REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos valdančiosios koalicijos įvesti nauji mokesčiai skaudžiausiai palietė nedirbančias ir vaikus namuose auginančias mamas, rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Organizacija išnagrinėjo, kiek apmokestinami atlyginimai 32-ose šalyse, ir kaip pakito keturių grupių pajamos: vienišų žmonių, uždirbančių vidutinį atlyginimą, vienišų tėvų, auginančių du vaikus ir uždirbančius du trečdalius vidutinio atlyginimo, šeimų, kuriose dirba vienas suaugęs ir auginami du vaikai, bei šeimų, kuriose dirba abu tėvai ir auga du vaikai. Buvo palyginta, kiek mokesčių buvo sumokėta 2000, 2009 ir 2012 metais.

REKLAMA

Šiuo metu šeimos, kuriose dirba tik vienas suaugęs žmogus, Didžiojoje Britanijoje sumoka daugiau mokesčių nei daugumoje kitų šalių.

Statistika rodo, kad vidutinė tradicinė šeima, kurioje dirba vienas suaugęs ir auginami du vaikai, praėjusiais metais 27,9 proc. savo pajamų atidavė mokesčiams, lyginant su 26,2 proc. 2009 metais, skelbia EBPO. Palyginimui, tarptautinis vidurkis yra 26,1 proc.

Dar prastesnė padėtis yra šeimose, kuriose yra nedirbanti vaikus auginanti mama, kurioms, anot EBPO, yra gerai mokama ir jos gauna daugiau nei dvigubai daugiau už nacionalinį vidurkį. Jos sumoka 40,5 proc. savo pajamų mokesčiams, palyginti su 38,6 proc. tarptautiniu vidurkiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicinės šeimos nukentėjo dėl sumažėjusių pašalpų už vaikus ir mokestinių lengvatų pakeitimų. O vieniši tėvai ir šeimos, kuriose dirba abu tėvai, gavo naudos dėl didesnių neapmokestinamų pajamų ir kitų pakeitimų.

Tokie duomenys dar labiau sustiprins nuogąstavimus, kad koalicinė vyriausybė siekia nubausti šeimas, kuriose mamos nedirba ir augina vaikus, bei siekia priversti mamas kuo greičiau grįžti dirbti ir prisidėti prie ūkio augimo.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad labiausiai mokesčiai sumažėjo vienišiems tėvams – nuo 15 proc. 2000 metais iki 8,4 proc. 2012 metais, daugiausia dėl mokestinių lengvatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių tarifas vienišiems žmonėms tuo pačiu laikotarpiu sumažėjo nuo 32,6 proc. iki 32,3 proc. O šeimoms su dviem dirbančiais žmonėmis mokesčiai sumažėjo nuo 28,3 proc. iki 28 proc.

Nors šeimoms, kuriose dirba tik vienas suaugęs, mokesčiai sumažėjo nuo 27,8 proc. 2000 metais iki 26,2 proc. 2009 metais, jie padidėjo iki 27,9 proc. 2012 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų