REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar paviešintą A. Lukašenkos pareiškimą, kad santykiai su Lietuva būtų labai geri, jei Lietuva „atsisakytų užsienio spaudimo“, politikai ir politologai komentuoja įvairiai.

REKLAMA
REKLAMA

Įžvelgia blefą

„Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka blefuoja toliau ir žaidžia ne tik su Lietuva“, - įsitikinęs Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas ir istorikas Antanas Kulakauskas. 

REKLAMA

Pasak A. Kulakausko, Baltarusijos diktatorius blefuoja nuolat, nors ir yra savaip racionalus. „Na, visiškai aišku, kad „užsienio spaudimas“ tai turbūt Europos Sąjunga (ES) arba dar labiau JAV, ir jis pats puikiai supranta, kad niekas to „spaudimo“ neatsisakys. Bet jis žaidžia, kaip žaidžia ir su ta pačia Rusija. Kitados net norėjo tapti pusiau jau mirusio tuometinio prezidento Boriso Jelcino Rusijos ir Baltarusijos vieningos valstybės prezidentu. Tada jis rimtai to norėjo, o dabar tiesiog blefuoja. <...> Kartu turiu pasakyti, jog žaidime yra ir racionalus išskaičiavimas – jam geri santykiai su Lietuva, kaip ES šalimi, tikrai yra naudingi – politiškai ir ekonomiškai. Lietuvai uždara ES siena su Baltarusija irgi reikštų tiesioginį ekonominį nuostolį, žalą daliai mūsų verslo. Tai jis labai aiškiai jaučia ir nuolat bando išnaudoti“, - portalui balsas.lt aiškino profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Europos reikalų komiteto narys, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Egidijus Vareikis portalui balsas.lt sakė A. Lukašenkos siunčiamus signalus vertinąs su tam tikru humoru. „Baltarusijoje juk ir platinama idėja, kad patys lietuviai labai geri, bet jie esą prispausti, kaip NATO nariai Amerikos, o kaip ES nariai – Briuselio. Va, jeigu nebūtų Lietuva susidėjusi su anomis organizacijomis, tai viskas būtų gerai. Geriau klausytų jo, o ne Briuselio ir ypač ne JAV, nes Lietuva ir kitos Rytų Europos šalys tradiciškai ten (Baltarusijoje, - balsas.lt) laikomos Amerikos simpatikėmis. <...> Jei tų organizacijų nebūtų ir Lietuva išvis būtų viena, kaip kokia Moldova, A. Lukašenkai aišku būtų geriau. Užtat jis ir dėlioja tokius pareiškimus, kuriuos galima vertinti tik su humoru“, - sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilas mato galimybių

 Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Gediminas Kirkilas laikosi kitokios nuomonės. Jam atrodo, kad A. Lukašenka jaučia, jog radikali pozicija ir izoliacija jam nebanaudinga ir mėgina rasti būdų jai pralaužti.

„Man atrodo, jis ir pats suvokia, kad būtų geriau grįžti bent jau į tą situaciją, kuri buvo prieš 5-6 metus, kai atvažiuodavo ir Baltarusijos premjeras Sergejus Sidorskis, vyko dialogas. <...> Lietuva ruošiasi pirmininkauti Europos Sąjungos tarybai, tad yra dėsningai manoma, kad būtent per Lietuvą ir galima pabandyti sušvelninti situaciją, kas būtų visiems naudinga“, - aiškino G. Kirkilas.

REKLAMA

Kaip prminė G. Kirkilas, rytoj, balandžio 18 d., Klaipėdoje prasidės dvi dienas truksiantis IX Lietuvos–Baltarusijos ekonomikos forumas. Į jį, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Lietuvos-Baltarusijos verslo tarybos kvietimu atvyksta dalyvauti Baltarusijos ministrų delegacija, vadovaujama premjero Michailo Miasnikovičiaus. Pastarasis, kitaip nei A. Lukašenka ir didelė dalis jo režimo vadovaujančių asmenų nėra įtrauktas į „juodąjį sąrašą“. Užsienio reikalų komiteto primininkas reiškė viltį, kad sąrašas apskritai trumpės.

REKLAMA

G. Kirkilas pripažino, kad A. Lukašenkos kalbos apie „išorinio spaudimo atsisakymą“, kaip sąlygą Lietuvai, yra tik Minsko sau įsikalbėta pozicija. „Lietuva yra ES narė. ES nėra ta organizacija, kuri kam nors darytų spaudimą. Jei kalbėsime apie sprendimą dėl sankcijų įvedimo – jis buvo priimtas konsensusu“, - sakė G. Kirkilas.

Jis sutiko su nuomone, kad Lietuvai nenaudingas visiškas sienos su Baltarusija uždarumas, nors pabrėžė poreikį stiprinti kovą su kontrabanda. Kartu jis reiškė viltį, kad A. Lukašenka vėl grįš prie projekto, kurį pats įšaldė – bevizio režimo, vykstant į šalį 50 km nuo valstybių sienos atstumu. „Projektas pradėtas dar man vadovaujant vyriausybei, jam pritarė ir Andriaus Kubiliaus kabinetas, o įšaldė jį pats A. Lukašenka“, - priminė G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

****

Balsas.lt primena, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės kadencijos pradžioje daug aistrų kėlė jos siekis koreguoti užsienio politiką neva pragmatiniais sumetimais, A. Lukašenkos vizitas ir išvis "flirtas" su šiuo diktatoriumi. Praėjusiais metais A. Lukašenka pratrūko isteriškais keiksmais į Lietuvos pusę, kai per mūsų šalies oro erdvę iš Švedijos į Baltarusiją pateko vadinamasis "meškiukų desantas", o Minske buvo užpulta Lietuvos ambasada.

„Tai ne teroristai jokie, ir nereikia čia įžvelgti kažkokių teroristų“, – pirmadienį pareiškė paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka. Kalbėdamas su studentais, jis taip pat prisiminė kitą atvejį, kai 2010 metais Minske analogiškai buvo užpulta ir Rusijos ambasada: „Į Rusijos ambasados teritoriją metė tuos butelius, sugadino jų nuosavybę, automobilį ir taip toliau. Rado tuos žmones, šiandien jie yra atitinkamose vietose. Lietuva rėkė, kad tie žmonės yra politiniai kaliniai. Kai jiems tuos butelius metė, tai jau yra terorizmas. Štai tokia jų politika, žlobų politika“, – grubiai tuomet ironizavo Baltarusijos prezidentas.

REKLAMA

Lietuvos tiesioginės investicijos Baltarusijoje – 251,26 mln. Lt. Baltarusija užėmė 7 vietą pagal Lietuvos tiesioginių investicijų dydį užsienyje. 2012 m. Lietuvos eksportas į Baltarusiją sudarė 3,65 mlrd. litų (1,06 mlrd. eurų) . Eksportas į Baltarusiją sudarė 4,6 proc. bendro Lietuvos eksporto.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų