REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sąmoningas sapnavimas apibrėžiamas kaip sapnas, kurio metu žmogus suvokia, kad sapnuoja, tačiau nepabunda ir gali projektuoti sapno siužetą pagal savo įgeidžius – skraidyti, atsidurti norimose vietose, bendrauti su patinkančiais žmonėmis. Tačiau sąmoningas sapnavimas, anot psichologo Tado Stumbrio, gali padėti ugdyti įgūdžius ir susidoroti su kūrybinėmis problemomis.

Sąmoningas sapnavimas apibrėžiamas kaip sapnas, kurio metu žmogus suvokia, kad sapnuoja, tačiau nepabunda ir gali projektuoti sapno siužetą pagal savo įgeidžius – skraidyti, atsidurti norimose vietose, bendrauti su patinkančiais žmonėmis. Tačiau sąmoningas sapnavimas, anot psichologo Tado Stumbrio, gali padėti ugdyti įgūdžius ir susidoroti su kūrybinėmis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologo, mokslų daktaro Tado Stumbrio pagrindinė tyrimų sritis – sąmoningi sapnai. Šiuos tyrimus nuo 2008 metų jis vykdė Anglijos Liverpulio John Moores universitete, vėliau – seniausiame Vokietijos Heidelbergo universitete.

REKLAMA

„Sapnų pasaulis mums atrodo visiškai realus, t.y. jei aš sapnuoju, kad geriu kavą – tai sapne jaučiu kavos skonį, jaučiu ir stalo paviršių ant kurio stovi kava ir panašiai. Visi pojūčiai ir aplinka sapne atrodo realūs, todėl mes net nesusimąstome, kad sapnuojame. Tačiau yra ir kitas dalykas – mūsų smegenys sapno metu neveikia taip gerai, nes stebint smegenų veiklą REM – greitojo miego metu –matyti, kad mūsų smegenys veikia šiek tiek kitaip. Tam tikri smegenų centrai, pavyzdžiui, prieškaktinės smegenų sritys, kurios reguliuoja elgesį ir sprendimų priėmimą, yra šiek tiek išjungtos, todėl mes ne taip kritiškai vertiname sapną. Bet realybės patikrinimo technikos gali padėti išsiaiškinti esame sapne ar realybėje“, pasakoja Tadas Stumbrys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip išmokti patikrinti ar sapnuojame?

Realybės patikrinimams, t.y., norint sužinoti ar sapnuojame, tinka užsikimšti burną ir nosį bei pažiūrėti, kiek ilgai išbūsime nekvėpavę – sapne deguonies neturėtume pritrūkti. Arba galime pabandyti pašokti į viršų ir stebėti kaip mes leidžiamės, nes sapne mums įprasta gravitacija veikia ne taip kaip realybėje, tad ir leistis turėtume lėčiau, galime šiek tiek levituoti. Taip pat galima ką nors perskaityti ar pasižiūrėti į laikrodį, tada nusisukti žvilgsnį ir pasižiūrėti dar kartą – užrašas arba laikas sapne, tikėtina, kad bus pasikeitęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šias technikas reiktų nuolat praktikuoti realybėje, norint jas prisiminti ir atkartoti sapne?

Jei kažką nuolat darysime dieną – išsiugdysime įprotį ir šis įprotis natūraliai persikels į sapnus, tačiau tai (aišku, dar priklauso individualiai nuo žmogaus) gali užtrukti ir keletą mėnesių, tad šis būdas nėra labai efektyvus. Aišku, jei žmogus praktikuosis kokių 20 kartų per dieną, galbūt, užteks ir savaitės ar dviejų. Kitam gali pavykti ir iš pirmo karto, tačiau, kaip sakiau, tai labai individualu.

Galima stebėti savo emocines būsenas, nes jos sapnuose stipriau jaučiamos. Pavyzdžiui, kiekvieną kartą, kai jaučiate stiprias emocijas – galite atlikti realybės patikrinimą, patikrinti ar sapnuojate. Arba jei pastebite bent šiek tiek kažką keisto, tada irgi galima pasitikrinti ar sapnuojate.

REKLAMA

Ar tiesa, kad kiekvienas žmogus turi savo asmenines sapnų simbolių reikšmes ir sapnininkai yra nieko verti?

Pateiksiu pavyzdį. Tarkime, jūs vaikystėje auginote šunis, jie buvo geriausi jūsų draugai, ir dabar pamačius šunį nudžiungate, prieinate jį paglostyti, o štai man, tarkime, kažkada vaikystėje įkando šuo ir paniškai jų bijau – pamačius juos išpila prakaitas, norisi kuo greičiau sprukti. Dabar įsivaizduokime, kad sapnuojate šunį jūs ir sapnuoju aš – jie mums sukelia visiškai priešingas, skirtingas emocijas ir jų prasmės sapne bus visai kitokios Tačiau yra ir archetipai, bendri simboliniai vaizdai, kuriuos esame paveldėję. Pavyzdžiui, senas žmogus dažnam asocijuojasi su išmintimi, tad tam tikri bendrumai gali būti, bet iš esmės archetipai yra kaip konteineriai, kuriuos pripildome savo pačių patirtimis, o žmonių patirtys gali labai skirtis. Galima teigti, kad kiekvienas sapnas yra asmeninė mūsų pačių mitologija ir tik mes patys tą mitologiją galime suprasti.

REKLAMA

Kaip geriausia aiškintis sapnų simbolius?

Geriausia pradėti juo užsirašinėti.

Tai gana sudėtinga, nes ne retai laimi tingulys.

Taip, bet dienoraščio rašymas pačiam žmogui yra labai naudinga patirtis, nes padeda geriau suprasti pačiam save. Kuo dažniau užsirašysite sapnus ir vėliau palyginsite su tuo metu vykusiais įvykiais ar išgyvenamomis emocijomis, tuo daugiau atrasite dėsningumų. Kartais nelogiškas ar elementarus sapnas, kurį užsirašai ir perskaitai po mėnesio ar dviejų, atveria įdomių įžvalgų.

Kalbant apie sapnų reikšmes – jos nusako praeitį ir dabartį, ar galima sužinoti ir ateitį?

Iš principo sapnai labai siejasi tuo, kuo mes gyvename. Ypač turi įtakos ką mes darome ir galvojame prieš užmigdami, taip pat ką veikėme tą dieną. Taigi, visi šie dalykais atsispindi mūsų sapnuose, tą rodo ir daugybė tyrimų. Tačiau yra ir kita pusė – tai, ką mes darome sapnuose – atsispindi ir mūsų gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, mano vienas paskutinių tyrimų buvo apie tai, kaip treniruojantis tam tikrus dalykus sapne vėliau tai atsispindi realiame gyvenime. Tyrimo metu žmonėms reikėjo pirštais belsti tam tikrą seką kaip galima greičiau per 30 sekundžių. Viena grupė treniravosi sąmoningame sapne, kita grupė treniravosi atitinkamu metu fiziškai, trečia grupė turėjo mentalinę treniruotę, t.y. treniravosi mintyse ir ketvirta grupė buvo kontrolinė – tiesiog miegojo ir nieko nedarė. Taigi, rezultatai buvo tokie, kad grupė, kuri treniravosi sapne, pagerino savo rezultatus 20 procentų - netgi šiek tiek daugiau nei grupė, atlikusi realią fizinę treniruotę, rezultatus pagerinusią 17 procentų (skirtumai tarp grupių, tiesa, nebuvo statistiškai reikšmingi). Mentalinė treniruotė pagerino rezultatus 12 procentų, o kontrolinė grupė pagerino rezultatus 5 procentais. Taigi, šis paprastas tyrimas atskleidžia, kad treniruodamiesi sąmoningame sapne galime pagerinti savo įgūdžius.

REKLAMA

Ką dar naudingo sau galime nuveikti sąmoningame sapne?

Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad sąmoningas sapnavimas gali padėti spręsti kūrybines problemas. Pavyzdžiui, vienas dalininkas sąmoningame sapne eidavo į galeriją, apžiūrinėdavo patikusius paveikslus ir juos vėliau bandydavo nutapyti realybėje.

Kitas mano darytas tyrimas apie sapnų personažus parodė, kad tų veikėjų, kuriuos sapnuojame, atsakymai sapne gali padėti išspręsti kūrybines užduotis, sugalvoti geriau nei mes patys, tačiau pateikus loginę užduotį personažai sunkiai su ja susidorodavo.

REKLAMA

Tiesa, kad negalime sapnuoti to, ko realiai nesame matę?

Ir taip ir ne. Jei dabar paprašyčiau nupiešti gyvūną, kurio niekada nesate matę, – tai būtų kombinacija elementų iš skirtingų gyvūnų, kuriuos esate matę. Taigi, sapnuose matomi vaizdai taip pat greičiausiai yra kombinacijos to, ką esame matę realiame gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų