REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naminės fabrikėliai – ir rūsiuose, ir miškuose

Gamyboje pirmauja žemaičiai

Daugelyje Europos Sąjungos senbuvių šalių leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba, o Lietuvoje policininkai tebevargsta ne tik kovodami su pilstukininkais, bet ir su naminės gamintojais.

Gresia bauda

Vieną vasario popietę Rokiškio rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio pareigūnai, tikrindami anoniminę informaciją, Kamajų seniūnijoje, negyvenamos sodybos garaže, surado sukonstruotą ir veikiantį naminės degtinės gaminimo aparatą bei nemažą kiekį žaliavos. Tame pačiame garaže pareigūnai aptiko dviejuose penkių litrų plastmasiniuose induose išpilstytą skaidrų produktą.

Sodybos, kurioje išradingai verstąsi nelegalia veikla, šeimininkas teigė, kad ruginukę gamino savo reikmėms. Surastas išvarvintas skystis paimtas, o gamintojas – sulaikytas. Jis naktį praleido areštinėje. Kaip įprasta tokiais atvejais, Rokiškio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 201 straipsnio („Neteisėtas naminių stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) ir aparatų jiems gaminti gaminimas, laikymas, gabenimas ar realizavimas“) 1 dalį. Pusamžiui vyriškiui gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

REKLAMA
REKLAMA

Mažėja pilstuko

Tai eilinis policijos pranešimas, kokių apstu vos ne kiekvieną dieną. Naminę degtinę kaip varė taip ir varo beveik visoje Lietuvoje. O Aukštaitijoje tokių gamintojų – mažiausiai. Pažiūrėjus praėjusių metų statistiką, matyti, kad naminės gamyboje pirmauja žemaičiai. Jei skaičiuotume nusikalstamų veikų skaičių 100 000 gyventojų, tai nusikaltimų, susijusių su naminės gamyba, daugiausia įvykdyta Tauragės apskrityje (42 nusikaltimai), antroje vietoje – vos ne dvigubai atsilikusi Telšių apskritis (27), o trečioje – Alytaus (26). O štai Panevėžio apskrityje 100 000 gyventojų užregistruoti tik 3 tokie nusikaltimai. Pernai policija iš viso užregistravo 467 neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų ir aparatų gaminimo, laikymo, gabenimo atvejus arba 13,5 proc. mažiau nei per 2013 metais (540). Ištirta 440 nusikalstamų veikų arba 94,2 proc.(pernai ištirta 93,7proc.).

REKLAMA

Jei suskaičiuotume policininkų sunaikintą degtinę ar brogą litrais, čia irgi pirmauja žemaičiai, o Aukštaitijoje praktiškai tokių skysčių nerandama. Čia kaip ir Vilniaus apskrityje daugiausiai randama alkoholinių gėrimų be banderolių. Užtat visoje šalyje mažėja surastų falsifikuotų alkoholinių gėrimų, kurie gaminami iš netinkamo gerti denatūruoto etilo alkoholio, o vėliau realizuojami kaip „kontrabandiniai“ gėrimai ar pilstukas.

Profesionali įranga

Gamyba tęsiasi ir šiemet. Degtindariai jau sugauti Kauno rajone, Zapyškio seniūnijos, Braziukų seniūnaitijos miškuose ir vienkiemiuose. Čia Šiulių kaimo vienkiemyje, lauko virtuvėje, pareigūnai rado plastikinę statinę su 150 litrų užraugtos brogos, taip pat ir du plastikinius indus, kuriuose buvo jau išvarvėjusio skysčio. Beje, vienkiemio šeimininkas ne naujokas – prieš 1,5 metų jis jau buvo užkluptas verdant naminę degtinę miške, už tai jau buvo nuteistas 80 val. viešųjų darbų, tačiau išvadų nepadarė. Priešingai, net nesivargino slėptis, o ketino išsivirti naminukės tiesiog savo sodybos kieme.

REKLAMA
REKLAMA

Jurbarko rajono policijos komisariato pareigūnai, Jurbarko rajone Seredžiaus seniūnijoje Armeniškių kaimo miške, rado įrangą naminei degtinei gaminti. Įrangą sudarė trys statinės (kiekviena po 1 toną talpos), sujungtos vamzdžiais, pakura, vienoje statinėje įmontuota šaldymo įranga. Pareigūnai sulaikė 46 metų Armeniškių kaimo gyventoją, kuris prisipažino miške gaminęs naminę degtinę.

Naminei degtinei skirta įranga surasta ir Telšių rajono Tryškių miestelyje. Į 44 metų vyro namus užsukę pareigūnai nusileido į rūsį, esantį po namu ir ten aptiko įrangą naminei degtinei gaminti bei jau pagaminto stipraus alkoholinio gėrimo.

Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai, tikrindami gautą pranešimą, Kalnelio kaime 55 metų vyro namuose atliko kartą. Kratos metu pareigūnai aptiko nemažą naminukės fabrikėlį, miegamuosiuose kambariuose rado didelį kiekį cukraus, vonios kambaryje – tris talpas po 38 litrus paruoštos brogos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko gero, patį netikėčiausią radinį aptiko Šiaulių apskrities kriminalinės policijos pareigūnai. Šiaulių rajono Vijolių kaime, gyvenamojo namo pagalbinėse patalpose jie rado naujutėlaitį, nikeliu tviskantį nedidelį gamykloje pagamintą aparatą, pretenzingu pavadinimu „Patriot“. Prie jo buvo net instrukcija rusų kalba. 56 metų namo šeimininkas kriminalistams teigė, kad „Patriotą“ nusipirko turguje. Žmogus atviravo, kad naminę varė ne iš didelio poreikio, o iš didelio noro išbandyti aparatą ir ypatingą naminukės gaminimo receptą. Alkoholio gamybai jis naudojo ne tik cukrų, krakmolą, bet ir obuolių sultis.

Paprasčiau – atskiesti

Kad ir kokia būtų unikali bei profesionali stiprių alkoholinių gėrimų gamyba, ji iki šiol mūsų šalyje yra draudžiama, nors turi ilgą istoriją.

REKLAMA

Pirmieji degtinės bravorai Lietuvoje atsirado dar XIV–XV amžiuje, tačiau 1529 metais įsigaliojęs Lietuvos Statutas apribojo degtinės gamybą bei įvedė mokesčius alkoholiniams gėrimams, todėl gana greitai ėmė rastis nelegalių bravorų, su kuriais ir siejamas naminės atsiradimas. Iki XIX a. pradžios legaliuose bravoruose degtinė buvo gaminama iš grūdų, dažniausiai – rugių, gautą spiritą atskiedžiant vandeniu. Tačiau, atsiradus spirito rektifikacijos metodams, vystantis pramonei, didėjant degtinės gamybos apimtims, tapo daug paprasčiau gaminti degtinę, skiedžiant vandeniu etanolį, gautą iš runkelių, bulvių ir pan. Tokios degtinės kokybė buvo prasta, tačiau savikaina – keletą kartų mažesnė.

REKLAMA

Atskiruose regionuose ir dabar naminė gaminama iš bulvių, runkelių, cukraus, rugių. Pardavimui varantieji naminę dažnai gamina ją antisanitarinėmis sąlygomis miškuose ir apleistuose pastatuose. Dar blogiau, kai gamybai naudojami skalbimo milteliai, skiestas techninis spiritas ir net kritę naminiai gyvuliai, todėl ne vienas nelegaliu alkoholiu yra apsinuodijęs.

Leidžiama pasigaminti

Europos Sąjungos šalims leidžiama pačioms reglamentuoti naminių alkoholinių gėrimų gamybos tvarką, todėl Lietuva jau liko viena iš nedaugelio, kur naminės gamyba draudžiama. Štai Austrijoje asmeninį ūkį turintiems asmenims leidžiama neapmokestinant pasigaminti iki 51 litro naminės degtinės. Belgijoje leidžiama visiems piliečiams nekomerciniais tikslais ir nemokant akcizo mokesčio varyti naminę degtinę be apribojimų. Čekijoje veikia 520 smulkių naminės degtinės (slivovicos, palinkos) fabrikėlių (palirnų), kurie sodininkams teikia paslaugas. Iš savo vaisių ir uogų galima išsivaryti 30 litrų etilo alkoholio per metus, mokant lengvatinį akcizo mokestį. Vengrijoje bet kuris pilietis įmonėse iš savo pristatytų abrikosų, slyvų, trešnių, vynuogių per metus gali pasigaminti 50 litrų distiliato, sumokėdamas akcizo mokestį. Prancūzijoje leidžiama gaminti namų gamybos spiritinius gėrimus savo asmeniniam vartojimui, naudojant tik savo ūkyje išaugintus vaisius ir turintiems degtindarių privilegiją. Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje kaimo turizmo sodybose atvirai vaišinama namine degtine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje senokai diskutuojama galimybė legalizuoti namudinio etilo alkoholio gamybą, tačiau vežimas iš vietos nejuda. Pasak Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio, taip atsitiko todėl, kad tam priešinosi kai kurie politikai, nesuinteresuotos tuo ir monopolinės alkoholio verslo grupės. Jos bijo konkurencijos ir neretai per savo visuomenės informavimo priemones skleidžia tendencingą propagandą, kad, įteisinus naminės degtinės gamybą, visi prasigers.

„Į šalį nesustabdomai plūsta alkoholio kontrabanda, klesti pogrindiniai pilstuko fabrikėliai, mieste ir kaime masiškai gaminamas „samagonas“ ir valstybė netenka milžiniškų pajamų, nuodijami šalies piliečiai, sveikatos apsaugai, reabilitacijai išleidžiamos didžiulės lėšos“, – iš Seimo tribūnos yra kalbėjęs R. Žemaitaitis. Jis apie tai rašo ir savo internetiniame puslapyje.

REKLAMA

Pasak jo, dėl nekokybiško alkoholio vartojimo plinta psichozės ir lėtinis alkoholizmas (100 000 gyventojų kaime tenka 76, o mieste – 67 asmenys, turintys su alkoholizmu susijusių problemų). Legali naminės gamyba šias problemas esą išspręstų bent iš dalies. O tuo pačiu leistų kaimiečiams užsidirbti šiek tiek pinigų.

Petras IVANAUSKAS

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų