REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Šiau­lių esan­tis pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys „Tok­si­ko­je“ vėl už­kur­tas. Sie­kia­ma žūt­būt įro­dy­ti, kad vė­žį su­ke­lian­čių diok­si­nų iš­me­tęs įren­gi­nys yra sau­gus. Pla­nuo­ja­ma šauk­ti vals­ty­bi­nę ko­mi­si­ją ir pe­rim­ti įren­gi­nį iš ran­go­vų.

REKLAMA
REKLAMA

Vėl ima­mi mė­gi­niai

Va­kar bu­vo vyk­do­mi pa­kar­to­ti­niai ne­nuo­la­ti­niai ter­ša­lų, iš­me­ta­mų iš pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nio, ma­ta­vi­mai.

REKLAMA

Ma­ta­vi­mus at­li­ko ak­re­di­tuo­tos la­bo­ra­to­ri­jos: Slo­va­ki­jos „EKO-TERM SER­VIS s.r.o.“ ir Ita­li­jos „ECO-RE­SEARCH Srl“. Abi la­bo­ra­to­ri­jos ma­ta­vi­mus at­li­ko kar­tu.

UAB „Tok­si­ka“ ran­go­vas „Haf­ner Srl“ in­for­ma­vo, kad įren­gi­ny­je at­lik­ti dū­mų va­ly­mo šla­pio­jo bokš­to ap­tar­na­vi­mo ir va­ly­mo dar­bai, pa­keis­ti bokš­to filt­ro pa­ke­tai. Tai esą tu­rė­tų pa­ge­rin­ti dū­mų va­ly­mą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas skel­bia ne­ga­vęs ata­skai­tos iš „Haf­ner Srl“ sam­dy­tos ak­re­di­tuo­tos „Che­lab Srl“ la­bo­ra­to­ri­jos (Ita­li­ja), ku­ri ba­lan­džio 2 die­ną at­li­ko ne­nuo­la­ti­nių sun­kių­jų me­ta­lų bei diok­si­nų ir fu­ra­nų ma­ta­vi­mus.

Anks­čiau, ko­vo 21 die­ną, ak­re­di­tuo­ta Slo­va­ki­jos la­bo­ra­to­ri­ja nu­sta­tė, kad vė­žį su­ke­lian­čių diok­si­nų ir fu­ra­nų iš­me­ti­mas į ap­lin­ką 3,4 kar­to vir­ši­jo nor­mą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per­nai gruo­dį aust­rų la­bo­ra­to­ri­jos pa­teik­tos ata­skai­tos duo­me­ni­mis, mi­nė­ti iš­me­ti­mai nor­mą vir­ši­jo 25 kar­tus.

Ste­bi, bet ne­kont­ro­liuo­ja?

Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Vals­ty­bi­nės ana­li­ti­nės kont­ro­lės sky­riaus ve­dė­ja Vir­gi­ni­ja Či­čins­kie­nė „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, kad mė­gi­nių ėmi­mą ste­bi sky­riaus spe­cia­lis­tė Edi­ta Va­liu­lie­nė. Ta­čiau nie­kas iš de­par­ta­men­to at­sto­vų ne­tik­ri­no, ko­kios at­lie­kos yra me­ta­mos į kros­nį. Jau anks­čiau ki­lę įta­ri­mų, kad dėl ge­res­nių duo­me­nų, ga­li bū­ti de­gi­na­mos ir ne­pa­vo­jin­gos at­lie­kos, pa­vyz­džiui, pju­ve­nos.

REKLAMA

„Šiau­lių kraš­tui“ pa­vie­ši­nus šiuos įta­ri­mus, iš dar­bo pa­si­trau­kė „Tok­si­kos“ Šiau­lių fi­lia­lo de­gi­ni­mo įren­gi­nio va­do­vas Aud­rius Au­gus­ti­na­vi­čius.

Ko­kios at­lie­kos de­gi­na­mos šiuo me­tu, pa­klaus­ti „Tok­si­kos“ Šiau­lių fi­lia­lo di­rek­to­riaus Bro­nis­lo­vo Skar­ba­liaus ne­pa­vy­ko. Jis ato­sto­gau­ja. Gal nie­kas ne­no­ri bū­ti at­sa­kin­gas už tai, kas da­bar vyks­ta pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­ny­je?

REKLAMA

Atas­kai­ta stai­ga pa­gra­žė­jo

Ak­ty­vūs veiks­mai, kad pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys bū­tų kuo grei­čiau pe­rim­tas iš ran­go­vo toks, koks yra, pra­dė­ti ba­lan­džio 19 die­ną.

Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas priė­mė UAB „Tok­si­ka“ pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nio ap­lin­kos oro tar­šos šal­ti­nių ir iš jų iš­me­ta­mų ter­ša­lų in­ven­to­ri­za­ci­jos, at­lik­tos pa­lei­di­mo-de­ri­ni­mo me­tu, ata­skai­tą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atas­kai­tą pa­ren­gė UAB „CO­WI Lie­tu­va“. In­ven­to­ri­za­ci­jai at­lik­ti bu­vo nau­do­ti nuo­la­ti­nio „Tok­si­kos“ mo­ni­to­rin­go sis­te­mos ir ita­lų la­bo­ra­to­ri­jos „Che­lab Srl“ at­lik­tų vien­kar­ti­nių ma­ta­vi­mų duo­me­nys.

Atas­kai­to­je tei­gia­ma, kad ter­ša­lų – ang­lies mo­nok­si­do, kie­tų­jų da­le­lių, švi­no, ni­ke­lio, ar­se­no ir ka­džio – iš­me­ti­mai ne­vir­ši­jo nor­mos.

Esą de­gi­nant pa­vo­jin­gas at­lie­kas tiek įmo­nės te­ri­to­ri­jo­je, tiek ar­ti­miau­sio­je įmo­nei gy­ve­na­mo­jo­je ap­lin­ko­je vi­sų spe­ci­fi­nių ter­ša­lų su­skai­čiuo­ta mak­si­ma­li pa­že­mio kon­cent­ra­ci­ja ne­vir­ši­ja ter­ša­lams nu­sta­ty­tų ri­bi­nių ver­čių.

REKLAMA

Pa­gal pa­teik­tas UAB „CO­WI Lie­tu­va“ iš­va­das reikš­min­go (nei­gia­mo) po­vei­kio ap­lin­kai ir žmo­nių svei­ka­tai nė­ra.

Apie nu­sta­ty­tus ypač pa­vo­jin­gų nuo­dų – diok­si­nų ir fu­ra­nų – iš­me­ti­mus į ap­lin­ką ata­skai­to­je nu­ty­li­ma. Ar tai ma­ni­pu­lia­vi­mas ty­ri­mais ar są­mo­nin­gas me­las?

„Šiau­lių kraš­tas“ ne kar­tą ra­šė, kad, eks­per­tų duo­me­ni­mis, įren­gi­nys pa­sta­ty­tas ne toks, koks bu­vo nu­ma­ty­tas su­tar­ty­je – per ga­lin­gas. Ga­li­mai įren­gi­nys ne­pa­sie­kia su­tar­ty­je nu­ma­ty­tos tem­pe­ra­tū­ros, o pa­vo­jin­gos at­lie­kos ne­su­de­ga iki ga­lo. Li­ku­sio pa­vo­jin­go šla­ko ir pe­le­nų nė­ra kur dė­ti, nes neį­reng­tas jų sau­go­ji­mo są­var­ty­nas.

REKLAMA

Siū­ly­ta įren­gi­nio trū­ku­mus iš­tai­sy­ti ir vėl iš nau­jo apie 6 mė­ne­sius vyk­dy­ti pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo ban­dy­mus.

Užuot tai­sę įren­gi­nį iš es­mės, ran­go­vai pa­kei­tė filt­rus. Per 6 die­nas – nuo ba­lan­džio 20 iki 26 – sten­gia­si įro­dy­ti esą jis ne­ter­šia ap­lin­kos?

Sku­ba­ma pe­rim­ti įren­gi­nį

Pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys yra pri­pa­žin­tas vals­ty­bi­nės reikš­mės at­lie­kų tvar­ky­mo ob­jek­tu. 93 pro­cen­tai UAB „Tok­si­ka“ ak­ci­jų pri­klau­so Ūkio mi­nis­te­ri­jai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esa­me ra­šę, kad Ge­ne­ra­li­nė pro­ku­ra­tū­ra ir FNTT at­lie­ka ty­ri­mą dėl ga­li­mai pa­da­ry­tų nu­si­kals­ta­mų vei­kų vyk­dant pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nio ran­gos su­tar­tį. Ran­gos su­tar­ties kai­na – 87 mi­li­jo­nai li­tų.

Ga­li­mus įren­gi­nio ran­gos su­tar­ties pa­žei­di­mus, vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mo pa­žei­di­mus ir duo­me­nis apie ran­go­vo pro­te­ga­vi­mą yra nu­ma­čiu­si tir­ti Sei­mo An­ti­ko­rup­ci­jos ko­mi­si­ja.

REKLAMA

„Tok­si­kos“ val­dy­ba krei­pė­si į Spe­cia­lių­jų ty­ri­mų tar­ny­bą, pra­šy­da­ma pa­teik­ti in­for­ma­ci­ją apie UAB „Tok­si­ka“ ge­ne­ra­li­nį di­rek­to­rių Žil­vi­ną Čen­kų, re­mian­tis Ko­rup­ci­jos pre­ven­ci­jos įsta­ty­mu.

Kol ty­rė­jai ne­pa­tei­kė at­sa­ky­mų apie ga­li­mus pa­žei­di­mus, „Tok­si­ka“ sku­ba iš ran­go­vo pe­rim­ti įren­gi­nį.

Įdo­mus su­ta­pi­mas: ge­gu­žės 4 die­ną Vil­niaus apy­gar­dos teis­me vie­nam iš ran­go­vų – UAB „Se­no­vė“ ke­lia­ma rest­ruk­tū­ri­za­ci­jos by­la, o ge­gu­žės 14 – bank­ro­to by­la. Ga­lai – į van­de­nį ir ne­bė­ra iš ko pa­rei­ka­lau­ti ža­los at­ly­gi­ni­mo?

REKLAMA

De­ga pi­ni­gai

„Tok­si­kos“ Šiau­lių fi­lia­le lan­kę­sis ūkio mi­nist­ras Ri­man­tas Žy­lius ža­dė­jo pa­rei­ka­lau­ti at­sa­ko­my­bės iš ran­go­vų, kreip­tis į tarp­tau­ti­nį ar­bit­ra­žą, jei įren­gi­nys nea­ti­tiks ap­lin­ko­sau­gos rei­ka­la­vi­mų.

Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja jau tai­ko san­kci­jas Lie­tu­vai už pa­žei­di­mus nau­do­jant Eu­ro­pos Są­jun­gos pa­ra­mą. Jei­gu paaiš­kės, kad pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­nys pa­sta­ty­tas ne­skaid­riai nau­do­jant Eu­ro­pos Są­jun­gos pi­ni­gus gre­sia dar vie­nas skan­da­las.

REKLAMA
REKLAMA

At­sa­kys pa­si­ra­šiu­sie­ji?

Apie tai, kas šiuo me­tu vyks­ta pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mo įren­gi­ny­je, kal­bė­jo­mės su „Tok­si­kos“ ge­ne­ra­li­niu di­rek­to­riu­mi Žil­vi­nu Čen­ku­mi.

– Ko­dėl nein­for­ma­vę vi­suo­me­nės at­nau­ji­no­te pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mą?

– Ran­go­vas grei­tai įgy­ven­di­no nu­ma­ty­tas prie­mo­nes – tai­sė dū­mų va­ly­mo sis­te­mą. Kai pa­tai­sė, nu­tar­ta vėl iš­ban­dy­ti įren­gi­nį.

– Ko­dėl „Tok­si­kos“ ter­ša­lų iš­me­ti­mo į ap­lin­ką mo­ni­to­rin­gas in­ter­ne­te ne­ro­do, ką iš­me­tė įren­gi­nys pa­sta­ro­sio­mis die­no­mis?

– Tu­rė­tų bū­ti duo­me­nys, nes už­va­kar va­ka­re ga­vo­me juos iš ran­go­vų. Diok­si­nų ir fu­ra­nų šis mo­ni­to­rin­gas ne­ro­do.

Diok­si­nų ir fu­ra­nų kie­kius pa­ro­dys šiuo me­tu dir­ban­čios la­bo­ra­to­ri­jos, ku­rių ofi­cia­lias ata­skai­tas tu­rė­si­me po dvie­jų sa­vai­čių.

– Ar pla­nuo­ja­te ge­gu­žės 9 die­ną kvies­ti vals­ty­bi­nę priė­mi­mo ko­mi­si­ją?

REKLAMA

– Tik tu­rė­da­mi vi­sas ata­skai­tas, ma­ty­da­mi, kad įren­gi­nys ati­tin­ka ap­lin­ko­sau­gi­nius rei­ka­la­vi­mus, ga­lė­si­me kal­bė­ti apie ko­mi­si­ją.

– Ar ne­bi­jo­te pe­rim­ti įren­gi­nio, ku­ris pa­sta­ty­tas ne pa­gal su­tar­ties rei­ka­la­vi­mus?

– Tu­ri­me, kas vyk­do tech­ni­nę pro­jek­to prie­žiū­rą – UAB „Sta­ty­bos stra­te­gi­ja“. Ji ir pa­tars, ką da­ry­ti.

– Ar „Tok­si­ka“ bus at­sa­kin­ga, jei pra­dė­jus vi­su pa­jė­gu­mu eksp­loa­tuo­ti abe­jo­ti­nos ko­ky­bės įren­gi­nį ap­lin­ki­niai gy­ven­to­jai sirgs vė­žiu ir net mirs?

– Pir­miau­sia už tą įren­gi­nį bus at­sa­kin­gi vi­si tie, ku­rie dės pa­ra­šą ant ko­mi­si­jos priė­mi­mo ak­to.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų