REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Pirmąjį vasario šeštadienį Sartuose, nepažeidžiant ilgamečių tradicijų, ir šiemet vyks nacionaline švente pretenduojančios tapti tradicines žirgų lenktynės „Sartai 2013“.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų nugalėtojo laukia lenktynių organizatorės Žemės ūkio ministerijos prizas, kurio vertė 12 tūkst. litų, o iš viso lenktynėse bus varžomasi dėl 9 prizų. Lenktynių prizinis fondas – 65 tūkst. litų. Tai net 13 tūkst. litų daugiau negu pernai.

REKLAMA

„Žirgų lenktynės prie legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ant jo ledo, vienas seniausių masinių renginių mūsų šalyje, teigiama, kad lenktynėms daugiau kaip 200 metų, o nuo 1905 metų jos vyksta organizuotai“, – pristatydamas šių metų tarptautines žirgų lenktynes Sartuose sakė žemės ūkio ministras profesorius Vigilijus Jukna.

Jis taip pat priminė, kad šiltėjant žiemoms, organizuoti lenktynes ant ežero ledo pasidarė nesaugu, ir jos buvo perkeltos į pakrantėje išaugusį elipsės formos hipodromą.

REKLAMA
REKLAMA

„Žirgų lenktynėse dalyvaus 73 ristūnai, išauginti visose trijose Baltijos šalyse bei Prancūzijoje, Švedijoje, Suomijoje. Devyniuose važiavimuose dėl prizų su savo žirgais varžysis Lietuvos, Latvijos, Estijos sportininkai. Tarp favoritų minimi garsus Estijos žirginio sporto veteranas Vladimiras Mummas, trasos rekordininkas S. Skėrys, kuris vadelios jau ne Sakalą, o Švedijos žirgų augintojų pažibą Soxon Westwood, taip pat daugelio varžybų nugalėtojas ukmergiškis Kazys Trota, latvė Tatjana Martinsone su Salamandra ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio važiavimo dalyviai, 2400 metrų distancijoje kovosiantys dėl Lietuvos Respublikos Seimo prizo, vadelios tris Lietuvoje išaugintus žirgus, tačiau dauguma ristūnų bus iš Suomijos, Švedijos, Latvijos.

Pasak lenktynes rengiančios „Promo events“ atstovo Dariaus Jonušio, svarbiausia užduotis – išsaugoti gražias lenktynių tradicijas. „Todėl prieš dvejus metus vėl pradėtos lenktynės žemaitukais. Tai ne tik lenktynės, bet ir mugė bei puiki nuotaika“, – sakė D. Jonušis.

Trečiadienį Žemės ūkio ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje taip pat buvo informuota, kad lenktynių vietoje budės medikai, siekiant išvengti spūsčių kelyje pasitelktos policijos pajėgos, talkina kelininkai.

Žirgų lenktynės prie legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ant jo ledo, vienas seniausių masinių renginių Lietuvoje. Dar tarpukario Lietuvoje, 1933 m. lenktynes pradėjo remti Žemės ūkio ministerija, o nuo 1955 m. žirgų lenktynės Sartuose tapo respublikinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų