REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus Teisių Teismo sprendimas – homoseksualų naudai

Sprendimas palies ir Lietuvą?

 Nauja Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika dėl tos pačios lyties asmenų santykių reguliavimo yra reikšminga Lietuvai, teigia Vilniuje veikiančio Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisininkė.

 Nauja Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika dėl tos pačios lyties asmenų santykių reguliavimo yra reikšminga Lietuvai, teigia Vilniuje veikiančio Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Instituto atstovė Natalija Bitiukova teigė, kad svarbų išaiškinimą Strasbūro teismas paskelbė antradienį, nustatęs, kad Italija pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, nesuteikdama jokio teisinio pripažinimo tos pačios lyties asmenų poroms.

REKLAMA

„Tai yra naujos praktikos Strasbūro teisme pradžia, anksčiau analogiško sprendimo nebuvo. Pirmą kartą Strasbūro teismas pasisakė, kad valstybė turi pozityvią pareigą sureguliuoti tos pačios lyties porų santykius, ir teismas pasakė, kad geriausiai Italijai tiktų tokia forma kaip partnerystė. Iš esmės Lietuvai šis sprendimas yra itin reikšmingas, ypač turint omenyje, kad dabar labai daug diskutuojama šiuo klausimu“, - BNS sakė N.Bitiukova.

REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat pastebėjo, kad teisiškai Lietuvos ir Italijos situacijos yra analogiškos - neužtikrinta galimybė įregistruoti partnerystės, tik pačių italų nuomonė dėl teisių homoseksualiems asmenims yra palankesnė.

„Byloje Italijos Vyriausybė rėmėsi tuo, kad ji turi nuožiūros laisvę, t.y. ji gali pati spręsti, kada ir kokiais būdais jai suteikti teisinį pripažinimą tos pačios lyties asmenims, ir čia Strasbūro teismas pasakė, kad nuožiūros laisvė yra, ji pakankamai plati, bet nėra beribė, ir ji apribota tuo, kad yra labai aiškus tarptautinis judėjimas už partnerystės pripažinimą. JAV Aukščiausiasis teismas neseniai priėmė labai reikšmingą sprendimą tos pačios lyties asmenų santuokos byloje, ir tas sprendimas parodė, jog tendencija tarptautiniu lygmeniu jau susiformavo, reiškia, Lietuvai reikia suvokti, kad šia tendencija turėtų sekti“, - kalbėjo žmogaus teisių gynėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertindama analogiškos bylos iš Lietuvos galimybes, N.Bitiukova sakė, kad „šansai yra labai dideli“, nors pripažino, jog „ta pati sėkmės formulė, kuria pasinaudojo Italijos pareiškėjai, ne visai tiktų“.

„Tokios bylos šansai yra labai dideli, bet kas galėtų užkliūti - visuomenės nuomonė. Italijos kontekste Teismas labai didelį svorį suteikė tam, kad, kaip iš visuomenės nuomonės tyrimų buvo matyti, italai labai palaiko partnerystės įtvirtinimą. Lietuvoje visuomenės nuomonė kol kas nėra tokia palanki, tačiau vėlgi mes galime pamatyti iš pastarųjų įvykių, kad ta nuomonė formuojasi ir vis daugiau žmonių pripažįsta, kad tos pačios lyties asmenys turi turėti tokias pačias teises kaip ir heteroseksualūs asmenys“, - pabrėžė ŽTSI atstovė.

REKLAMA

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį byloje Oliari ir t.t. prieš Italiją paskelbė, jog Italija pažeidė Europos Žmogaus Teisių Konvencijos 8 straipsnį (teisė į privataus gyvenimo neliečiamumą) nesuteikdama jokio teisinio pripažinimo tos pačios lyties poroms ir pasisakė apie valstybės „pozityvią pareigą“ teisiškai sureguliuoti tos pačios lyties porų santykius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų