REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus savaitgalį Prienuose pramogų ir sporto arenoje vykusiame Lietuvos moksleivių štangos spaudimo čempionate dėl stipriausiųjų vardo rungėsi kone du šimtai dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA

Gausėja dalyvių

Šalia vaikinų jėgas išbandyti panoro ir apie dvidešimt merginų. Gausiausia dalyvių grupė tarp vaikinų – iki 74 kg, tarp merginų – nuo 57 kg. Komandinėje įskaitoje susirungė trisdešimt keturios mokyklos. Gausiausią komandą delegavo Kuršėnų sporto klubai, moksleivių štangos spaudimo čempionatų pradininkai. Varžybos surengtos pagal tarptautinės jėgos trikovės spaudimo veiksmo taisykles, naudota tarptautinius reikalavimus atitinkanti įranga.

REKLAMA

Lietuvos jėgos trikovės federacijos prezidentas Arminas Macevičius „Valstiečių laikraščiui“ teigė, jog džiaugiasi, kad kasmet į čempionatus atvyksta vis daugiau sportininkų iš visos Lietuvos. „Čempionatą organizuojame penktus metus iš eilės ir dalyvių vis daugėja. Praėjusiais metais Kuršėnuose jų buvo apie 140, šiais metais į čempionatą susirinko apie 200“, – pasakojo A.Macevičius.

Dalyvių skaičiaus didėjimas labai priklauso ir nuo nuoseklaus federacijos darbo. Jėgos trikovės sportą propoguojančių klubų netrūko visoje Lietuvoje, tačiau trūko čempionato, kuriame vienose varžybose susijungtų visi moksleiviai, didėtų jų motyvacija. „Mūsų šalyje itin populiarus ir galiūnų sportas, o jėgos trikovė – būtent ta sporto šaka, nuo kurios karjerą pradėjo ne kartą stipriausiu pasaulio žmogumi pripažintas Žydrūnas Savickas“, – pasakojo federacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusias metais laikinojoje sostinėje surengtas ir Europos štangos spaudimo čempionatas, į kurį sugužėjo ir daug Lietuvos klubų sportininkų, kurie galėjo pamatyti geriausius šios sporto šakos atstovus vienoje vietoje.

Čempionai iš miestelių

„Vienas iš strateginių mūsų tikslų – kuo daugiau jaunimo pritraukti į šią sporto šaką, o tokie čempionatai, kaip įvykęs Prienuose, rodo, kad einame tinkama kryptimi“, – „Valstiečių laikračiui“ sakė A.Macevičius. Federacijos prezidentas pripažino, kad daugiausia sportininkų į čempionatą atvyskta iš mažų miestelių. „Taip jau susiklostė, jog geriausiai šios sporto šakos atstovai parengiami Marijampolėje, Mažeikiuose, Kuršėnuose, Šiauliuose. Žymus Anatolijaus Kondratenkos klubas „Grizlis“ veikia Rokiškyje. Be abejo, yra sportininkų Kaune, Vilniuje. Sostinėje yra geri sporto klubai Mykolo Romerio universitete, Lietuvos karo akademijoje“, – pasakojo A.Macevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moksleivių štangos spaudimo čempionate dalyviai buvo suskirstyti į kelias svorio kategorijas, taip pat į jaunimo, jaunių ir suaugusiųjų kategorijas. Šiek tiek pakeitus varžybų reglamentą, moksleivių grupėje galėjo varžytis sportininkai iki 19 metų. „Yra nemažai mokinių, kurie ir devyniolikos dar mokosi paskutinėje vidurinės mokyklos ar gimnazijos klasėje“, – sprendimo motyvus paaiškino pašnekovas. Didžiausia konkurencija ir yra tarp 10, 11, 12 klasių vaikinų. Merginų šio sporto pasiekimai taip pat puikūs. Iš Rokiškio kilusi, o dabar Kaune besitreniruojanti Milda Bruverė ruošiasi Europos jaunimo čempionatui, kuris balandį vyks Sankt Peterburge.

REKLAMA

Griauna mitus

Pasak A.Macevičiaus, tinkamiausias amžius pradėti aktyviau užsiimti jėgos trikove – 14 metų. „Taip net įrašyta mūsų reglamente, be to, būtent tokio amžiaus jaunimas pradeda sportuoti ir sporto klubuose“, – sakė federacijos prezidentas. Jėgos trikovė yra sportas, kuriuo užsiimant traumų patiriama nedažnai. „Mūsų įrangos kūrėjai daug dėmesio skiria saugumui. Jeigu imamas ne per sunkus svoris, traumos tikimybė labai maža“, – teigė A.Macevičius. Jis pabrėžė, kad tik pradedant užsiimti šiuo sportu reikalinga trenerio pagalba, kad būtų tinkamai išmokta technikos.

REKLAMA

A.Macevičiui kelia šypseną teiginiai, esą jei vaikas pradėja kiloti svarmenis, jis gali nustoti augti. „Lavinant raumenis naudojama tempimo jėga, kuria tempiami ir kaulai, todėl tinkamai suderinus maistą ir treniruočių intensyvumą galima puikiai kontroliuoti ūgį ir raumenų sandarą“, – teigė A.Macevičius. Jis pateikė ir keletą pavyzdžių: pasaulio čempionas Armandas Paulauskas yra kone 190 cm ūgio, ne ką mažesnis yra ir Žydrūnas Savickas.

Marius Eidukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų