REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo Mažeikiuose surengtoje konferencijoje-apskrito stalo diskusijoje „Savivaldybių ekonominiam atgimimui – aktyvių ir kvalifikuotų žmonių telkimas, perspektyvaus verslo idėjos, valstybės parama“.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Šiaurės Vakarų regiono savivaldybių – Mažeikių, Skuodo, Akmenės ir Joniškio – problemas ir jų sprendimo būdus, premjeras pabrėžė, jog verslininkams ir investuotojams pasigendant kvalifikuotų darbuotojų, būtina išnaudoti visas galimybes siekiant paskatinti grįžti iš Lietuvos emigravusius gyventojus. Sunkmečiu kilusi emigracijos banga gerokai sumažino gyventojų skaičių, taip pat ir Šiaurės Vakarų regiono savivaldybėse.

REKLAMA

„Kita vertus, mūsų žmonės vis gausiau grįžta į Lietuvą – džiaugiamės reemigracijos tendencijomis. Todėl savivaldybės turėtų aktyviau veikti kviesdamos juos apsigyventi ne didžiuosiuose mūsų miestuose, bet pradėti verslo projektus, įsitraukti į darbus ten, iš kur išvažiavo. Reikia daugiau dalytis idėjomis, informacija, kad praturtintume regionų politiką. Tikiu, kad daugelis tėvynainių savo ateitį sieja su gimtuoju kraštu. Manau, apie tai liudija ir didėjantys jų indėliai Lietuvos komerciniuose bankuose“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje buvo pateikta Lietuvos darbo biržos apžvalga ir prognozė apie šio regiono darbo rinkos paklausos perspektyvas 2014 metams. Planuojama, kad daugiausiai darbo vietų įregistruos įmonės, užsiimančios krovininio kelių transporto, mažmeninės prekybos, drabužių prekybos, pastatų statybos, remonto, restauravimo ir rekonstravimo veiklomis.

Nors šiuo metu registruotas nedarbas Mažeikių, Skuodo ir Joniškio savivaldybėse žymiai viršija šalies vidurkį, o Akmenės savivaldybėje jis aukštesnis už vidutinį daugiau nei 1,5 karto, savivaldybėse sėkmingai įgyvendinami Vietinių užimtumo iniciatyvų (VUI) projektai. Pagal 2001–2013 m. įgyvendintų VUI projektų skaičių Mažeikių sav. – trečia šalyje, Akmenė – penkta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginyje agentūrų „Versli Lietuva“ ir ‚Investuok Lietuvoje“ atstovai taip pat pristatė Šiaurės Vakarų regiono savivaldybėms parengtas verslumo ir eksporto skatinimo priemones bei rekomendacijas, kuo galima sudominti užsienio investuotojus. Pasak „Verslios Lietuvos“ generalinio direktoriaus Manto Nociaus, būtina paremti aukštesnės pridėtinės vertės verslų kūrimą bei smulkaus ir vidutinio verslo įmonių eksporto plėtrą, didinti investicijas į verslo inovacijas ir gamybinių priemonių tobulinimą bei kt. Verslo skatinimo agentūros vadovo teigimu, svarbu skatinti investicijas perkeliant gamybą iš didmiesčių į regionus, spartinti visuomeninių pastatų ir daugiabučių namų renovaciją, taikyti kitas energetinio efektyvumo priemones.

REKLAMA

Mažeikiuose rengiamas forumas jau ketvirtas, kuriame dalijamasi idėjomis, pasiūlymais ir patirtimi, kaip atsižvelgiant į regiono ypatumus mažinti nedarbą, skatinti žmones imtis verslo ir pritraukti investicijas. Jame taip pat dalyvavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos verslo konfederacijos ir Verslo darbdavių konfederacijos vadovai bei atstovai.

Premjeras A. Butkevičius Mažeikiuose taip pat lankėsi bendrovėje „Orlen Lietuva“, kur jos vadovybės buvo supažindintas su įmonės veikla, planais ir problemomis, kurias bendrovė patiria dėl sumažėjusio eksporto.

Premjeras Mažeikiuose apsilankys ir sėkmingai veikiančioje įmonėje „Jubana“, apžiūrės renovuojamus daugiabučius ir visuomeninius pastatus, domėsis miesto šilumos ūkio klausimais ir apžiūrės du eksploatuoti pradėtus biokuro katilus, taip pat susitiks su gyventojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų