REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vištoms sukurta gerovė ir pakilusios pašarų kainos kiaušinius jau pabrangino 50-52 proc. Rudenį paukštynai planuoja vėl pakoreguoti kiaušinių ir paukštienos kainas pirkėjų nenaudai. Ką tik žemdirbiai bėdojo, kur reikės dėti, kaip sudoroti rekordinį grūdų derlių, o „KG Group“ įmonių grupės vadovas Tautvydas Barštys teigia, kad Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai jau pajuto pakilusių pašarų kainų įtaką.

REKLAMA
REKLAMA

„Grūdai pasaulinėse rinkose jau pabrango apie 15-20 proc., palyginti su praėjusiais metais, todėl paukštienos produkcija brangs“, - „Respublikai" sakė T. Barštys.

REKLAMA

Paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis prognozuoja, kad kiaušinių kaina vis dėlto nešuoliuos į priekį taip smarkiai, kaip prieš šiemetines Velykas.

„Pašariniai grūdai pabrango, o jie yra pagrindinis paukščių lesalas, todėl paukštynai, nenorėdami dirbti nuostolingai, tiesiog privalės koreguoti kainas“, - teigia Paukštininkystės asociacijos vadovas. Tona pašarinių grūdų šiemet kainuoja apie 720 litų, tačiau neaišku, ar tokia ilgai išliks.

REKLAMA
REKLAMA

„Audrupio“ paukštyno direktoriaus Vytauto Stasiškio tikinimu, paukštynai turi žvalgytis į Europos valstybes, nes kainas diktuoja Vokietija, Prancūzija, o ne Lietuva. Mūsų šalies paukštynai dar pernai įgyvendino EK nustatytus vištų gerovės reikalavimus, dėl to kiaušinių savikaina padidėjo 25 proc. Tačiau 10 Europos valstybių paukštynų nepertvarkė, nors terminas ir buvo pratęstas iki šių metų liepos 1-osios.

Reikalavimų neatitinkantiems paukštynams draudžiama tiekti produkciją tiesiai į ES rinką, išvežti iš šalies, tačiau neatmetama, kad paukštynų pagal EK reikalavimus nepertvarkiusios šalys gali bandyti įvežti į ES rinką mažesnės savikainos kiaušinius ir taip žlugdyti vištų gerovės reikalavimus įgyvendinusius paukštynus. Paukščių augintojams apmaudu, kad Vyriausybė atmeta siūlymus taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį kiaušiniams. Lenkijoje PVM yra 5 proc., o pas mus 21 proc., todėl konkurencinės sąlygos nelygios.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų