REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienas prietaringas žmogus tikriausiai pagalvojo, kad toks derinys (beje, pasikartosiantis tik po 35 metų) – nieko gera nežada. Ar tikrai tokią dieną gali nutikti visa, kas blogiausia, o gal, atvirkščiai, kam nors šis skaičius neša laimę?

Ne vienas prietaringas žmogus tikriausiai pagalvojo, kad toks derinys (beje, pasikartosiantis tik po 35 metų) – nieko gera nežada. Ar tikrai tokią dieną gali nutikti visa, kas blogiausia, o gal, atvirkščiai, kam nors šis skaičius neša laimę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiaus 13 simboliką, remdamasi mokslininkų ir ezoterikų stebėjimais, aiškina Šiaurės Lietuvos kolegijos dėstytoja Rūta Stankuvienė. Etnologė Etaplius.lt pasakoja, kaip skirtingos tautos leidžia “juoduosius penktadienius“.

REKLAMA

Ar tikrai 13 – blogas skaičius?

Skaičius 13 kaip ir visi kiti nėra nei blogas, nei geras. Visi skaičiai universalūs, turintys ir neigiamų, ir teigiamų aspektų.

„Magijoje 13 – virsmo, transformacijos skaičius. Jis gali simbolizuoti ir mirtį, ir gimimą. Kažin, ar atsitiktinumas, kad 1991 m. sausio 13-ąją sovietai okupavo Vilniaus televizijos bokštą, žuvo trylika jį saugojusių žmonių?!“ – sako R. Stankuvienė.

Kita vertus, krikščionybėje 13 reiškia dešimties Dievo įsakymų ir Švč. Trejybės sumą (13 = 10 + 3) arba Penkiaknygės (ST) ir Prisikėlimo knygų (NT) sumą (5 + 8 = 13). Krikščioniškuose liaudies tikėjimuose 13 yra nelaimingas skaičius, tradicija aiškina kaip Jėzaus ir dvylikos apaštalų, iš kurių vienas išdavikas, skaičių arba skaičių, vienetu viršijantį dangaus rato ženklų (Zodiako ženklų) arba 12 apaštalų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl astronominių priežasčių Vidurio Amerikoje 13 teigiama ypatinga reikšmė: dvidešimt mėnesio dienų žymima kombinuojant skaičius nuo 1 iki 13, todėl metų kalendorių sudaro 260 dienų (260 = 13 x 20). Antikoje 13 laikytas jėgos ir kilmingumo ženklu, pavyzdžiui Dzeusas iki šiol aiškinamas kaip trykliktasis dvylikos svarbiausių dievų rate. Senajame Testamente 13 taip pat kartais laikomas gerovės skaičiumi. Kai kuriose indėnų kultūrose 13 yra šventas skaičius“, – pabrėžia etnologė.

Pradžia ir pabaiga

Anot ezoterikų, 13 – visko pabaiga ir naujo pradžia. Teigiama, kad tą dieną gali nutikti tiek gerų, tiek blogų dalykų. 13 įspėja apie energijų pasikeitimą, nešantį permainas ir griaunantį tai, kas nereikalinga, kas daroma ne pagal paskirtį. Tarkim, jei žmogų dažnai „persekioja“ skaičius 13, tai gali būti įspėjimas apie laukiančius nežinomus, bet būtinus pokyčius. Taigi skaičius 13, kaip ir visi kiti, nėra nei blogas, nei geras. Visi skaičiai universalūs, turintys ir neigiamų, ir teigiamų aspektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkų teigimu, pasaulyje vykstantys procesai užšifruoti matematiniais simboliais. Matematika yra kodas, raktas, padedantis suvokti pasaulio, kuris paremtas skaičiais, tendencijomis ir geometrija, tvarką.

„Anksčiau Lietuvoje naudotas Mėnulio kalendorius, turėjęs 13 mėnesių, o paplitus žemdirbystei palaipsniui įsigalėjo 12 mėnesių Saulės kalendorius. XIII a. Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje buvo pradėtas naudoti Julijaus kalendorius. Tada metai turėjo 13 Mėnulio mėnesių, vėliau perėjo prie 12 Saulės mėnesių“, – aiškina dėstytoja.

REKLAMA

13 simbolizuoja kovą tarp gėrio bei blogio. Magijos žinovų teigimu, tryliktą dieną sustiprėja antgamtinės jėgos, o tai gali paskatinti lemtingus įvykius. Taip pat 13 dar vadinamas karminės skolos skaičiumi. Teigiama, kad 13 dieną gimę žmonės išsiskiria unikaliomis savybėmis, tačiau jų gyvenimo kelias kupinas įvairių kliūčių. Šių žmonių užduotis – atidirbti, t. y. atiduoti karminę skolą. Kad atliktų savo misiją, jie turi būti disciplinuoti, atkaklūs ir įdėti daug pastangų.

R. Stankuvienė sako, kad skeptikai ir kai kurie mokslininkai tvirtina, kad tryliktą dieną nelaimių įvyksta dėl sustiprėjusios baimės. Prietaringas žmogus, paniškai bijantis šio skaičiaus, pats prisišaukia nelaimes. Mintis – tai energija, skleidžianti tam tikras vibracijas.

REKLAMA

Blogos mintys traukia neigiamas, geros – teigiamas vibracijas. Tarkim, jei išėję iš namų penktadienio tryliktosios rytą galvosite, kad galite pakliūti po automobilio ratais, mintimis užsikoduosite nesėkmei. Kai žmogus sutelkia mintis į blogą įvykį, pritraukia jį lyg magnetas. Prietaringiems žmonėms penktadienį tryliktą dieną patariama ne panikuoti, o teigiamai mąstyti, kurti gražius planus. Viską lemia požiūris, nes daugeliui žmonių 13 neša laimę.

Gilios baimės šaknys

Tryliktukas yra vienetu didesnis už tobuląjį tuziną – 12. Tad skaičius 13 – tai perpildytas kompleksas ir, kaip bet koks besaikiškumas, yra pavojingas. Senieji okultistai skaičiumi 13 simbolizavo mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šio skaičiaus baimės šaknys slypi labai giliai. Kai kurie Biblijos tyrinėtojai teigia, kad būtent 13 dieną, penktadienį, Ieva ir Adomas buvo sugundyti, atsikando draudžiamo vaisiaus ir taip užtraukė nuodėmę pasauliui. Be to, abu jie mirė penktadienį. Jėzus Kristus buvo prikaltas prie kryžiaus penktadienį. Vėliau tą dieną Kainas užmušė savo brolį Abelį. Kristaus nukryžiavimo išvakarėse prie stalo susirinko 13 asmenų“, – pasakoja pašnekovė.

Velnio tuzinas su baime vertinamas iki šiol, o ypač, kai tryliktoji mėnesio diena sutampa su penktadieniu. Tokio sutapimo labai bijo amerikiečiai – milijonai jų, atėjus šiai datai, neišlenda iš patalo. Daugelyje JAV dangoraižių nėra tryliktojo aukšto – virš dvyliktojo žymimas keturioliktasis. Ligoninėse nėra tryliktos palatos, kai kuriuose laivuose – tryliktos kajutės.

REKLAMA

Tryliktukas visą gyvenimą lydėjo kompozitorių Richardą Vagnerį. Jis gimė 1813 m. (1+8+1+3=13), parašė 13 operų. Kai jam buvo 13 metų, mirė jo mylimiausias kompozitorius K. M. Vėberis. Jo operą “Laisvasis šaulys” R. Vagneris išgirdo 1824 m. spalio 13 d., o 1844 m. balandžio 13 d. baigė operą “Tanhoizeris”. 1861 m. kovo 13 d. Paryžiuje įvyko šios operos premjera, o 1882 m. liepos 13 d. kompozitorius pabaigė misteriją “Parsifalis”. Tų pačių metų rugsėjo 13 d. R.Vagneris išvyko į Vengriją, kur kitų metų vasario 13 d. mirė.

REKLAMA

„Beje, R. Vagneris (Richard Wagner – 13 raidžių) paniškai bijojo skaičiaus 13. J. V. Getė penktadienį, 13 dieną, praleisdavo lovoje, Napoleonas niekad nerengė kautynių, O. Bismarkas nepasirašinėdavo dokumentų, F. D. Ruzveltas vengdavo kelionių“, – atskleidžia R. Stankuvienė.

Įvairiose tautose – kitos reikšmės

Užtat Prancūzijos karalius Liudvikas XIII mėgo šį skaičių ir vedė nuotaką tada, kai jai sukako 13 metų.

Sėkmė lydėjo absurdo teatro pradininką S. Beketą, gimusį penktadienį, 13 dieną. Garsusis mūsų krepšininkas Š.Marčiulionis, žinomas futbolininkas G. Miuleris vilkėjo marškinėlius, pažymėtus 13 numeriu. Rusų kosmonautas Šatalovas pakilo į kosmosą penktadienį, spalio 13-ąją, ir laimingai sugrįžo į Žemę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelaimingiausia diena vestuvėms – gegužės 13-oji, penktadienis. Tuo tarpu musulmonai ir indai penktadienį laiko laiminga diena ir paprastai tada švenčia vestuves. Daugeliui mūsų penktadienis yra poilsio dienų išvakarės. Tad dažnas džiaugiasi, sulaukęs penktadienio.

„Visus minėtus reiškinius galima įvairiai aiškinti, tačiau Didžiosios Britanijos tyrinėtojai teigia, kad 13 dieną žmonės, įbauginti galimų nemalonumų, dažnai būna nervingesni, labiau išsiblaškę, sutrikę“, – teigia etnologė.

Anot jos, mesti iššūkį „juodiesiems penktadieniams“ ir kitiems nelaimių simboliams drąsuoliai bando iki šiol. Filadelfijos valstijoje keletas gana pasiturinčių asmenų tvirtai nusprendė įrodyti esą tolimi nuo bet kokių prietarų. Susitarę jie susibūrė į klubą, kurį su ironija pavadino „Penktadienis, 13“. Kiekvieno mėnesio tryliktą dieną trylika žmonių renkasi vietos viešbučio tryliktajame numeryje mesdami iššūkį likimui ir visiems tiems, kuriuos baugina „velnio tuzino“ sąvoka. Tą dieną rengiami ištaigingi pietūs, o paskui visi su įkarščiu puola krėsti nesąmones – daužo veidrodžius, kambariuose išskleidžia skėčius (tai laikoma blogu ženklu), saujomis barsto druską, išleidžia iš narvelių juodus katinus ir t. t.

REKLAMA

Blogos mintys traukia blogą energiją

„Apie žmones, rimtai nukentėjusius per „juoduosius penktadienius“, galima pasakoti ilgai. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį ir į kitą šio paslaptingojo reiškinio pusę. Kai kurie verslininkai, sėkmingai pasinaudodami „juoduoju penktadieniu“, daro didelius pinigus. Pavyzdžiui, kuria vis naujus siaubo filmus iš serijos „Penktadienis, 13-oji“.

Skeptikai ir kai kurie mokslininkai tvirtina, kad tryliktą dieną nelaimių įvyksta, būtent, dėl tikėjimo prietarais. Įsibauginę žmonės tampa dirglesni, sunkiau sutelkia dėmesį, todėl jiems ir nutinka įvairiausių nemalonumų“, – sako dėstytoja.

REKLAMA

Nelaimes galima prisišaukti patiems. Magijos žinovų nuomone, prietaringas žmogus, paniškai bijantis šio skaičiaus, pats prisišaukia nelaimes. Mintis – tai energija. Ji skleidžia tam tikras vibracijas. Blogos mintys traukia neigiamas, geros – teigiamas vibracijas.

„Kai žmogus sutelkia mintis į blogą įvykį, pritraukia jį lyg magnetas. Prietaringiems žmonėms penktadienį tryliktą dieną patariama ne panikuoti, o teigiamai mąstyti, kurti gražius planus. Viską lemia požiūris, nes daugeliui žmonių 13 neša laimę“, – pataria R. Stankuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų