REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart sako „jei neišsimiegosi svorio nenumesi“. Pasak mitybos specialisto miego trūkumas svorį įtakoja dvejopai. Lieknėms žmonėms, miego trūkumas ir jo sukeltas stresas organizmui dar mažins svorį. Linkusiems priaugti svorio miego trūkumas, kaip tik skatina svorio priaugimą.

Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart sako „jei neišsimiegosi svorio nenumesi“. Pasak mitybos specialisto miego trūkumas svorį įtakoja dvejopai. Lieknėms žmonėms, miego trūkumas ir jo sukeltas stresas organizmui dar mažins svorį. Linkusiems priaugti svorio miego trūkumas, kaip tik skatina svorio priaugimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keletą metų stebėjome moterų, sportavusių apimčių mažinimo (lieknėjimo) grupėse, lieknėjimo rezultatus. Visos moterys dalyvavo tose pačiuose užsiėmimuose. Tarp jų buvo vienas ryškus skirtumas: vienos iš jų turėjo galimybę kiekvieną naktį miegoti bent po 7 val., o kitos miegojo tik po 5 val per parą. Lygindami šių dviejų grupių lieknėjimo rezultatus, pastebėjome, kad išsimiegančių moterų grupelė visados pasiekdavo geresnių apimčių mažinimo rezultatų“, - kalba Lieknėjimo ir sveikatingumo centro vadovė Lina Smaidrytė.

REKLAMA

Pavojingiausias svorio kontrolei yra ėjimas miegoti per vėlai

Jei einame miegoti po 22 ar 23 val. ypač nusivėlinam į 24 val ar dar vėliau daugeliui neišvengiamai kyla noras užkasti. Šis noras atsiranda, net jei prieš tai suvalgėme tinkamus pusryčius, pietus ir vakarienę sakykim 19 val, po 22 val. kai skrandis ištuštėja vėl atsiranda noras valgyti.). Idealus variantas laiku atsigulti ir tą norą valgyti pramiegoti.

Lieknėjimo centro mitybos specialistas teigia, kad jei mes nuvėliname miegą, tai sukuriame sau iš karto aibę problemų. Čia kelios iš jų:

REKLAMA
REKLAMA

Nekontroliuojame savęs. Kai pradedame užkandžiauti vėlai vakare, dėl dienos nuovargio, streso ir sumažėjusios savikontrolės (ypač prie to prisideda valgymas prie TV, kompiuterio ir pan.) mums labai sunku kontroliuoti ką ir kiek suvalgome, todėl dažniausiai, tai būna netinkamas maistas saldumynai, duonos gaminiai ir to maisto suvalgome daugiau nei turėtumėme. Kadangi organizmas vakare gauna daug kalorijų, o sunaudoti jų nėra kur, visas vakarinis maistas keliauja į riebalus. Tad vėlyvas ėjimas miegoti ir valgymas vakare smarkiai prisideda prie svorio augimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stabdome kūno regeneracijos procesus. Mūsų organizme nakties metu vyksta kūno valymo ir regeneracijos darbai, t.y. šalinamos nereikalingos medžiagos ir atnaujinami plaukai, oda, auga raumenys (jei dienos metu gavo fizinio krūvio). Jei vakare prisivalgome, organizmas priverstas virškinti maistą, o valymo ir kūno regeneracijos darbus nukelti ateičiai. Praktiškai tai pajaučiame kai po gero pavalgymo vakare (pvz.: naujųjų metų) ryte mums sunku keltis, akys užtinusios, burna apsivėlusi, tai reiškia organizmui sutrukdėme tinkamai pailsėti ir susitvarkyti. Tačiau prasta savijauta iš ryto po prisivalgymo vakare tik menka smulkmena, tai rodiklis, kad organizmas naktį neturėjo galimybės tinkamai atlikti valymosi ir atsinaujinimo procesų. Tad vėlai eidami miegoti ir piktnaudžiaudami maistu vakare, turėsime prasčiau atrodančia odą, silpnesnius plaukus, mažesnius raumenis ir daugiau riebalų. Kitaip sakant tokiu būdu spartiname savo organizmo senėjimą.

REKLAMA

Žalingų įpročių ratas. Vėlai einant miegoti ir pavalgius vakare, dažniausiai iš ryto valgyti nesinori (organizmas kiek gali stengiasi apsikuopti iš ryto), tad dažniausiai pusryčiu nesuvalgome. O nesuvalgyti pusryčiai mums programuoja didesni alkio jausmą ir persivalgymą vakare. Taip užvedame žalingą sveikatai blogų įpročių ratą. Tai ne tik skatina svorio didėjimą, bet ir ženkliai didina riziką susirgti įvairiomis ligomis, ypač širdies ir kraujotakos sistemos.

„Neveltui žmonėms dirbantiems naktinį darbą mokami didesni atlyginimai, o draudikų duomenys rodo, kad žmonės dirbantys naktinę darbą ir dėl to neišsimiegantys patenka į padidintos sveikatos rizikos grupę“, – pastebi Lieknėjimo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

REKLAMA

Ilgai neinantiems miegoti gręsia ir psichikos problemos, ir išsekimas. Pasak kai kurių mokslinių tyrimų ir net ajurvedos mūsų kūnas ilsisi nuo maždaug 12 iki 3 val. nakties, jei tuo metu nemiegame, bėgant laikui kenčia mūsų sveikata. Tačiau mūsų psichika ilsisi nuo maždaug 22 val. vakaro iki 24 val. (pagal astroniminį laiką, kuris gali priklausomai nuo vietovės skirtis nuo laikrodžio rodomo laiko 30 min. o kartais ir valandą). Jei mes nuolat einame miegoti po 12 val nakties, nors mūsų fizinis kūnas pailsi, tačiau mūsų psichika neturi galimybės tinkamai atsigauti. Todėl ilgo naktinėjimo rezultatai būna padidėjęs jautrumas aplinkos dirgikliams, nervingumas, net pykčio protrūkiai, koncentracijos stoka, sumažėjusi streso tolerancija, galimos depresinės būklės ir mūsų valios susilpnėjimas. Visi šie neigiami psichikos pokyčiai tiesiogiai įtakoja mūsų sugebėjimą tinkamai maitintis ir dažnai skatina tiek netinkamo maisto pasirinkimą, tiek persivalgymą.

Miego trūkumas, o ypač ilgas naktrinėjimas vakarais ne tik silpnina mūs sveikatą, mus spačiau sendina, mažina darbingumą ir proto skaidrumą bet ir tiesiogiai prisideda prie nutukimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų