REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė per apskrito stalo diskusiją su politinių kalinių ir tremtinių atstovais pasidžiaugė, kad šiemet vėl atnaujinamas lėšų skyrimas į Lietuvą grįžtančių tremtinių bei jų šeimos narių gyvenamajam būstui įsigyti. Pasak ministrės, 2014 m. šiam tikslui iš valstybės investicinio fondo bus skirta 700 tūkst. Lt, o 2015-2017 m. laikotarpiu papildomai planuojama skirti dar 6 mln. litų butų įsigijimui. Dar beveik 1,5 mln. Lt ketinama skirti socialinės integracijos priemonėms – tai ir tremtinių persikėlimo išlaidoms kompensuoti, lietuvių kalbos mokymui, vaikaičių nemokamam mokslui, gyvenimui ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Per susitikimą ministrė pristatė tremtinių sugrįžimo į Lietuvą klausimu nuveiktus darbus ir aptarė artimiausius planus. „1992–2013 m. butais aprūpinta 1930 šeimų, valstybės parama persikėlimui ir socialinei integracijai pasinaudojo 4138 grįžę asmenys. Įsteigtas 60-ties butų Grįžtančių tremtinių laikino apgyvendinimo punktas, įrengti 80-ties vietų globos namai „Tremtinių namai”. Tremtinių vaikai ir vaikaičiai lietuvių kalbos ir tradicijų bei vidurinio išsilavinimo gali siekti Vilniaus lietuvių namų gimnazijoje“, – teigė A. Pabedinskienė.

REKLAMA

Pasak ministrės, dėl prieš kelerius metus Lietuvą užklupusios sunkios ekonominės padėties ir šiandien tebejaučiamų jos neigiami padarinių, ne visus įsipareigojimus grįžtantiems tremtiniams ir jų šeimos nariams spėta įvykdyti. A.Pabedinskienės teigimu, Lietuvoje butų dar laukia 314 grįžtančių tremtinių šeimų, pateikusių prašymus apsirūpinti butais savivaldybėse, tačiau artimiausiais metais ne maža dalis jų apsigyvens naujuose būstuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi didžioji dalis tremtinių pageidauja apsigyventi Vilniuje, kreipiausi į Vilniaus miesto merą, kviesdama bendradarbiauti sprendžiant šią opią problemą ir pasiūliau 40-čiai šeimų (su jų sutikimu), gyvenančių Grįžtančių tremtinių laikino apgyvendinimo punkto butuose, skirti jiems šiuos butus gyventi nuolat, nuomos pagrindais su teise juos privatizuoti. Vilniaus meras šiam pasiūlymui pritarė“, – teigė ministrė.

1992 m. Lietuvos valstybė įsipareigojo padėti reabilituotų politinių kalinių, tremtinių bei jų vaikų šeimoms sugrįžti į Lietuvą ir integruotis į šalies gyvenimą. Vyriausybė apibrėžė bazines priemones ir tokiu būdu suteikė galimybes įgyvendinti grįžtančių asmenų teisėtus lūkesčius ir laikytis valstybės prisiimtų įsipareigojimų jų atžvilgiu. Įgyvendindama šias priemones, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija grįžtantiems politiniams kaliniams ir tremtiniams bei jų šeimų nariams nuomos pagrindais suteikia gyvenamąsias patalpas (butą). Ministerija taip pat skiria valstybės paramą grįžtančių asmenų persikėlimo išlaidoms padengti ir socialinės integracijos priemonėms vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų