REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija tęsia stalinistinę politiką: teisme atsidūrė buvęs Sovietų lyderis M. Gorbačiovas

„Perestroikos“ autorius kaltinamas valstybės išdavyste

 Grupė Rusijos įstatymų leidėjų oficialiai paprašė prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos buvusio Sovietų lyderio Michailo Gorbačiovo išdavystės – Sovietų Sąjungos sugriovimo, ketvirtadienį pareiškė vienas parlamentaras.

 Grupė Rusijos įstatymų leidėjų oficialiai paprašė prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos buvusio Sovietų lyderio Michailo Gorbačiovo išdavystės – Sovietų Sąjungos sugriovimo, ketvirtadienį pareiškė vienas parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunistų partijos atstovas Ivanas Nikitčiukas pareiškė, kad įvykiai ir ypač krizė Ukrainoje, paskatino kelis parlamento narius, tarp jų ir valdančiosios partijos atstovus, prašyti generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos pradėti tyrimą dėl 83-jų metų amžiaus M.Gorbačiovo.

REKLAMA

„Mes prašėme patraukti baudžiamojon atsakomybėn už nacionalinių interesų išdavystę jį ir tuos, kurie jam padėjo išardyti Sovietų Sąjungą“, – sakė I.Nikitčiukas naujienų agentūrai AFP, pridurdamas, kad 1991 metais Sovietų Sąjungos piliečiai buvo prieš šalies suardymą.

Siekdamas padaryti atviresnę ir labiau klestinčią Sovietų Sąjungą ir skelbdamas „glasnost“ ir „perestroiką“ M.Gorbačiovas neapdairiai išlaisvino jėgas, kurios ištrynė šalį iš žemėlapio, o jį išstūmė iš valdžios.

REKLAMA
REKLAMA

„Šio sugriovimo pasekmės yra jaučiamos konfliktuose, kuriuos matome“ buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse per pastaruosius du dešimtmečius „ir šiandien Ukrainoje“, kalbėjo I.Nikitčiukas.

Vasario mėnesį Ukrainoje provakarietiškai nusiteikę protestuotojai nuvertė Maskvą palaikiusį šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių, kuris nuo tada rado prieglobstį Rusijoje.

Reaguodamas Kremliaus pasiuntė kariuomenę į Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, kurio gyventojų dauguma yra rusakalbiai, ir praėjusį mėnesį jį aneksavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kas vyksta Ukrainoje, gali įvykti ir Rusijoje, – kalbėjo I.Nikitčiukas. – Tai paskatino mus raštu kreiptis į generalinį prokurorą, kad profesionalūs teisininkai, o ne istorikai išnagrinėtų 1991 metų įvykius“.

Komunistų partija ir anksčiau stengėsi patraukti M.Gorbačiovą atsakomybėn, tačiau tos pastangos buvo nesėkmingos.

I.Nikitčiukas išreiškė viltį, kad dėl dabartinio politinio klimato dabar laikas yra palankesnis ir prokurorai šįkart pradės tyrimą.

Šį kartą, kitaip nei anksčiau, prašymą palaiko du įstatymų leidėjai iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“.

REKLAMA

M.Gorbačiovas interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad kai kurių Dūmos deputatų raginimai teisti jį už Sovietų Sąjungos sugriovimą yra visiška kvailystė ir siekis asmeniškai pasireklamuoti.

„Jiems patinka, kai apie juos kalba, mini jų vardus, bet raginimas visiškai neapgalvotas ir, istorinių faktų požiūriu, visiškai nepagrįstas“, – sakė jis.

„Deputatai jau daug kartų kėlė klausimą dėl pensijos prezidentui bent iki deputatų lygmens, bet (šis) klausimas net nebuvo aptariamas“, – pažymėjo M.Gorbačiovas.

REKLAMA

„Na, o apie tai, kad aš kažkam trukdau, kalba toks faktas, kad per pastarąsias 20 dienų man kelis kartus pranešė, jog esu jau numiręs. Aš, žinoma, į tokius pareiškimus nereaguoju, todėl užsiimu reikalais ir savo sveikata“, – nurodė buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas.

Sovietų Sąjunga oficialiai dingo iš pasaulio žemėlapio 1991 metų gruodį, kai Rusija, Baltarusija ir Ukraina pasirašė Belovežo susitarimą, kuriame buvo konstatuotas Sovietų Sąjungos suirimas. M.Gorbačiovas atsistatydino po dviejų savaičių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų