REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Galerijoje „Aukso pjūvis“ (adresas: Verslo lyderių centras (BLC), K. Donelaičio g. 62, Kaunas) iki 2014 m. sausio 31 d. pratęsiama Nyderlanduose gyvenančios menininkės Gaivos Paprastosios tapybos paroda „Kitoks pasaulis“.

Galerijoje „Aukso pjūvis“ (adresas: Verslo lyderių centras (BLC), K. Donelaičio g. 62, Kaunas) iki 2014 m. sausio 31 d. pratęsiama Nyderlanduose gyvenančios menininkės Gaivos Paprastosios tapybos paroda „Kitoks pasaulis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paroda skiriama Kauno moterų draugijos akcijai „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“, kuri vyko 2013 m. lapkričio 25 – gruodžio 10 d.

REKLAMA

Pati autorė dalyvavimą šioje akcijoje aiškina taip: „Teoriškai lyg ir visi žinome, kad negatyvia pasaulėžiūra pozityvaus gyvenimo nesukursime, čia, kaip ir daugeliu kitų punktų, mano ir akcijos organizatorių požiūris sutapo. Reiškinių kritikavimu, neigiamu vertinimu ar smerkimu vis tiek liekame su jais surišti – dar kartą patvirtiname realybę, kurios nepageidaujame. O kokios tada pageidaujame? – ir iš karto imame kalbėti abstrakčiai, bendrinėmis formomis: žinoma, norėtume, kad pasaulis būtų geresnis. Gražesnis, labiau teisingas. Kitoks. Konkrečią viziją turėtume susikurti kiekvienas sau pats, jei jau giminės ar genties senoliai, tradiciškai susirinkę, jos mums nebesukuria ir neišlaiko, tikslindami ir tobulindami savo mintyse, kad ta ateitis greičiau ir lengviau mums realizuotųsi, kaip seniau kažkada kad būdavo...Ateities vizijos jėgą mūsų laikais ne tik geriausiai žinotų, bet ir sąmoningai ja naudotis turėtų menininkai - jie turi visas galimybes, užsiimdami kūryba, kitokį pasaulį imti vaizduoti jau čia ir dabar...Ir savęs apsupimas tuo, kas gražu, harmoninga ar gera, yra kas kita, nei paskendimas rožinėse iliuzijose, nenorint realybės pažinti, ar, iš viso, neigiant, kad ji egzistuoja! – Jei pasaulį po savęs nori palikti kitokį, kitokį jį turi matyti jau dabar. Ir padėti jį pamatyti kitiems“.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl autorė pasivadino taip keistai, Gaiva Paprastoji? Yra tokia žolelė, geltonai, kaip mažais pinigėliais žydinti, paprastoji gaiva (Lapsana communis lot.). Gaivos paveiksluose irgi atrasime daug žolynų, paukščių, dangaus ženklų – viskas juda, kruta, gyvena, oras įvairiomis spalvomis švyti. Vienas darbas lyg ir tęsia kitą, o visi kartu jie sudaro savą visatą, kūrėjos nuosavą – kitokį - pasaulį. Nors, gal ji tiesiog ilgisi idealizuotos Lietuvos.

Gaiva gimė 1967 m. Kaune. Baigusi dailės studijas, pradėjo sėkmingą drabužių modeliuotojos karjerą. Kartu su buvusia savo dėstytoja O. Kujeliene dalyvavo pirmuosiuose Pabaltijo madų festivaliuose Taline ir Vilniuje – Vilniaus Madų dienose 1991 m. buvo apdovanotos už kolekciją, skirtą Sausio 13 - osios aukų atminimui. Nuo 1993 m. menininkė gyvena Olandijoje, čia, bėgant metams, išbandė ir kitus taikomuosius menus – keramiką, tekstilę, iliustravimą. Kelerius metus studijavo kultūrotyrą. Senoviška kiaušininės temperos ant medžio technika tapo nuo 2007 m. Prie Kauno moterų klubo rengiamos akcijos autorė prisijungė po dalyvavimo šią vasarą vykusioje tarptautinėje dailės parodoje „Moterys mene“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų