REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pasiūlymas pagal naują priešraketinės gynybos planą statyti radiolokatorius ir raketų-perėmėjų leidimo įrenginius atitinkamai Čekijoje ir Lenkijoje gali nulemti naują partnerystę saugumo srityje su regiono valstybėmis arba išprovokuoti nesibaigiančius nesusipratimus, trečiadienį įtakingame JAV dienraštyje teigia buvęs lenkų gynybos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio), kuris rašo laikraštyje "The Washington Post", yra ir daugiau grėsmių, nes tai gali susilpninti NATO, sustiprinti Rusijos paranoją ir atsieiti Jungtinėms Valstijoms kai kuriuos iš paskutinių draugų Europoje.

REKLAMA

"Pirmieji ženklai kelia nerimą. Kažkoks genijus Valstybės departamente ar Pentagone nusiuntė pirmąją oficialią notą, kuriame aprašomas galimas (sistemos elementų) išdėstymas, su prisegtu atsakymo projektu - atsakymo, kuriame buvo ilgas šalių šeimininkių pareigų sąrašas ir keli atitinkami JAV įsipareigojimai", - rašo R. Sikorskis.

"Jei (George'o W.) Busho (Džordžo V.Bušo) administracija tikisi, kad lenkai ir čekai šokinės iš džiaugsmo ir sutiks su viskuo, kad ir kas siūloma, ji žiauriai susidurs su tikrove", - tęsia jis.

REKLAMA
REKLAMA

"Administracijai tai galėjo pavykti prieš penkerius metus ... Bet karas Irake sumažino Vidurio Europos pasitikėjimą. Visuomenės požiūris į Ameriką prastėja, o nepritarimas JAV vadovaujamoms karinėms operacijoms ir, visų pirma siūlomai raketų vietai didėja", - nurodo buvęs lenkų karinės žinybos vadovas.

"Blogiausias rezultatas būtų, jeigu čekų ir lenkų vyriausybės pasiduotų tiesioginiam diplomatiniam spaudimui, bet šie susitarimai galop žlugtų mūsų parlamentuose, garsėjančiuose savo nepriklausomumu. Kad užbėgtume už akių tokiems rezultatams, Jungtinėms Valstijoms reikia dar kartą pažvelgti į pasaulį savo sąjungininkų akimis ir pasiūlyti jiems partnerystę, kuri stiprintų abiejų (šalių) saugumą", - daro išvadą R. Sikorskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas sakė, jog Jungtinės Valstijos nori statyti Čekijoje ir Lenkijoje priešraketinės gynybos skydą ne tik Amerikai, bet ir Europai apsaugoti.

"Norime, kad ši sistema taip pat saugotų Europą. Saugumas mums yra nedalijamas klausimas", - dienraščiui "Gazeta Wyborcza" sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Europos reikalams Danielis Friedas (Danielis Fridas).

"Padėtis, kai NATO šalių saugumo lygiai yra skirtingi, mums nepriimtina", - pridūrė jis.

Antradienį D. Friedas su Lenkijos gynybos ministru Aleksandru Szczygla (Aleksandru Ščygla) aptarė "misijas Afganistane bei Irake ir priešraketinio skydo Europoje dalių išdėstymo aspektus", pranešė Lenkijos gynybos ministerija.

REKLAMA

D. Friedo pareiškimas priminė tai, ką sekmadienį pasakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) - kad "Europos saugumo negalima dalyti".

Vokietija reiškė susirūpinimą dėl Vašingtono planų dislokuoti Europoje daugiau priešraketinio skydo elementų ir sakė, kad tai gali išprovokuoti nesutarimus ir naujas ginklavimosi varžybas žemyne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų