REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų teisinės apsaugos antradienį nepanaikinusios Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos kadencija baigiasi po kelių mėnesių, šį klausimą greičiausiai vėl spręs nauja ekspertų grupė, sako Kultūros paveldo departamento (KPD) vadovė Diana Varnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos, būtent šios, kadencija eina į pabaigą - kadencija baigiasi po maždaug pusantro mėnesio, kovo pabaigoje ir bus sprendžiamas klausimas dėl naujos sudėties vertinimo tarybos sudarymo. Na o nukėlimo klausimas gali galėtų būti sprendžiamas atsietai, nes vertinimo taryba nesprendžia, nukelti ar palikti skulptūras vietoje, bet sprendžia palikti, ar nepalikti vetybių registre“, - interviu LNK žinioms nurodė D.Varnaitė.

REKLAMA

Ji priminė, jog Vilniaus savivaldybei KPD pernai spalį jau davė sutikimą laikinai nukelti skulptūras nuo tilto dėl jų avarinės būklės keliamos grėsmės gyventojams, tad savivaldybė esą gali priimti sprendimą ir nesulaukusi naujos vertinimo tarybos sprendimų.

„Esu tikra, kad prie šio klausimo grįšime tikrai, prie šio klausimo nesustosime“, - sakė D.Varnaitė.

Antradienį vertinimo taryba nusprendė neišbraukti Žaliojo tilto skulptūros Vilniuje neišbrauktos iš Kultūros vertybių registro. Taip Vilniaus valdžiai užverta galimybė skulptūras nuo tilto nuimti ir jų nebegrąžinti. Už teisinės apsaugos panaikinimą iš aštuonių narių balsavo vienintelis tarybos pirmininkas Romas Pakalnis.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas priimtas nepaisant to, jog prieš savaitę Kultūros paveldo centras paskelbė, kad Žaliojo tilto skulptūroms teisinė apsauga nereikalinga. Šios išvados anksčiau prašė pati taryba.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų