REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos laida „Šiandien“

Druskininkų savivaldybės tarybai nutarus dar šiemet sumažinti šildymo kainas ir apriboti šilumos tiekėjų pelnus, koją kiša tie patys šilumos tiekėjai, nesutinkantys su mažesne kaina.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas naujos kainos netvirtina kainų ir energetikos kontrolės komisija – esą gavusi pastabų iš šilumos teikėjų, todėl laukianti papildomų duomenų iš kurorto savivaldybės.

REKLAMA

Druskininkiečiai už gyvenamųjų patalpų šildymą moka beveik tiek pat, kiek ir kauniečiai. Kurorte niekada šiluma nebuvo pigi, sako savivaldybės meras. Gamtines dujas miestas gauna iš Baltarusijos, o biokuro katilas už ES lėšas bus pastatytas tik vasarą.

Šilumą šiemet brangina ir pastoviosios dedamosios dalies didėjimas – dėl infliacijos sunaudojama mažiau šilumos.

„Kas nauja yra atsiradę paskutiniu metu? Tai, kad prie pastoviosios dedamosios įdedamas tam tikras valstybinės kainų ir energetikos komisijos išlaikymo sąnaudų procentas. Kiek gali sudaryti žmogui? Iki vieno procento. Taigi, jei žmogaus sąskaita yra 500 litų, būtų ne daugiau 5 litų“, – dėstė Druskininkų savivaldybės Ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Jaskelevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Augant šilumos kainai, vietos politikai priėmė sprendimą ją atpiginti: esą gyventojams šilumos kainos kintamoji dedamoji dalis gali būti mažesnė 5 procentais, apribojant šilumos tiekėjų apetitą. Esą „Druskininkų šiluma“ gavo didesnius pelnus nei nustatyta – apie 1,5 milijono.

Dar Druskininkų šiluma vien pernai gavo daugiau nei 700 tūkstančių litų papildomų pajamų, kai kainų ir energetikos komisija nepatvirtino Druskininkų tarybos numatytos kainos ir ją nustatė vienašališkai.

„Kaina turėtų iš karto mažėti, bet deja perskaičiavimai, kainų komisijos svarstymai, po to įvairūs apskundimai ir t.t. trunka pakankamai ilgą laiką. Šilumos tiekėjas turi galimybę tam tikrą laiką tiekti šilumą už tą pačią kainą, nors kuras ir būna atpigęs“, – aiškino Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad druskininkiečiai jau nuo vasario šildytųsi pigiau, nesutinka šilumos tiekėjai. Jie kainų komisijai pateikė pastabas dėl savivaldybės skaičiavimų, nes, bendrovės manymu, šilumos kaina paskaičiuota ne pagal metodiką. Tačiau kas konkrečiai – į kamerą pasakyti nepanoro.

„Pagal pirminį projektą šilumos tiekėjas buvo pateikęs ne tokius skaičius, kuriuos patvirtino savivaldybės taryba. Mūsų specialistų pagalba, besiderant su kainų komisija, buvo nuspręsta, kad vis tik turėtų būti tvirtinami tokie skaičiai, kurie yra patvirtinti taryboje, ir šiluma Druskininkuose turėtų atpigti 5 procentais“, – išdėstė Druskininkų meras.

Kainų ir energetikos komisija, nekomentuojanti kurorto valdžios sprendimo sumažinti šilumos kainą, tvirtina iš Druskininkų savivaldybės lauksianti papildomų duomenų. Tuomet ir žada priimti sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų