REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Europą be atvangos plūstant emigrantams iš trečiųjų šalių, o Lietuvai įsipareigojus per dvejus metus priimti 325 pabėgėlius, Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas Valkiūnas Lietuvos merų susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre sakė, kad pabėgėlių priėmimas tolygu beprotybei, vedančiai šalį į destrukciją ir chaosą.

Į Europą be atvangos plūstant emigrantams iš trečiųjų šalių, o Lietuvai įsipareigojus per dvejus metus priimti 325 pabėgėlius, Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas Valkiūnas Lietuvos merų susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministre sakė, kad pabėgėlių priėmimas tolygu beprotybei, vedančiai šalį į destrukciją ir chaosą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik išprievartautas sutiksiu priimti, kaip jūs sakote, pabėgėlius. Aš nesiruošiu nė vieno priimti, nes tai yra melas ir valstybės griovimas. Mąstykime racionaliai. Jeigu pabėgėlis – jis apsistoja laikinai, kaip svečias, jo integruoti nereikia, jis pasisvečiuos iki penkerių metų, tai kodėl mes darbą jam turime suteikti? Kai pasibaigė karo veiksmai, turi mums padėkoti ir viso gero“, – kalbėjo V. Valkiūnas, pabrėždamas, kad jis nuomonę reiškia kaip psichologas.

REKLAMA

Anot mero, jis priimtų tik Ukrainos lietuvius, tačiau ne kitus pabėgėlius. Pasak jo, Europos prašymo solidarizuotis taip pat paisyti neturime – priešingai, juos pačius reikėtų pamokyti, kad pabėgėlių priėmimas, pasak V. Valkiūno, veda į chaosą.

„Patys tapsime pabėgėliais“

„Mes negalime su bepročiais ar nesuvokiančiais iki galo esminės psichologijos solidarizuotis. (...) Tai yra savilikvidacija, vedanti į chaosą ir suirutę. Jeigu norime pilietinio karo, kada afganistaniečiai kovos prieš irakiečius, afrikano kovos prieš azijiečius – jei norime tokio chaoso, kur patiems po to reikės bėgti ir būti patiems pabėgėliams – tai gerai“, - piktinosi pabėgėlių priėmimu V. Valkiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė nurodė, kad diskusijos dėl pabėgėlių priėmimo jau nebegali būti: „Šiandien susirinkome ne politikuoti, o priimti konkrečius sprendimus. Valstybiniame lygmenyje sprendimas yra priimtas. Tokiuose veiksmuose ir pasirodo mūsų visų vienybė ir sutelktumas“, -kalbėjo ministrė.

Visagino merė Dalia Štraupaitė nurodė, kad jos savivaldybė dėl pabėgėlių priėmimo jokios problemos neturi ir dar kitiems gali pagelbėti: „Mūsų mieste jau dabar gyvena 43 tautybių žmonės. Mes jau šiandien priimame gyventojus iš Ukrainos. Tai rusakalbių miestas. Jeigu nė viena savivaldybė nenori jų priimti, mes priimsime juos visus 325-is. Mes integruojame ir padedame”, - kalbėjo D. Štraupaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problemos įsidarbinant

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas tv3.lt sakė, kad ir Akmenėje jau dabar gyvena 50 šeimų iš Donecko ir Luhansko, bet problema, pasak jo, yra ta, kad nėra sprendžiamas žmonių iš trečiųjų šalių leidimo gyventi Lietuvoje klausimas, ir jiems kas tris mėnesius tenka grįžti į savo šalis.

„Ukrainiečių šeimos dabar turi tik laikiną gyvenimą ir kas tris mėnesius turi grįžti į savo šalis. Pagalvokime – žmonės be stogo, be darbo, turi iš paskutinių pinigų nusipirkę butą, tai kiek jie gali priskraidyti? (...)Šiandien vaikas pradėjo lankyti mokyklą, ir po trijų mėnesių jis turi išvažiuoti, nes yra režimas vizų“, - teigė jis.

REKLAMA

V. Mitrofanovas baiminosi, kad ir pabėgėliai negalės įsidarbinti, nes, anot jo, Lietuvos teisinė bazė nėra tam paruošta, o žmonės iš trečiųjų šalių sunkiai gauna leidimus gyventi.

Lietuvos migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas nurodė, kad pabėgėliai nesusidurs su problemomis gaunant leidimus gyventi ir visi galės įsidarbinti:

„Jokios sunkios procedūros gauti leidimą gyventi nėra. Jeigu atitinka leidimą įstatymą, leidimą gyventi gauna. Pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymo 40 strp. 2 dalį, jeigu užsieniečiams suteikiama papildoma apsauga, išduodamas leidimas laikinai gyventi, jeigu jis atitinka papildomos apsaugos suteikimo sąlygas pagal šį įstatymą. Tie, kurie gauna pabėgėlio statusą, gauna leidimą gyventi nuolat ir jokių leidimų dirbti jiems nereikia“, - kalbėjo J. Vidickas.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) nurodė, kad žmonių, kurie dėl konfliktų ar krizių buvo priversti palikti savo namus, skaičius pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pasiekė 50 mln., o labiausiai nukentėję yra sirai. Į Graikiją šiemet atvyko daugiau nei 230 tūkst. migrantų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų