžiosios kunigaikštienės batalionams.

REKLAMA

Įvertino pranašumus

Tv3.lt duomenimis, kontraktas dėl 88 kovos mašinų „Boxer“ iš viso Lietuvai turėtų kainuoti iki 0,4 mlrd. Eur. Pirmosios 14 „Boxer“ Lietuvą turėtų pasiekti 2017 m., o visos PKM šalyje turėtų atsidurti iki 2019 m.

Lietuva iš viso rinkosi tarp 12 pasiūlymų dėl PKM įsigijimo. Po ilgų svarstymų, kokius PKM rinktis, buvo apsistota ties 4 tinkamiausiais modeliais – vokiečių „Boxer“, suomių „Patria“, amerikiečių-šveicarų „Piranha“ ir prancūzų „VBCI“.

Renkantis PKM buvo vadovaujamasi šiais kriterijais – ilgaamžiškumo ir saugumo, modernumo ir patikimo, technikos pristatymo laiko, kainos ir skaidrumo. Šiuos kriterijus esą geriausiais atitiko Vokietijos kampanijos ARTEC pasiūlymas dėl PKM „Boxer“ įsigijimo.

REKLAMA

Tiesa, svarstant, kokius PKM Lietuvai reikia įsigyti, Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlė rinktis iš vokiečių gamybos „Boxer“ ir amerikiečių-šveicarų „Piranha V“. Teigiama, kad KAM rekomendavo rinktis „Piranha V“, tačiau tam prieštaravo kariuomenės atstovai, akcentuodami, kad „Boxer“ yra turi daugiau pranašumų.

Akcentuojama, jog „Boxer“ už „Piranha“ yra pigesni, mažiau kainuoja ir šių PKM išlaikymas.

PKM „Boxer“ išsiskiria savo moduline konstrukcija (sudarytas iš važiuoklės ir kovos modulių), o tai leidžia lengvai modifikuoti techniką ateityje, ją modernizuoti, pritaikyti kitoms kariuomenės užduotims. Ekspertai pastebi, jog modifikuoti, pritaikyti kitoms funkcijoms „Boxer“ galima per pusę valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad kiekvienas PKM bus ginkluotas bedrovės „Elbit“ 30 mm pabūklu „Samson MK II“ bei priešraketinė sistema „Spike-LR“.

Viena svarbiausių derybų dėl PKM įsigijimo sąlygų – maksimalus technikos prieinamumas (90 proc.). Tai reiškia, kad Lietuvoje turės būti įsteigta techninio aptarnavimo ir logistikos bazė (3 lygio remonto darbai). Smulkūs (1, 2 lygio) remonto darbai galėtų būti atliekami daliniuose. PKM gamintojas atviro konkurso būdu rinktųsi vietos kompanijas ar darbuotojus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų