REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuomonė: reikia skatinti jaunimą semtis patirties užsienyje

Bet svarbu nepamiršti, kad turi būti sudarytos sąlygos jiems sugrįžti

Baigęs mokyklą ir studijas užsienyje pasirinkęs Vainius Indilas įsitikinęs, kad toks sprendimo pasiteisino su kaupu. Aukštąjį išsilavinimą ir gyvenimiškos patirties įgijęs V. Indilas Lietuvoje greitai susirado kvalifikuotą darbą pagal specialybę.

- Kodėl tik baigęs mokyklą pasirinkote studijas užsienyje?balsas.lt paklausė V. Indilo.

- Mokyklą baigiau labai gerai ir turėjau galimybę įstoti beveik į bet kurį Europos universitetą, tad ta galimybe ir pasinaudojau. Įstojau į Voriko universitetą. Pagrindinė pasirinkimo priežastis buvo studijų kokybė, tačiau nuvažiavęs supratau, kad labai svarbus dalykas (kuris yra geresnis užsienyje) yra ir šiltas dėstytojų ir studentų bendravimas, požiūris į studentą kaip į kolegą.

- Kaip įvertintumėte studijų kokybę užsienio universitetuose?

- „Užsienio universitetų“ kokybės negaliu įvertinti, nes tai nėra vientisas dalykas: toje pačioje Anglijoje yra tiek labai gerų, tiek visiškai prastų universitetų. Tačiau savo studijomis esu patenkintas: programa sudaryta neperkraunant nereikalingas dalykas, dėstytojai stengiasi pateikti medžiagą taip, kad kuo lengviau būtų ją įsisavint, o ne, kad „sukirstų studentus“.

REKLAMA
REKLAMA

Man dėstė pasaulyje žinomi savo srities specialistai, kurie labai atvirai ir palankiai žiūri į studentus ir turėdamas idėjų visada gali nueiti su jais pasikalbėti ir jas aptarti. Bet kokiu atveju, sunkiausia buvo susirasti, kaip save išlaikyti studijų metu.

REKLAMA

- Kaip vyko darbo paieškos Lietuvoje? - Grįžęs į Lietuvą per maždaug mėnesį gavau net du gerai mokamo darbo pasiūlymus pagal specialybę. Žinojau kokios srities darbo noriu ir kokios kompanijos Lietuvoje tuo užsiima, tad tiesiog joms nusiunčiau savo gyvenimo aprašymą.

Darbdavių požiūris buvo labai palankus. Dabartinis darbdavys buvo gana neblogai susipažinęs su Anglijos aukštojo mokslo sistema, ir žinojo mano universitetą bei jo gerą reputaciją. Tiesa, abi kompanijos yra ne lietuviško kapitalo – viena danų, kita anglų.

- Įvertinkite protų nutekėjimo Lietuvoje problemą. Kiek ši problema yra aktuali ir kaip ją patartumėte spręsti?

REKLAMA
REKLAMA

- Daug itin gabių studentų išvažiuoja studijuoti į užsienį ir manau, kad tai yra teigiamas dalykas, nes ten sudaromos geresnės sąlygos tobulėti. Manau, kad tokį išvažiavimą reikėtų net skatinti – kuo didesni idėjų mainai, tuo geriau.

Pagrindinis klausimas turėtų būti, kaip tokius žmones – įgavusius žinių ir patirties – susigrąžinti. Dauguma išvažiavusiųjų nori grįžti ir apie tai mąsto, todėl svarbiausia sudaryti jiems sąlygas prasmingai panaudoti savo žinias Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų