REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas išlošė Minske – visi ar Vladimiras Putinas?

Žinių radijas

Minske ketvirtadienį sutarus, kad sunkioji ginkluotė turi būti atitraukta nuo Ukrainos rytuose vykstančio separatistinio konflikto fronto linijos, naujienų agentūros „Baltic News Service“ vyr. redaktorės pavaduotojas Vaidotas Beniušis Žinių radijui sakė, kad Rusijos prezidentui vis dar lieka svertai eskaluoti situaciją, o buvęs ambasadorius, signataras Justas Paleckis kalbėjo, kad šios derybos – tai posūkis į gerąją pusę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kuo visa tai baigsis, labai sunku pasakyti, tačiau tai, kad, atrodo, bus paliaubos, ar ilgesnės ar trumpesnės, tai tikrai pozityvus žingsnis. Kaip sakė J. F. Kenedis, geriau viršūnių susitikimas nei susitikimas ant bedugnės krašto. Nesakyčiau, kad pasaulis, bet mūsų regionas tikrai buvo ir yra ant bedugnės krašto ir po šito susitikimo yra šansas, kad mes į bedugnę nenuslysime“, – laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo J. Paleckis.

REKLAMA

Jis teigė, kad žiniasklaidoje kartais sudaromas įspūdis, jog Lietuvai geresnė išeitis, kad ten įsiliepsnotų dar didesnis karas, tačiau J. Paleckis tuo labai abejoja:

„Be abejo, visada reikia galvoti, kad nebūtų kompromisas bet koks, bet tie visi palyginimai su Miunchenu ar Jalta šiai situacijai yra netinkami, - sakė jis. - Sakoma, kad dėl taikos galima derėtis ir su velniu, ir su kitais nelabai simpatiškais padarais.“

V. Beniušis pesimistiškiau vertino pasiektą sutarimą. Anot jo, kompromiso kai kuriais esminiais klausimais nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Sienos kontrolė tarp Rusijos ir Ukrainos yra tas esminis klausimas. Apie tai kalbama, kad šis klausimas turėtų būti išspręstas po savivaldos rinkimų, kurie numatomi spalio mėnesį. Vadinasi, iki to laiko siena yra visiškai kiaura, ir tai man sudaro prielaidas būti šiek tiek labiau pesimistu“,- teigė jis.

V. Beniušio teigimu, Rusijos vadovas V. Putinas išlaiko esminius svertus: tiekti ginkluotę, kiek jam atrodys reikalinga, taip pat nėra galutinio sutarimo dėl Donetsko ir Luhansko sričių statuso.

„Putinas pasakė, kad reikalinga konstitucinė reforma. Porošenka tik pasakė, kad jis atmetė ultimatyvius reikalavimus dėl federalizacijos. Taigi tie esminiai klausimai vis dar kybo ore, ir tie svertai Putinui, jeigu jis matys, kad jam reikia eskaluoti situaciją, visiškai lieka, nepaisant to, kas sutarta“, – kalbėjo V. Beniušis.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų