REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Suvalkijos stambūs grūdų augintojai įkūrę žemės ūkio kooperatyvą sako taip sprunkantys nuo grūdų perpardavinėtojų. Kooperatyvo planuose – dalyvauti ES programose ir su Europine parama pastatyti grūdų priėmimo ir pakrovimo punktą bei elevatorių.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio kooperatyvą įkūrę ūkininkai – iš viso 31 – valdo 8,5 tūkst. hektarų žemės. Kooperatyvo apyvarta – 38 mln. litų.

REKLAMA

Pasak jo narių, siekta grūdų rinkoje dalyvauti be tarpininkų ir taip sumažinti šių apetitą. Tarpininkai, dažniausiai užsienyje dirbančių supirkėjų antrinės įmonės, javų neaugina, o tik juos superka ir taip iškraipo grūdų supirkimo kainas.

„Aš, kaip kooperatyvo narys, ne vien materialinę naudą įžiūriu. Tuo pačiu tai yra ir bendravimas, pasidalijimas ir geru, ir blogu. Taip pat yra ir jėga, kurią mes galim panaudoti reikalaudami išmokų ar geresnių ūkininkavimo sąlygų“, – mano Žemės ūkio kooperatyvo „Vilkaviškio grūdai“ valdybos narys Kazimieras Venckus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilkaviškiečiai į kooperatyvą kol kas nekviečia vos kelias dešimtis hektarų turinčių ūkininkų. Mažiausias kooperatyvo ūkis – 100 hektarų.

„Kriterijai yra nustatyti. Buhalterinėje apskaitoje žiūrime, ar tai yra rentabilus ūkis, ar nuostolingai dirba. Žinoma, nenorim ūkininko kelti iš skolų ir suteikti antrą kvėpavimą“, – teigia K. Venckus.

„Kooperatyvas jokiu būdu nėra kolūkis. Jis tuo ir skiriasi, kad kiekvienas kooperatyvo narys pagal įstatus turi vieną balsą. Ar jis turi 1,5 tūkst. ha, ar 100 ha, mes siekiame, kad kiekvienas pasakytų savo nuomonę“, – sako Žemės ūkio kooperatyvo „Vilkaviškio grūdai“ valdybos narė Vida Svotienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kooperatyvas, atsisakęs tarpininkų paslaugų, pavyzdžiui, pavasarį didžiąją dalį trąšų nusipirko pats iš tiesioginio pardavėjo Lenkijoje ir nemažai sutaupė. Kooperatyvo planuose – dalyvavimas 2014 metų europinės paramos projektuose.

„Mes norėtume ir planuojame statyti elevatorių, kuris mums yra reikalingas. Todėl mes laukiam 2014 metų ir tikimės, kad bus parama. Vieniems mums pasistatyti yra tikra prabanga“, – tvirtino V. Svotienė.

Žemės ūkio kooperatyvas po poros metų planuoja ir papildomus verslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų