REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tamerlanas Carnaevas buvo raumeningas boksininkas mėgėjas - pakankamai ištvermingas, kad per sparingą nenaudotų apsauginės įrangos. Tuo tarpu jo jaunesnis brolis Džockharas buvo populiarus vidurinėje mokykloje, laimėjo miesto stipendiją studijoms koledže ir mėgo leisti laiką su savo draugais rusais.

REKLAMA
REKLAMA

Detalių apie šių brolių, netikėtai liūdnai pagarsėjusių, gyvenimą paaiškėjo penktadienį. Ankstesnę naktį buvo paskelbta, kad abu vyrai, žinomi tik iš neryškių stebėjimo kamerų vaizdų, yra broliai čečėnai, įtariami surengę baisų teroro išpuolį. Tamerlanas buvo nukautas, o jo 19-metis brolis - sučiuptas per dramatiškas gaudynes, dėl kurių buvo paralyžiuotas gyvenimas didelėje Bostono dalyje.

REKLAMA

Tačiau detalės apie jų gyvenimą šiek tiek padėjo nušviesti labiausiai rūpimą klausimą: kodėl du broliai, atvykę į Ameriką prieš dešimtmetį, nusigręžė nuo savo naujosios šalies ir surengė ataką prieš branginamą tradiciją - Bostono maratoną?

Carnajevų šeima atvyko į Jungtines Valstijas 2003 metais, gelbėdamiesi nuo neramumų savo tėvynėje.

"Kodėl žmonės keliauja į Ameriką? - Jūs žinot, kodėl, - brolių tėvas Anzoras Carnajevas sakė duodamas interviu iš Rusijos, kur dabar gyvena. - Dėl mūsų politinės sistemos Rusijoje. Čečėnai buvo persekiojami Kirgizijoje - jie (buvo laikomi) problema."

REKLAMA
REKLAMA

Ši šeima persikėlė gyventi iš Kirgizijos į Dagestaną - musulmonišką respubliką Rusijos Šiaurės Kaukazo regione, kurioje aktyviai veikia islamistai sukilėliai, daugelis atvykę iš kaimyninės Čečėnijos.

Amerikoje tėvas dirbo automobilių remontininku, o broliai, taip pat dvi jų seserys, mokėsi mokykloje. Džocharas galiausiai buvo priimtas į Bostono priemiesčio Kembridžo Rindge'o (Rindžo) ir lotynų mokyklą - prestižinę viešąją mokyklą, esančią už kelių kvartalų nuo Harvardo universiteto miestelio.

Tuomet brolių keliai išsiskyrė - bent jau kuriam laikui.

Tamerlanas, kuris buvo nukautas per susišaudymą penktadienį paryčiais, būdamas 26 metų, metė buhalterijos studijas Bunker Hilo bendruomenės koledže, praėjus vos trims semestrams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Neturiu nė vieno draugo amerikiečio. Aš jų nesuprantu", - jis buvo cituojamas viename iliustruotame straipsnyje, išspausdintame Bostono universiteto studentų žurnale 2010 metais.

Tuomet jis nurodė esantis musulmonas - nevartojantis alkoholio ir nerūkantis.

"Dievas liepė nevartoti alkoholio", - aiškino jis.

Universiteto tinklalapyje cituojami Tamerlano pasisakymai, kad jis siekia tapti olimpiniu boksininku, tačiau mieliau atstovautų JAV, o ne Rusijai, nesuteikusiai nepriklausomybės Čečėnijai.

Tarp boksininkų jis garsėjo savo ryžtu. "Jis išties kovingas vaikinas", - sakė su juo dirbęs treneris Kendrickas Ballas (Kendrikas Bolas). Pasak jo, jaunuolis per savo pirmąją sparingo kovą nedėvėjo apsaugų.

REKLAMA

"Tai negirdėta bokse", - teigė K.Ballas. Tačiau jis pridūrė: "Šiame sporte reikia pasitikėti savimi, suprantat?"

Pastaruoju metu Tamerlanas, kuris buvo susituokęs ir turėjo mažą dukrelę, buvo tapęs uoliu musulmonu, pasakojo jo teta Maret Carnajeva. Ji penktadienį sakė žurnalistams prie savo namų Toronte, kad vyresnis brolis meldžiasi penkis kartus per dieną.

2011 metais JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) apklausė Tamerlaną vienos užsienio vyriausybės vardu, sakė vienas federalinės teisėsaugos pareigūnas, nepanoręs viešinti savo vardo. Pareigūnas neatskleidė, kuri šalis to prašė ir dėl kokių priežasčių, tačiau tvirtino, jog nebuvo rasta nieko kompromituojančio.

REKLAMA

18-metis Albrechtas Ammonas (Albrechtas Eimonas) gyveno bute, esančiame po abiejų įtariamųjų butu. Jis teigė neseniai matęs Tamerlaną vienoje picerijoje, kur jiedu ginčijosi dėl religijos ir JAV užsienio politikos. Pasak kaimyno, T.Carnajevas tvirtino, kad daugelis JAV karų kyla iš Biblijos, kuri naudojama "kaip pateisinimas įsiveržti į kitas šalis".

Pasak A.Ammono, per tą ginčą T.Carnajevas sakė neturintis nieko prieš Amerikos žmones, tačiau nusistatęs prieš Amerikos vyriausybę. "Biblija yra pigi Korano kopija", - A.Ammonas citavo savo pašnekovo žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tamerlanas pernai buvo išvykęs į Rusiją ir grįžo į JAV po šešių mėnesių, vyriausybės pareigūnai sakė naujienų agentūrai AP. Apie jo keliones nieko daugiau nežinoma.

Kaip rodo teisėsaugos agentūrų duomenys, Tamerlanas 2009 metais buvo suimtas dėl savo merginos užpuolimo ir sumušimo, tačiau kaltinimai jam buvo panaikinti. Jo tėvas sakė dienraščiui "The New York Times", kad tas incidentas sužlugdė Tamerlano viltis tapti JAV piliečiu.

Tuo tarpu įtariamųjų motina Zubeidat Carnajeva, kurios garso interviu transliavo televizija CNN, teisino savo sūnus ir teigė, kad jiems metami kaltinimai yra sąmokslas. Moteris tvirtino negirdėjusi jokių savo sūnaus pasisakymų, rodančių, kad jis galėtų surengti tokią ataką kaip sprogdinimai Bostone. "Jis niekada nėra man sakęs, kad palaikytų džihadą", - sakė ji.

REKLAMA

Jos jaunesnįjį sūnų draugai apibūdino kaip puikiai pritapusį ir mėgstamą tiek vidurinėje mokykloje, tiek koledže, nors vienu metu koledže, kaip pranešama, jo mokymosi rezultatai buvo smarkiai nusmukę.

"Esu visiškai sukrėsta, - sakė 19-metė Rose Schutzberg (Rouz Šucberg), baigusi vidurinę kartu su Džocharu, o dabar studijuojanti Barnardo koledže Niujorke. - Jis buvo uolus mokinys. Išties populiarus. Jis buvo imtynininkas. Žmonės jį mėgo."

R.Schutzberg pripažino buvusi "truputį įsimylėjusi" jį vidurinėje mokykloje.

"Jis puikus vaikinas, - sakė ji. - Jis protingas, sąmojingas. Jis neabejotinai mielas žmogus - labai švelnios širdies, malonios sielos."

REKLAMA

Džocharas buvo mokyklos imtynininkų komandos narys. 2011 metų gegužę, kai jis buvo abiturientas, jis pelnė 2 500 dolerių (6,6 tūkst. litų) Bostono savivaldybės stipendiją studijoms aukštojoje mokykloje, sakoma to meto naujienų pranešimuose. Šios stipendijos skyrimas buvo paminėtas per priėmimą miesto rotušėje.

Dienraštis "The New Bedford Standard-Times" pranešė, jog daktaras Brianas Glynas Williamsas (Brajenas Glinas Viljamsas), dėstantis Čečėnijos istoriją Masačusetso universitete Dartmute, yra sakęs, kad supažindino Džocharą su šia tema, kai jis mokėsi vidurinėje mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jis mokėsi apie savo čečėniškąją tapatybę, susitapatindamas su šia diaspora ir savo tėvyne", - aiškino B.G.Williamsas, pridūręs, kad Džocharas "norėjo daugiau sužinoti apie Čečėniją, kas buvo tie kovotojai, kas buvo jų vadai".

Džocharas įstojo į Masačusetso universitetą Dartmute, sakė šios aukštosios mokyklos pareigūnai. Jis gyveno Pain Deilo bendrabučio trečiame aukšte. Tame pačiame aukšte gyvenanti Harry Danso (Haris Dansas) sakė AP matęs jį bendrabučio koridoriuje šią savaitę.

"Jis buvo kaip įprasta; jis buvo ramus", - teigė H.Danso.

Universitetas nenurodė, ką studijavo Džocharas, tačiau jo tėvas Anzoras sakė AP, kad jaunesnysis sūnus buvo "antrojo kurso medicinos studentas", nors jis vidurinę mokyklą baigė 2011 metais.

REKLAMA

"Mano sūnus - tikras angelas, - tėvas sakė telefonu iš Dagestano respublikos sostinės Machačkalos. - Jis labai protingas berniukas. Tikėjomės, kad jis per atostogas atvyks čia."

Tačiau "The New York Times" pranešė, kad universiteto dokumentai rodo, jog Džocharui daugelį dalykų mokytis sekėsi prastai. Per du semestrus 2012 ir 2013 metais jis gavo septynis nepatenkinamus pažymius, įskaitant F iš šiuolaikinės chemijos pagrindų, įvado į Amerikos politiką ir chemijos bei aplinkos studijų.

Džocharo paskyroje Rusijos socialiniame tinkle "Vkontakte" sakoma, kad prieš išvykdamas į Jungtines Valstijas jis mokėsi Machačkalos 1-ojoje mokykloje. Jis nurodė mokantis čečėnu, anglų ir rusų kalbas. Savo pasaulėžiūrą jis apibūdino žodžiu "islamas", taip pat nurodė, kad jo asmeninis tikslas yra "karjera ir pinigai".

REKLAMA

19-metė Florida Addy (Florida Adi), kilusi iš Lino miesto Masačusetse, sakė šiemet gyvenusi tame pačiame bendrabutyje su Džocharu, o pernai jiedu gyveno viename aukšte. Mergina jį vadino savo draugu.

F.Addy sakė mačiusi Džocharą praeitą savaitę, kai pasiskolino iš jo cigaretę. Ji kartais užsukdavo pas jį į svečius bendrabutyje arba jie abu vykdavo į vieną Džocharo pažįstamų rusų studentų butą Niu Bedforde. Jis dažniausiai vilkėdavo džemperį su gobtuvu arba baltus marškinėlius ir treningo kelnes. Jis taip pat dažnai leisdavo laiką su kitais jaunuoliais iš Rusijos, pasakojo F.Addy.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina teigė, kad Džocharas buvo paprastas ir draugiškas vaikinas - netgi šiek tiek paslaptingas, tačiau žavus. Ji žinojo, kad jis turi merginą, nors ji universitete nesimokė.

Imtynių treneris Timas Kelleheris (Timas Keleheris), vadovavęs vienos Bostono mokyklos komandai, kuri 2010 metais varžėsi su Džocharo komanda, sakė, kad jaunuolis buvo geras imtynininkas. Treneris teigė niekada negirdėjęs, kad šis čečėnas reikštų kokias nors politines pažiūras.

Džocharo dėdė taip pat buvo nustebęs dėl jo įtariamo dalyvavimo Bostono sprogdinimuose - labiau negu dėl jo brolio.

"Dėl jo nekeista, - sakė Merilende gyvenantis Ruslanas Carnis, kalbėdamas apie Tamerlaną. - Jaunesnysis - visai kas kita."

Dėdė tvirtino, kad šeima į Džocharą dėjo dideles viltis, tikėdamasi, kad jis taps gydytoju.

Tamerlanas labiau domėjosi sportu, ypač boksu. JAV Bokso asociacijos atstovė Julie Goldsticker (Džuli Golstiker) nurodė, kad Tamerlanas buvo registruotas boksininkų mėgėjų grupėje 2003-2004, taip pat 2008-2010 metais. Jis dalyvavo sunkiasvorių kovose Nacionaliniame auksinės pirštinės turnyre Solt Leik Sityje 2009 metų gegužės 4 dieną ir pralaimėjo savo vienintelę kovą.

REKLAMA

Tamerlanas matomas studentų žurnale paskelbtose nuotraukose; vienoje jų jis pozuoja be marškinėlių. Raumeningas rankas turintis Tamerlanas vilkėjo spalvingus gatvės stiliaus drabužius, kurie, pasak jo, yra "europietiško stiliaus".

Dar vienu langu į jo asmenybę tapo jo pageidavimų sąrašas, paskelbtas elektroninės prekybos portale "Amazon". Sąrašas, kurį naujienų agentūra AP rado panaudojusi jo viešą elektroninio pašto adresą, minimos knygos apie organizuotą nusikalstamumą, dokumentų klastojimą, konfliktą Čečėnijoje, taip pat dvi asmenybės ugdymo vadovėliai, tarp jų Dale'o Carnegie'o (Deilo Karnegio) "Kaip susirasti draugų ir daryti įtaką žmonėms" (How to Win Friends & Influence People).

Kirgizijoje, kurioje Carnajevų šeima gyveno prieš persikeldama į Dagestaną, buvusi Tamerlano bedraklasė Leila Alijeva sakė prisimenanti, kad jis buvo kilęs iš išsilavinusios šeimos ir buvo mielas berniukas.

"Jis buvo ... geras mokinys, uolus sportininkas, boksininkas. Jis laimėdavo visas (bokso) rungtynes mieste, - teigė ji. - Negaliu patikėti, kad jie susiję su sprogdinimais, nes Tamerlanas buvo labai teigiamas vaikinas, ir jie nebuvo labai prijaučiantys islamistams. Jie buvo musulmonai, tačiau jų gyvenimo būdas buvo sekuliarus."

REKLAMA

Viename vietos žiniasklsaidos pranešime 2004 metais Tamerlanas pasakojo apie savo pasiekimus bokse ir požiūrį į Ameriką.

"Man patinka JAV", - Tamerlaną citavo dienrašis "The Sun", leidžiamas Masačusetso mieste Louelyje.

"Amerikoje daug darbo vietų - ko neturi Rusija. Čia turi galimybę užsidirbti pinigų, jeigu nori dirbti", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų