REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tauragėje bręsta maištingos nuotaikos. Keli tūkstančiai regiono neįgaliųjų pasiruošę apginti Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centrą (TNRC) nuo reorganizacijos, kurios esmės nesupranta nei patys tauragiškiai, nei kai kurie Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariai.

REKLAMA
REKLAMA

21-erius metų sėkmingai veikusį centrą, teikusį paslaugas beveik 10 tūkst. regiono neįgaliųjų, Socialinė apsaugos ir darbo ministrija (SADM) ketina pertvarkyti į globos namus, kuriuose apgyvendins tik 20 psichinę negalę turinčių žmonių.

REKLAMA

Sužinojo iš spaudos

Tauragės krašto neįgaliųjų bendruomenė, vienijanti kelis tūkstančius narių, buvo šokiruota tik iš publikacijų spaudoje sužinojusi apie SADM ketinimą reorganizuoti centro veiklą beveik slapčia - nepaviešinus ir nepristačius projekto, nepakvietus diskusijai tų, kurie yra nuolatiniai šio centro paslaugų gavėjai.

Pasak šio centro įkūrimo iniciatorės ir buvusios Tauragės rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkės Irenos Bagdonaitės, 2014 m. kovo 1 d. SADM pateikė LR Vyriausybei nutarimą “Dėl sutikimo reorganizuoti biudžetinę įstaigą Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centrą”. Reorganizacijos projektas be pastabų buvo suderintas su Finansų, Ūkio, Vidaus ir reikalalų ministerija, tačiau apie jį nieko nežinojo Tauragės neįgaliujų bendruomenė. Tauragiškiai įsitikinę, jog šis nutarimas grubiai pažeidžia Tauragės regione gyvenančių neįgalių žmonių teises.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau yra priimtas Vyriausybės nutarimas reorganizuoti centrą, bet dar nepaskelbus reorganizacijos pradžios centre buvo nutrauktas profesinis neįgaliųjų rengimas ir mūsų miesto bei aplinkinių rajonų neįgalieji prarado galimybę įgyti specialybę, reikalingų profesinių žinių bei tokiu būdu integruotis į darbo rinką, pradėti savo verslą“, - pasakojo I. Bagdonaitė.

Darbo biržoje negalę turintiems žmonėms buvo paaiškinta, kad nuo šiol profesinių žinių teks vykti semtis į Klaipėdą. Kaip į uostamiestį bus vežiojami fizinę negalę turintys žmonės ir kiek kainuos tokios kelionės, I. Bagdonaitė sakė nežinanti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miglotas tikslas

„Jei reorganizacijos tikslas – sutaupyti, tuomet toks sprendimas tikrai stebina. Kainuos ir kuras, ir transportas. Kitas klausimas – kiek neįgaliųjų ryšis tokioms nuolatinėms kelionėms, juk ir sveikam žmogui nėra paprasta nuolat važinėti pirmyn ir atgal, o čia – neįgalūs žmonės, kai kurie iš jų gali judėti tik vežimėlių pagalba?“, - stebėjosi I. Bagdonaitė.

Pokalbininkės teigimu, nuo šių metų lapkričio 1. d Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centro veikla bus nutraukta ir patalpose įsikurs Adakavo globos namai psichinę negalę turintiems žmonėms.

REKLAMA

„Būsimų globos namų nuostatuose nebeliko dienos centro paslaugų, neliko vietos neįgaliųjų visuomeninėms organizacijoms, kurios veikė po šio centro stogu, neliko profesinės reabilitacijos paslaugos. Po permainų liks tik medicininės reabilitacijos paslaugos. Ilgus metus čia žmonės rinkosi tam, kad bendrautų ir po nelaimių, traumų bei ligų atsitiesę moraliai sugrįžtų į pilnavertį gyvenimą. Negalę turintiems žmonėms ši vieta buvo išskirtinė. Kur tūkstančiams Tauragės rajono neįgaliųjų reikės ieškoti vilties ir tikėjimo dabar, kai ministerija mums aiškiai parodė, kad neįgalūs žmonės mūsų valstybei nereikalingi?“, - retoriškai klausia bendruomenę atstovaujanti I. Bagdonaitė.

REKLAMA

Tauragės neįgalieji pagalbos kreipėsi į šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę, Tauragės rajono savivaldybės tarybą, merą, Seimo narius ir Lietuvos atstovus Europos Parlamente.

„Teikdami reorganizacijos projektą Vyriausybei, SADM atstovai pažymėjo, jog šios permainos nesukels jokių neigiamų pasekmių. Tai melas, nes tūkstančiams negalę turinčių žmonių naikinamas centras padėjo sugrįžti į gyvenimą, įgyti profesiją, pradėti dirbti ir net sukurti savo verslus. Dabar šiai jautriai ir pažeidžiamai visuomenės daliai tiesiog durys užtrenkiamos prieš nosį. Ar toks požiūris priimtinas valstybei, puoselėjančiai europietiškas vertybes?“ – emocijų neslėpė neįgaliųjų atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Arūnas Jancevičius:

„Man nesuvokiama šios reformos logika. Vienoje pusėje – arti 10 000 Tauragės rajono neįgaliųjų, kurie naudojosi centro teikiamomis paslaugomis, kitoje – tik 20-30 žmonių, turinčių psichinę negalę, kuriuos ketinama apgyvendinti centre po reorganizacijos. Ar tam, kad tuos žmones perkeltų iš vienos įstaigos į kitą buvo būtina naikinti net 21 metus sėkmingai veikusio neįgaliųjų reabilitacijos centro veiklą, kuriame per visus veiklos metus buvo suteikta net 116 tūkst. įvairių paslaugų neįgaliesiems? Nerandu tinkamo žodžio tokiam ministerijos žingsniui apibūdinti...

REKLAMA

Ministerijos atstovai nesiteikė informuoti Tauragės rajono savivaldybės tarybos narių apie vykdomą reorganizaciją. Neišklausyta buvo ir didžiulė neįgaliųjų bendruomenė. Juk buvo galima rasti abipusiai naudingą sprendimą visiems išvengiant drąstiškų priemonių. Kokią informaciją apie centro reorganizaciją turėjo Tauragės rajono savivaldybės meras, man nėra žinoma, tačiau nė viename tarybos posėdyje šis klausimas nebuvo iškeltas. Esu gydytojas reabilitologas. Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centre paslaugos buvo teikiamos ir mano pacientams. Žmonės supykę, nusivylę ir pasimetę. Centre jau statomos lovos būsimiems pacientams, SADM ministrė atostogauja, todėl niekas mums negali dorai paaiškinti šios pertvarkos tikslų. Įdomu ar parodytų ministerija iniciatyvą, jei iš 10 tūkst. žmonių, kad ir 500 neįgaliųjų sėdinčių vežimėliuose su plakaitais išriedėtų į gatves reikalaudami atsakymų, kurių iki šiol niekas nesiteikia duoti?“

REKLAMA

Ministerija neįžvelgia problemos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės globos įstaigų skyriaus vedėjas Darius Pauliukonis:

„Reorganizavimo tikslas – didinti socialinės globos paslaugų prieinamumą ir kokybę, optimizuojant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžių įstaigų tinklą, racionaliau naudoti materialinius ir finansinius išteklius.

Tauragės savivaldybė, nevyriausybinės organizacijos buvo informuotos apie būsimą pertvarką, su Vyriausybės nutarimo projektu visuomenė, savivaldybė, nevyriausybinės organizacijos buvo informuotos per atvirą teisės aktų skelbimo duomenų bazę. Centro reorganizavimo sąlygų aprašą raštu siuntėme visoms suinteresuotoms įstaigoms ir organizacijoms, tame tarpe Tauragės r. savivaldybei, neįgaliųjų organizacijoms ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreipiame dėmesį, kad pastaraisiais metais per metus Tauragės neįgaliųjų profesinės reabilitacijos centre reabilituojasi vidutiniškai tik apie 10 žmonių. Daugiausia žmonių aptarnaujama kitose srityse ir jos lieka kaip buvusios: bus teikiama dienos socialinės globos paslauga sunkios negalės jaunuoliams, ambulatorinė medicininės reabilitacijos paslauga, integrali pagalba (socialinė globa ir slauga) asmens namuose ir kitos veiklos.

Reorganizuojant TNRC jungimo būdu – prijungiant jį prie Adakavo socialinės globos namų numatoma ir toliau teikti šiuo metu TNRC teikiamas visas, išskyrus neįgaliųjų profesinės reabilitacijos, paslaugas. Vietoj pastarųjų – TNRC patalpose bus naujai pradėtos teikti ilgalaikės socialinės globos paslaugos.

REKLAMA

Kadangi vidutinis profesinės reabilitacijos programos dalyvių Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centre skaičius per metus yra 10 asmenų, o vidutinis profesinės reabilitacijos programos dalyvių skaičius visoje Lietuvoje per metus siekia beveik 600 asmenų, nėra tikslinga dėl tokio nedidelio skaičiaus asmenų išlaikyti profesinės reabilitacijos centrą. Nustojus teikti šias paslaugas Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centre, neįgaliuosius iš šio regiono bus galima siųsti į Klaipėdos darbo rinkos mokymo centrą. Vietoj Tauragės centro neįgaliuosius nukreipiant į Klaipėdos darbo rinkos mokymo centrą, neįgaliųjų interesai nenukentės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų