REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad gazuoti gėrimai ir limonadai nėra sveika, žino turbūt kiekvienas, tačiau kokį kiekį galima išgerti, kad žalos sveikatai nebūtų padaroma? Ar viena stiklinė per savaitę nepakenktų? Į šį klausimą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atsako klausimu: o kiek cigarečių galima surūkyti per dieną, kad nepadarytum žalos sveikatai?

Kad gazuoti gėrimai ir limonadai nėra sveika, žino turbūt kiekvienas, tačiau kokį kiekį galima išgerti, kad žalos sveikatai nebūtų padaroma? Ar viena stiklinė per savaitę nepakenktų? Į šį klausimą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atsako klausimu: o kiek cigarečių galima surūkyti per dieną, kad nepadarytum žalos sveikatai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nerasit nė vieno tyrimo, kuriame teigiama, kad gazuoti gėrimai, limonadai ar jų alternatyvos yra sveika – ten yra dažikliai, kvapikliai, skonio medžiagos, ten yra daug sintetinių medžiagų, apie kurias šnekama tik tiek, kad nekenkia leistinais kiekiais. Leistinas kiekis yra skaičiuojamas pagal suvartojamo vidurkius – tai jeigu vienas žmogus išgeria du litrus per savaitę, kitas žmogus – nulį, tada išvedamas vidurkis maisto priedų, kuris apie konkretų žmogų nieko nepasako. Konkrečiam žmogui nurodomas leistinas cukraus kiekis per parą, tačiau žmonės daugiausia cukraus suvartoja paslėpto, patys nežinodami“, – nurodo V. Kurpienė.

REKLAMA

Gaivieji gėrimai, kurie negaivina

Ji pažymi, kad yra tikėtina, kad jeigu žmogus mėgsta tokius gėrimus, jis suvartoja jų daugiau, negu ta leistina norma. Be to, specialistė nurodo, kad netgi pats pavadinimas „gaivieji gėrimai“ klaidina vartotojus.

„Tas pats apie rūkymą – kiek cigarečių galiu surūkyti, kad nepakenkčiau sveikatai? Kokie jie gaivieji gėrimai? Net pavadinimas iš principo klaidina. Jie nieko negaivina, jie kaip tik skatina troškulį, dehidratuoja. Jie yra kupini sintetinių medžiagų, kurie naudos organizmui neatneša“, – pasakojo V. Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi ji nesako, kad limonadus vartoti draudžiama – kiekvienas žmogus pats sprendžia, ką jam valgyti ir gerti.

Didžiausia mitybos klaida

Sveikos mitybos specialistė nurodo, kad žmonės dažnai klysta galvodami, kad, jeigu jie suvartojo kažkokį produktą dabar ir jiems šiandien nieko neatsitiko, jie tą gali vartoti bet kokiais kiekiais ir bet kada. „Tai yra viena didžiausių klaidų, daromų mityboje. Ta žala dažnai akumuliuojasi ir pasireiškia net ne po pusės metų, o po metų, dvejų ar penkerių. Paskui kyla klausimas, iš kur lėtinės ligos atsiranda, kodėl jos paūmėja ir pan. Aišku, yra tam tikras faktorius ir fizinio aktyvumo, bet mitybos taip pat. Nuo retų atvejų tikrai nesusirgsite, bet reguliariai vartojant tikėtina neigiama įtaka sveikatai“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertė pažymi, kad žmonės gali suvartoti ribotą maisto kiekį, todėl ji pataria rinktis tik tą, kuris turi naudingų medžiagų.

„Manau, kad reikėtų valgyti maistą, kuriame yra vertingų medžiagų, o jeigu tokių medžiagų nėra ir dar tikėtina, kad tas produktas kelia žalą, koks tikslas jį vartoti? Žinoma, kartais sau leisti būtina dėl emocinės sveikatos. Tačiau būtina įvertinti kiek menkaverčių produktų vartojate iš viso savaitės metu. Kalbant apie tyrimus, dažniausiai nėra aišku, kas finansavo tuos tyrimus, kaip buvo formuluota hipotezė, dėl to labai dažnai dėl abejotinų produktų būna ir teigiamų, ir neigiamų tyrimų. Kitas dalykas, mityba yra toks mokslas, kuris keičiasi. Prieš keletą metų dirbtiniai saldikliai buvo ant bangos – kalorijų nėra, galima vartoti neribotai, bet to dabar nebėra ir nors teigiama, kad juos saugu vartoti (išskyrus nėščias moteris ir mažus vaikus), tačiau niekas negali užtikrinti, kad nebus atrasta tam tikra sąsaja su sudėtingomis ligomis. Kol kas teigiama, kad tyrimų, nurodžiusių ryšį tarp saldiklių ir sunkių ligų išvados galėjo būti įtakotos kitų faktorių“, – sako V. Kurpienė.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad netgi viena stiklinė limonado per dieną gali kenkti žmogaus sveikatai. Organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 gramų cukraus, o vienoje „Coca –Colos“ skardinėje (330 ml.) yra jau 35 gramai cukraus.

Dietologė: nedidelis kiekis sveikam žmogui nepakenks

Dietologė Žana Antonova sako, kad kartą per savaitę pasimėgavus gazuotu limonadu, žalos sveikatai nepadarysim. Visgi ji pažymi, kad kartais išgerti tokių gėrimų gali tik sveikas žmogus, valgantis subalansuotą maistą ir geriantis pakankamą kiekį vandens. Jeigu žmogus turi negalavimų, susijusių su virškinamuoju traktu, gazuoti gėrimai, pasak specialistės, yra kontraindikuotini.

REKLAMA

„Visi saldieji gazuoti gėrimai nepasižymi naudingumu sveikatai ar sveikatinančiu poveikiu. Gaivieji gazuoti gėrimai turi būti ribojami ir kuo mažiau vartojami. Gazuotus gėrimus –vaisvandenius ar saldžiuosius gazuotus gėrimus– galima vertinti kaip desertus ar saldumynus, ir geriausia alternatyva tam yra vanduo, arbata, natūraliai spaustos sultys“,– kalba specialistė.

Jei žmogus tokius gėrimus geria kiekvieną dieną, pirmiausia, Ž. Antonovos teigimu, jis susiduria su kalorijų pertekliumi, kas lemia didėjantį svorį.

Specialistė pažymėjo, kad gazuoti gėrimai tiesioginės įtakos celiulitui neturi. Visgi jeigu žmonės juos gausiai vartoja, sako Ž. Antonova, ir jų mityba nėra adekvati, tai turi poveikį svoriui, o per didelis svoris gali išryškinti celiulito požymių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų