REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų laida „Šiandien“

Minint vaikų poeto Anzelmo Matučio 90-ies metų sukaktį, memorialiniame muziejuje Alytuje atidaryta nauja ekspozicija. Joje – poetai daiktai, kuriuos muziejui padovanojo A. Matučio sūnūs, vaikų literatūros kūrėjo laiškai iš tolimųjų kelionių, fotografijos.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei trisdešimties knygelių vaikams autorius poetas A. Matutis dažniausiai įkvėpimo ieškojo gamtoje ir kelionėse.

REKLAMA

Vaikams žinomiausių kūrinių „Margaspalvės Genių kalvės“, „Girios televizoriaus“, „Milžinų šaukšto“, „Drevinuko“ herojai skatina vaikus mylėti tėvynę ir tausoti gamtą.

Ir šioje ekspozicijoje „Poeto kasdiena ir įkvėpimo šaltiniai“ – A. Matučio kelionių eksponatai bei asmeniniai daiktai.

„Šis kambarys buvo atnaujintas, kai minėjome A. Matučio 75-metį, taigi prieš 15 metų. Mes einame į priekį ir ateityje atnaujinsime visą muziejų“, – teigė Alytaus kraštotyros muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„A. Matutis, kai tik turėdavo galimybę, visada keliaudavo. Tai buvo jo kūrybinė kelionė, Atlanto vandenyne jis plaukiojo kelis mėnesius, žvejojo tunus, sugavo ir ryklį. Turime eksponatų iš šios kelionės. Jis vyko į Meksiką, Ekvadorą, Peru. Labai mėgo važiuoti į Rusijos šiaurę – Kolos pusiasalį. Turime jo laiškų, fotografijų, eksponatų“, – sakė A. Matučio memorialinio muziejaus vedėja Vilmantė Petrusevičienė.

Minint A. Matučio 90 metų sukaktį, sūnūs memorialiniam muziejui padovanojo poeto asmeninių daiktų. Namą, kuriame gyveno ir kūrė poetas, Alytaus miesto savivaldybė įsigijo prieš trejetą metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai džiaugiuosi, kad mes šiuos namus pardavėme miesto savivaldybei, kad čia yra muziejus. Mane labiausiai džiugina tai, kad aš esu savo namuose ir matau, kad niekas neapleista, prižiūrėta. Nežiūrint į tai, kad muziejus nėra labai turtingas, jame laikas nuo laiko atsiranda naujos ekspozicijos“, – teigė poeto sūnus Valentinas Matutis.

A. Matučio memorialinio muziejaus nauja ekspozicija sukurta Kultūros ministerijos ir asociacijos „A. Matučio namai“ lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų