REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologai teigia, kad, nepaisant „Drąsos kelio“ (DK) frakcijos Seime lyderės Neringos Venckienės teisinio imuniteto peripetijų bei rezultatų, ši organizacija tikra partija netapo ir pati frakcija parlamente yra trapi. DK atstovas Valdas Vasiliauskas siūlo politologams eiti mokytis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau rašė Balsas.lt, Vytauto Didžiojo Universiteto profesorius Lauras Bielinis teigia, kad N. Venckienė nėra politikė, o DK nėra partija.

REKLAMA

Politikos tyrimų ir analizės instituto vadovas Marius Ulozas mano panašiai. „DK frakcija Seime yra trapi, nes, išėjus vos vienam nariui, ji subyrėtų. N. Venckienės teisinės neliečiamybės svarstymas patikrins frakcijos vienybę. Manyčiau, kad ne tiek neliečiamybės klausimo baigtis Seime, kiek tyrimo metu atskleista medžiaga gali nulemti frakcijos narių poziciją. Nes pats klausimo svarstymas gali frakciją netgi suvienyti, mat vienintelis bendras dalykas, kas vienija DK frakcijos narius – jų noras patekti į Seimą pasinaudojant Garliavos drama“, – teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA

DK atstovas V. Vasiliauskas mano, kad įžvalgumo trūksta patiems politologams, ir aiškina, jog ši politinė jėga turi rimtų ketinimų. „Noriu pasveikinti ir poną L. Bielinį, ir kitus politologus su tokiomis prognozėmis. Taip pat ir su tuo, kaip jie prieš rinkimus prognozavo, esą gal peržengsime tik ne daugiau nei vieną procentą. Blogiausia yra tai, kad jie visiškai nesimoko, o galėtų“, – ironizavo jis.

Pripažindamas, kad frakcija kol kas Seime nepateikė jokių reikšmingų įstatymų leidybos ar parlamentinės kontrolės iniciatyvų, V. Vasiliauskas sakė, kad svarbiausia problema laikoma teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Partija tikrai nėra sukurta dėl vienos N. Venckienės problemos, kaip aiškinama, nors svarbu ir ji, svarbi ir mergaitės istorija. Daugiausiai problemų, kaip žinoma, kaip akcentuota ir mūsų programoje, yra susiję su teisėsauga. Mums svarbiausia yra pateikti reikšmingas ir kokybiškas iniciatyvas, kas bus ir padaryta. <...> Mūsų frakcija yra nors ir nedidelė, bet labai susitelkusi ir kokybišku dalykiniu aspektu“, – sakė V. Vasiliauskas portalui Balsas.lt.

Pasak V. Vasiliausko, kai kurios jėgos, kovojančios su vidaus ir išorės priešais, dėl to ir sustiprėja. Jis minėjo „vieną patriarchą“, kurio šalininkai esą visada mobilizuojami panašiai (greičiausiai turimas omenyje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės lyderis Vytautas Landsbergis bei ši politinė jėga – Balsas.lt). O puolimas prieš DK esąs, anot jo, labai stiprus.

REKLAMA

Politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis teigė manąs, kad DK likimas aiškus visiškai nepriklausomai nuo to, ar bus, ar nebus panaikinta N. Venckienės teisinė neliečiamybė. „V. Vasiliauskas, kaip partijos narys, negali kalbėti pesimistiškai. Tačiau objektyviai ši partija tiesiog neturi nišos. Dešinėje yra konservatoriai ir pusiau pogrindiniai tautininkai, kairėje Lietuvos socialdemokratų partija ir pusiau pogrindinė Lietuvos socialdemokratų Sąjunga. Na, dar ekstremistines pozicijas užimantis Algirdas Paleckis su savo Socialistiniu liaudies frontu, kuris savo nišoje konkurencijos neturi. O va „kovotojų už paprastą ir nuskriaustą Lietuvos žmogų“, pagal partinės propagandos stilių, yra kiek nori. Tai ir Darbo partija, ir Tvarka ir teisingumas, ir dar visas pulkas. Tad aš ir manau, kad net jei DK frakcija išsėdės visą šią kadenciją, kaip vieninga frakcija (ją vienija puolimas, kurį aš oponentų vietoje nutraukčiau ir leisčiau išsivaikščiot natūraliai), tai kitiems rinkimams jokio tokio sąrašo nebus. Kelis kartus daugiau mandatų laimėję „valinskininkai“ (Tautos prisikėlimo partija – Balsas.lt), kaip savarankiška jėga neišbuvo keturių metų. O jei žmonėms reikės gelbėtojų nuo sistemos, tai visada labiau intriguos nauji veidai ir vardai, o ne tie, kas jau buvo“, – dėstė G. Kiaulakis.

REKLAMA

Seimas yra sudaręs laikinąją tyrimo komisiją, kuri spręs, ar leisti Seimo narę, DK lyderę N.Venckienę patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.

Pasak Seimui prašymą naikinti neliečiamybę pateikusio generalinio prokuroro Dariaus Valio, ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 dienos Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 gruodžio 16 dienos sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti vaiką jo motinai, 2012 metų gegužės 17 dieną trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Parlamento komisijai tyrimą atlikti pavesta iki šių metų kovo 25 dienos, tuomet ji turės siūlyti Seimui rezoliuciją dėl imuniteto N. Venckienei naikinimo ar išsaugojimo.

DK Seime turi 7 mandatus – tai, pagal Seimo statutą, mažiausias skaičius frakcijai, kaip oficialiam dariniui egzistuoti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų