REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pas­ta­ruo­sius tris se­zo­nus „Šiau­lių“ klu­be rung­ty­nia­vęs vie­nas ti­tu­luo­čiau­sių ša­lies krep­ši­nin­kų Min­dau­gas Žu­kaus­kas bai­gė pro­fe­sio­na­laus krep­ši­nin­ko kar­je­rą. Ta­čiau ne­se­niai 37-ąjį gim­ta­die­nį pa­mi­nė­jęs šiau­lie­tis nei su gim­to­jo mies­to klu­bu, nei su krep­ši­nio ka­muo­liu skir­tis ne­ke­ti­na.

REKLAMA
REKLAMA

Šią va­sa­rą 35-40 me­tų ve­te­ra­nų am­žiaus gru­pė­je Eu­ro­pos čem­pio­nu ta­pęs M.Žu­kaus­kas svars­to ga­li­my­bę rung­ty­niau­ti Šiau­lių mies­to ve­te­ra­nų ir mė­gė­jų pir­me­ny­bė­se, o žai­di­mą krep­ši­nio aikš­te­lė­je de­rins su va­dy­bi­nin­ko dar­bu „Šiau­lių“ krep­ši­nio klu­be.

REKLAMA

- Ko­dėl at­si­svei­kin­ti su di­džiuo­ju krep­ši­niu ap­si­spren­dė­te bū­tent po pa­sta­ro­jo se­zo­no?

- Priim­ti spren­di­mą baig­ti pro­fe­sio­na­lo kar­je­rą ne­bu­vo leng­va. Ta­čiau, at­si­žvelg­da­mas į sa­vo am­žių ir svei­ka­tą, pa­ma­žu tam ren­giau­si. Tai, kad 2011-2012 me­tų se­zo­nas bus pa­sku­ti­nis ma­no, kaip pro­fe­sio­na­laus krep­ši­nin­ko, kar­je­ro­je, ty­liai ap­si­spren­džiau dar se­zo­nui ne­si­bai­gus, da­bar šį spren­di­mą jau ži­no vi­si.

REKLAMA
REKLAMA

Pir­miau­sia to­kią min­tį pa­suf­le­ruo­ja kū­nas. Kai žai­džiant nuo­lat ten­ka kęs­ti skaus­mus, no­ri ne­no­ri pa­gal­vo­ji apie tai, kad bai­gus kar­je­rą dar ge­rai bū­tų pa­gy­ven­ti vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą, ju­dė­ti sa­vo ko­jo­mis, o ne sė­dint neį­ga­lio­jo ve­ži­mė­ly­je.

Va­sa­rą pail­sė­jus svei­ka­ta at­si­ku­ria, ta­čiau ži­nau, kad se­zo­no me­tu vėl apie sa­ve pri­min­tų anks­čiau pa­tir­tos trau­mos, to­dėl daug ne­svars­tęs nu­spren­džiau, kad jau už­teks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ta­čiau krep­ši­nio aist­ruo­liai dar tu­rės pro­gos pa­ma­ty­ti jus rung­ty­niau­jan­tį?

- Krep­ši­nio ka­muo­lys iš ma­no gy­ve­ni­mo tik­rai ne­dings. Va­sa­rą su­lau­kiau pa­siū­ly­mo iš­mė­gin­ti jė­gas Eu­ro­pos ve­te­ra­nų čem­pio­na­te Kau­ne, ten iš­ko­vo­jo­me pir­mą­ją vie­tą 35-40 me­tų am­žiaus gru­pė­je. Šio­je ko­man­do­je bu­vo­me ke­tu­ri žal­gi­rie­čiai, ku­rie 1999-ai­siais lai­mė­jo­me Eu­ro­ly­gą: Eu­re­li­jus Žu­kaus­kas, Sau­lius Štom­ber­gas, To­mas Ma­siu­lis ir aš.

REKLAMA

Įdo­mus su­ta­pi­mas: pa­siū­ly­mo da­ly­vau­ti lie­pos pa­bai­go­je – rugp­jū­čio pra­džio­je vy­ku­sio­se ve­te­ra­nų pir­me­ny­bė­se su­lau­kiau jau bū­da­mas tvir­tai ap­si­spren­dęs baig­ti pro­fe­sio­na­lo kar­je­rą, nors apie tai dar nie­kam ne­bu­vau pra­ne­šęs. Bu­vo įdo­mu po il­gos per­trau­kos su­si­tik­ti aikš­te­lė­je su bu­vu­siais ko­man­dos drau­gais ir ki­tais krep­ši­nin­kais, pa­žais­ti, pa­bend­rau­ti.

Ma­lo­nu ir tai, kad pir­muo­sius žings­nius ve­te­ra­nų krep­ši­ny­je pra­dė­jau skam­bia per­ga­le. Tu­riu pa­siū­ly­mų rung­ty­niau­ti Šiau­lių mies­to ve­te­ra­nų ir mė­gė­jų pir­me­ny­bė­se, rei­kia tik ap­si­spręs­ti. No­ras žais­ti nie­kur ne­din­go, tad nuo krep­ši­nio ne­pa­bėg­siu.

REKLAMA

- Kas la­biau įstri­go at­min­ty­je iš pro­fe­sio­na­lios kar­je­ros: džiu­gios aki­mir­kos ar nu­si­vy­li­mai dėl ne­sėk­mių?

- Rung­ty­niau­da­mas įvai­riuo­se klu­buo­se iš­ko­vo­jau daug reikš­min­gų per­ga­lių ir ma­nau, kad to­kios per­ga­lės už­go­žia kar­tė­lį dėl pa­si­tai­kiu­sių skau­džių pra­lai­mė­ji­mų.

Sa­vo kar­je­rą ver­ti­nu ge­rai. Iš­ko­vo­jau olim­pi­nių žai­dy­nių bron­zos me­da­lį At­lan­to­je, Eu­ro­pos čem­pio­na­te – auk­są, lai­mė­jau Eu­ro­pos tau­rę, Eu­ro­ly­gą, at­sto­vau­da­mas įvai­riems klu­bams pa­sie­kiau ir ki­tų svar­bių lai­mė­ji­mų, o ko ne­pa­vy­ko pa­siek­ti, tai gal­būt pa­sieks jau ki­ti krep­ši­nin­kai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek­vie­nam spor­ti­nin­kui la­bai svar­bu jau vien pa­tek­ti į olim­pia­dą, o man, tuo­met dar tik 20-me­čiam krep­ši­nin­kui, 1996-ųjų de­biu­tas Lie­tu­vos na­cio­na­li­nė­je vy­rų rink­ti­nė­je ir iš­ko­vo­ta olim­pi­nė bron­za ta­po ir reikš­min­gu po­stū­miu to­les­nei kar­je­rai.

- Ar ne per aukš­tai iš­kel­ta kar­te­lė šių die­nų Lie­tu­vos rink­ti­nei, ku­rios pa­si­ro­dy­mas pa­sta­ruo­ju me­tu su­lau­kia dau­giau kri­ti­kos nei pa­gy­rų?

- Vi­są lai­ką lai­mė­ti neį­ma­no­ma – ypač da­bar, kai krep­ši­nį žais­ti mo­ka ir su­ge­ba vi­si. Kar­te­lė mū­sų krep­ši­nin­kams, aiš­ku, yra pa­kel­ta aukš­tai.

REKLAMA

Ta­čiau sir­ga­liai tam ir yra sir­ga­liai, kad trokš­tų tik per­ga­lių. Jei sir­ga­liai ma­to, kad ko­man­da ati­da­vė vis­ką, bet jai ne­pa­si­se­kė, krep­ši­nin­kai kri­ti­kos ar pa­smer­ki­mo tik­rai ne­su­lauks.

Pas­kai­čiuo­ki­me, kiek mū­sų yra. Juk ne kiek­vie­nas už­sie­nie­tis ir šian­dien dar ga­li pa­sa­ky­ti, kur Lie­tu­va yra, pra­šo di­di­na­mo­jo stik­lo, kad ga­lė­tų ją ras­ti že­mė­la­py­je. To­dėl di­džiu­lis lai­mė­ji­mas yra jau vien tai, kad Lie­tu­vos rink­ti­nė tiek me­tų iš ei­lės žai­džia olim­pia­do­je. O jei­gu dar lai­mi­me, tai, aiš­ku, spar­nai pa­ky­la vi­siems: ir sir­ga­liams, ir krep­ši­nin­kams.

REKLAMA

Kai lai­mė­ti ne­pa­vyks­ta, ne­rei­kia nie­ka­da smerk­ti – ta­da ge­riau su­si­vok­ti, kas mes esa­me ir ko­kią te­ri­to­ri­ją pa­sau­lio že­mė­la­py­je uži­ma­me.

- Kuo konk­re­čiai už­siim­si­te dirb­da­mas va­dy­bi­nin­ku „Šiau­lių“ klu­be?

- Šio­je sri­ty­je kol kas esu nau­jo­kas, ga­li­ma sa­ky­ti, atei­nu mo­ky­tis į pir­mą kla­sę. Ti­kiuo­si, kad klu­bo di­rek­to­rius ir ki­ti dar­buo­to­jai su­teiks man ver­tin­gų pa­mo­kų, ku­rias iš­mo­kęs ga­lė­siu bū­ti nau­din­gas „Šiau­liams“ ir už aikš­te­lės ri­bų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiš­ku, ką nors nu­veik­ti dėl klu­bo ga­lė­siu ir pa­si­telk­da­mas vien sa­vo var­dą, ta­čiau be klu­bo ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­mo­kų ir pa­gal­bos kol kas neiš­si­ver­siu. Į ma­no pa­rei­gas įeis ir su­si­ti­ki­mai su rė­mė­jais, ir nau­jų rė­mė­jų paieš­ka, tik­riau­siai ga­lė­siu pa­tar­ti ir for­muo­jant ko­man­dos su­dė­tį. Šiuos dar­bus dirb­si­me vi­si kar­tu su klu­bo di­rek­to­riu­mi, tre­ne­riais, ki­tais va­dy­bi­nin­kais.

- Ko­dėl šių lai­kų Lie­tu­vos jau­nie­siems krep­ši­nin­kams, per­ga­lin­gai žen­gian­tiems tarp­tau­ti­nė­se pir­me­ny­bė­se, taip sun­ku pra­si­brau­ti į LKL eki­pas ir na­cio­na­li­nę vy­rų rink­ti­nę?

REKLAMA

- Jau­nas žai­dė­jas to­bu­lė­ja tik žais­da­mas. To­dėl iš­syk pa­te­kęs į ku­rią nors iš pa­jė­giau­sių LKL ko­man­dų, ku­rio­je dau­giau lai­ko bū­na pri­vers­tas pra­leis­ti ant suo­le­lio, toks spor­ti­nin­kas ne­beau­ga kaip krep­ši­nin­kas.

Vy­rų krep­ši­nio vi­sai ki­to­kie kon­tak­tai, ki­toks žai­di­mas. Ten vien jau­nat­viš­ko en­tu­ziaz­mo jau neuž­ten­ka. Yra vie­ne­tai to­kių kaip Jo­nas Va­lan­čiū­nas, ku­rie ga­li iš­kart žais­ti vy­rų krep­ši­nį. Ki­tiems de­rė­tų ne­su­si­gun­dy­ti agen­tų ža­da­mais di­de­liais pi­ni­gais ir ver­čiau iš pra­džių gau­ti ma­žes­nį at­ly­gi­ni­mą, ta­čiau kur kas dau­giau lai­ko pra­leis­ti aikš­te­lė­je žai­džiant vi­du­ti­nio pa­jė­gu­mo LKL ko­man­do­je.

REKLAMA

Jau­ni­mui sun­ku su­si­gau­dy­ti, nes agen­tai daž­niau­siai pie­šia gra­žią atei­tį, gun­do rink­tis di­de­lius pi­ni­gus, ta­čiau nu­ty­li, kad stip­rio­je ko­man­do­je jau­nas krep­ši­nin­kas už­si­sė­dės ant at­sar­gi­nių suo­le­lio ir ne­to­bu­lės.

Joks tre­ni­ruo­čių pro­ce­sas ne­kom­pen­suos rung­ty­nių įtam­pos ir var­žy­bo­se įgy­ja­mos pa­tir­ties. Jau­nas žai­dė­jas for­muo­ja­si iki 24-25 me­tų, kai pa­sie­kia pa­tį jė­gų žy­dė­ji­mą ir ga­li priim­ti rim­tes­nius iš­šū­kius.

REKLAMA
REKLAMA

- Kiek įta­kos jau­nų žai­dė­jų įsi­tvir­ti­ni­mui vy­rų eki­po­se tu­ri tai, kad klu­bams šiuo me­tu fi­nan­siš­kai la­biau ap­si­mo­ka įsi­gy­ti už­sie­nie­čių, o ne rem­tis vie­tos krep­ši­nin­kais?

- Kiek­vie­nas klu­bas tu­ri ri­bo­tą biu­dže­tą, o rė­mė­jai daž­niau­siai rei­ka­lau­ja re­zul­ta­tų vi­so­se pir­me­ny­bė­se, ku­rio­se klu­bas rung­ty­niau­ja. Jei rė­mė­jai rei­ka­lau­ja užim­ti kuo aukš­tes­nę vie­tą, ta­da klu­bai, at­si­žvelg­da­mi į biu­dže­tą, ir ren­ka­si už­sie­nie­čius.

Lo­gi­ka pa­pras­ta – už tą pa­čią kai­ną įsi­gy­ti ge­rą lie­tu­vį krep­ši­nin­ką ne­pa­vyks, įpirk­ti bus ga­li­ma tik vi­du­ti­nio meist­riš­ku­mo žai­dė­ją iš Lie­tu­vos. Tai liū­di­na, nes no­rė­tų­si, kad mū­sų eki­po­se žais­tų dau­giau lie­tu­vių. Da­bar taip nė­ra, nes, neį­pirk­da­mi lie­tu­vių, mes pri­vers­ti mo­ky­ti žais­ti jau­nus už­sie­nie­čius, ku­rie, čia pa­to­bu­lė­ję, ne­tru­kus iš­le­kia ki­tur lai­mės ieš­ko­ti.

- Kas, jū­sų nuo­mo­ne, ša­lies klu­bams tu­rė­tų rū­pė­ti la­biau – no­ras vis­ką lai­mė­ti čia ir da­bar ar nuo­sek­lus ko­man­dos ren­gi­mas atei­ties per­ga­lėms?

REKLAMA

- Bū­tų įdo­mus il­ga­lai­kis pro­jek­tas, jei pa­vyk­tų su­bur­ti jau­ną ko­lek­ty­vą ir pa­leng­va, gal­būt pa­kei­čiant vie­ną ar du žai­dė­jus, iš to ko­lek­ty­vo po ke­le­rių me­tų išau­gin­ti tvir­tą ko­man­dą. Ta­čiau daž­niau­siai ei­na­ma ki­tu ke­liu, kai per­ga­lių sie­kia­ma čia ir da­bar, o į atei­ties per­spek­ty­vas ne­žiū­ri­ma.

Man no­rė­tų­si, kad pir­me­ny­bė bū­tų tei­kia­ma il­ga­lai­kiams pro­jek­tams, ta­čiau yra taip, kaip yra. Klu­bai, ku­rie mo­ka pi­ni­gus, per­ga­lių no­ri da­bar. To­dėl ža­liam jau­ni­mui la­bai sun­ku in­teg­ruo­tis į LKL ko­man­das.

Aiš­ku, jau­niems krep­ši­nin­kams vi­sa­da lie­ka ga­li­my­bė pa­si­reikš­ti ir at­kreip­ti į sa­ve dė­me­sį rung­ty­niau­jant že­mes­nė­se mū­sų ša­lies krep­ši­nio ly­go­se.

- Ką ža­da žvaigž­dės tarp­se­zo­niu iš nau­jo su­bur­tai „Šiau­lių“ eki­pai?

- Kol kas bu­vo su­reng­tas tik ke­le­tas tre­ni­ruo­čių, o tam, kad įver­tin­tu­me rea­lų ko­man­dos pa­jė­gu­mą, rei­kia bent ke­lerių kont­ro­li­nių rung­ty­nių. Ta­da gal ir bus ga­li­ma pa­sa­ky­ti, ar tei­sin­ga link­me ei­na­me. Jei pa­ma­ty­si­me ko­kių trū­ku­mų, ko­man­dos su­dė­tį ga­lė­si­me ko­re­guo­ti iki ko­vo mė­ne­sio.

REKLAMA

Ar iš­liks „Šiau­lių“ ko­vin­gu­mo dva­sia, ku­ria mū­sų ko­man­da gar­sė­jo anks­tes­niais me­tais, pri­klau­sys tiek ir nuo nau­jų žai­dė­jų, ir nuo tre­ne­rių dar­bo su­tel­kiant krep­ši­nin­kus į vie­ną kumš­tį.

Ma­nau, kad klu­bo nau­jo­kai no­rės įro­dy­ti, kad jie mo­ka ir ga­li žais­ti, to­dėl ko­vin­gu­mo „Šiau­liams“ ne­pris­tigs ir šį se­zo­ną.

Sidas AKSOMAITIS

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų