REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV bendrovė „SpaceX“ tapo pirmąja privačia kompanija, pasiuntusia savo kosminį laivą į Tarptautinę kosminę stotį.

REKLAMA
REKLAMA

Jos kapsulė „Dragon“ su kroviniu iš Floridos pakilo antradienį, 3.44 val. vietos laiku (10.44 val. Lietuvos laiku), praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

„Trys, du, vienas, „SpaceX“ „Falcon 9“ raketa paleista. O NASA, siekdama aprūpinti Tarptautinę kosminę stotį, atsisuka į privatų sektorių“, – teigė NASA komentatorius George'as Dilleris.

Bandomasis skrydis, kurio metu ketinama praskrieti pro stotį ir prie jos prisijungti, turi pademonstruoti, kad privatus sektorius gali suteikti JAV galimybę pačiai pasiekti TKS po to, kai NASA praėjusiais metais nutraukė daugkartinių erdvėlaivių programą.

REKLAMA
REKLAMA

Kosminis laivas užtruks dvi dienas, kol pasieks TKS.

Pagal planą tikimasi, kad ketvirtadienį, kai kosminis laivas bus 2,5 kilometro atstumu nuo TKS, bus galima įvertinti laivo valdymą, kontrolę ir susisiekimo sistemas.

Jeigu viskas vyks sklandžiai, tada penktadienį „Dragon“ kapsulė galės priartėti prie TKS 10 metrų atstumu. Platformoje esantys kosmonautai su robotu-ranka pagriebs kosminį laivą ir pritvirtins jį prie platformos.

„Dragon“ kapsulėje žmonių nėra, tačiau šeši TKS esantys astronautai pasirengę padėti kapsulei prisijungti, iškrauti atgabentą krovinį ir vėl ją pakrauti kroviniu, kurį reikia pargabenti į Žemę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raketą ketinta paleisti šeštadienį, tačiau startą teko atidėti dėl variklio vožtuvo gedimo pagrindiniame raketos variklyje. Gedimas pašalintas dar tą pačią dieną.

Kalifornijoje įsikūrusi „SpaceX“, priklausanti milijardieriui Elonui Muskui, yra pirmoji iš keleto bendrovių, bandančių pasiųsti kosminį laivą į TKS.

Kompanija raketą „Falcon 9“ sėkmingai išbandė 2010 metų lipą, o tų metų gruodį sėkmingai paleido kapsulę „Dragon“ ir tapo pirmąja privačia bendrove, sėkmingai nuskraidinusia kosminį aparatą į orbitą ir atgal.

REKLAMA

Daugkartinio naudojimo kapsulė „Dragon“ sukurta taip, kad joje galima gabenti ir krovinį, ir iki 7 narių įgulą.

Iki šiol krovinius į TKS siuntė tik Rusijos, Japonijos ir Europos kosmoso agentūros.

Tris dešimtmečius trukusi JAV daugkartinių erdvėlaivių programa, leidusi į TKS skraidinti krovinius ir astronautus, 2011 metais užbaigta. Dabar šias paslaugas teikia tik Rusija, tačiau netrukus su ja konkuruoti tikisi ir privačios bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų